Šport > Nogomet
50 ogledov

To je veselje: igralci žepne državice prekinili novinarsko

Kapverdski otoki Zelenortski otoki Angola afriški pokal narodov novinarska konfe Youtube
Na afriškem pokalu narodov je prava senzacija postala reprezentanca Zelenortskih otokov, ki se je v nedeljo brez poraza uvrstila v izločilne boje. Žepna državica z zahodne obale stare celine po popisu leta 2010 šteje 567.000 prebivalcev! Igralci so po zmagi nad Angolo vdrli na novinarsko konferenco. V četrtfinale sta se uvrstila še Gana in Mali.

In to še ni vse - Zelenortski otoki so (neporaženi!) napredovali iz izjemno težke skupine, kjer sta poleg domačinov Južnoafriške republike igrali tudi Maroko in Angola. Zmago nad slednjimi so otočani v nedeljo dosegli po dveh golih v infarktni končnici.

Temu primerna je bila tudi novinarska konferenca po tekmi, na katero je vdrla praktično cela ekipa, ki je s trenerjem Lúciem Antunesem zapela tradicionalno slavnostno pesem, značilno za njihovo domovino.

Potem, ko si je napredovanje v četrtfinale v skupini A poleg Zelenortskih otokov zagotovila tudi domača "Bafana, bafana", sta se jim v ponedeljek v skupini B v četrtfinalu pridružili ekipi Gane in Malija.

Otočani zdaj proti črnim zvezdam

Gana je v Port Elizabethu s 3:0 (2:0) ugnala Niger, Mali pa je v Durbanu remiziral 1:1 (1:1) z Demokratično republiko Kongom. Gana, ki je po visoki zmagi končala na vrhu skupine B, in Mali sta se tako v četrtfinalu pridružila Slonokoščeni obali, ki si je prva priigrala vstopnico za četrtfinale, ter ekipama JAR in Zelenortskih otokov.

Četrtfinalna para sta ravno Gana - Zelenortski otoki in Mali - Južnoafriška republika; obe tekmi bosta na sporedu v soboto. Črne zvezde so na stadionu Nelsona Mandele visoko s 3:0 odpravile Niger, prvi gol je že v 6. minuti prispeval kapetan Asamoah Gyan, ki je lepo ukanil vratarja Nigra Daoudaja Kassalyja. Gana je prevzela pobudo in Christian Atsu je po podaji Gyana podvojil vodstvo v 22. minuti, na 3:0 pa je v 49. povišal branilec John Boye, ki je "popravil" strel Gyana.

V Durbanu se je Mali kljub golu, ki ga je prejel že v 3. minuti iz enajstmetrovke, ko je bil uspešen Dieumerci Mbokani, vrnil v igro. Malijci so namreč izenačili že v 14. minuti, ko je zadel Mahamadou Samassa.

Malijski nogometaši so imeli pobudo v prvem polčasu, v drugem pa so reprezentanti Konga neuspešno lovili zmago proti orlom, ki jih je vodil bivši član Seville in Barcelone Seydou Keita. V zadnjih minutah tekme so bili Malijci bolj zbrani, v 82. minuti je Cheick Diabate zadel vratnico.

Komentarjev 1
  • Pepe007 09:02 29.januar 2013.

    Kaj bi le pomenil naslov "To je veselje: igralci žepne državice prekinili novinarsko"? Še manjka kak samostalnik?