Šport > Nogomet
1941 ogledov

Tako izgleda osmina finala SP brez video analize (VAR)

VAR video tehnologija analiza asistent
1/6
Epa
Kako bi izgledala osmina finala brez uporabe sistema VAR?

Največja novost svetovnega prvenstva v Rusiji je uvedba video analize VAR (Video Assistant Referee).

Tehnološka novost je na letošnjem mundialu krojila kar nekaj sodniških odločitev, vendar v rezultatskem smislu ni imela prav velikega vpliva.

Analiza španskega športnega dnevnika Marca, je pokazala, da bi se tudi v primeru, če sodniki na SP ne bi mogli koristiti sistema VAR, v osmino finala uvrstilo istih 16 ekip, različni bi bili le pari prvega kroga izločilnih bojev.

Uvedba sistema VAR je sicer sprožila številne polemike. Porajali so se dvomi o vplivu na potek nogometnih tekem, o morebitnih negativnih učinkih na nekatere prvine same igre in daljših prekinitvah, ki so posledica podrobnejšega pregleda spornega dogajanja.

Kljub vsem pomislekom se je VAR izkazal za dokaj priročen sistem. "Po 48 odigranih tekmah ni bilo niti enega škandala, to je zelo pomembno," je povedal Fifin direktor za sojenje Massimo Busacca in dodal, da je bilo pravilnih 95 dostotkov sodniških odločitev, s pomočjo VAR-a pa je ta številka narasla na 99,3 odstotka.

"Seveda si želimo, da bi bili 100-odstotni, a 99,3 je zelo blizu. Tudi VAR ne zagotavlja popolnosti, saj še vedno obstaja možnost za napake ali napačno interpretacijo," je dodal Busacca.

V skupinskem delu tekmovanja so s tehnologijo VAR pregledali 335 odločitev. Le v šestih primerih se je zgodilo, da je sodnik moral spremeniti odločitev, ki je na koncu vplivala na končni izid tekme.

V skupini B je Španija po zaslugi VAR-a osvojila prvo mesto, Portugalska pa drugo. Če bi na prvenstvu veljale zgolj odločitve glavnega sodnika, bi reprezentanci zamenjali mesti. To pomeni, da bi se morali Španci v osmini finala pomeriti z Urugvajci. Portugalska je izgubila dve točki po zaslugi naknadno dosojene enajstmetrovke v korist Irana, ki je z bele točke izenačil globoko v sodnikovem podaljšu.

V skupini C bi mesti zamenjali Francija in Danska. Francozi bi imeli dve točki manj, Danci pa dve več. To pomeni, da bi se Danska pomerila z Argentino, Francija pa s Hrvaško. 

Enako velja za skupino E oziroma reprezentanci Švedske in Mehike.

Švedski je bila po pregledu z video tehnologijo dosojena enajstmetrovka proti Južni Koreji. Z dvema točkama manj bi v skupini zasedli drugo mesto, Mehika pa prvo. Mehičani bi v tem primeru igrali s Švicarji, Švedi pa z Brazilci.

Pari osmine finala SP 2018:

Soči: Urugvaj - Portugalska (30. junij)
Kazan: Francija - Argentina (30. junij)
Samara: Brazilija - Mehika (2. julij)
Rostov: Belgija - Japonska (2.julij)
Moskva: Španija - Rusija (1. julij)
Nižni Novgorod: Hrvaška - Danska (1. julij)
St. Petersburg: Švedska - Švica (3. julij)
Moskva: Kolumbija - Anglija (3. julij)

Teoretični pari osmine finala SP 2018 (brez VAR):

var osmina finala | Avtor: Marca Marca

Komentarjev 4
  • Snežinko 19:30 30.junij 2018.

    Sodniško je brez VAR 95% pravilno? Niti v najlepših sanjah! Tam okoli 50% bo pa že bolj realno, ja. Je pa treba vedeti, da je na tem prvenstvu bilo res mogoče blizu 95%, ampak samo zato, ker so se sodniki ...prikaži več bali diskreditacije, zato iz strahu niso upali goljufati, ker bi jih itak razkrinkali.

  • Tadej 17:04 30.junij 2018.

    Kje je pa te stevilke potegnil? Dalec od realnosti. 60-70% max.