Šport > Nogomet
50 ogledov

To so nominiranci za nogometaša leta

(Domžale - Olimpija) prva liga andraž šporar Anže Petkovšek
Sindikat poklicnih nogometašev Slovenije (Spins) je objavil seznam nominirancev za najboljše nogometaša sezone v slovenski ligi.

Največ kandidatov za najboljše igralce na posameznih igralnih položajih prihaja iz Olimpije, vodilne ekipe prvenstva. Med vratarji so nominirani Nejc Vidmar (Olimpija), Gregor Sorčan (Gorica) in Matic Kotnik (Celje), branilci Petar Stojanović, Marko Šuler (oba Maribor), Matic Fink, Dejan Kelhar, Nemanja Mitrović (vsi Olimpija), Nejc Skubic, Dejan Trajkovski (oba Domžale) in Toni Datković (Luka Koper), zvezni igralci Rok Kronaveter, Miha Zajc, Darijan Matić (vsi Olimpija), Blaž Vrhovec (Celje), Dino Hotić (Krško), Agim Ibraimi (Maribor), napadalci Gregor Bajde, Marcos Tavares, Jean-Philippe Mendy (vsi Maribor), Blessing Eleke (Olimpija) ter nekdanja člana Olimpije Ezekiel Henty in Andraž Šporar.

"Ko sem pred 18 leti začela igrati nogomet, je bilo vse skupaj še na nižji ravni, četudi tudi sedaj nismo posebej visoko. Dobile smo priložnost za glasovanje za najboljšo nogometašico leta in vesela sem priložnosti, da se lahko ženski nogomet vzpenja še višje. Gotovo bo sedaj tudi večja motiviranost za igralke, da bi se potegovalo za najboljšo igralko v državi, da trenira še bolj in se dokazuje na igrišču," je dejala Tibautova, nominiranka za najboljšo nogometašico leta.

Predsednik Spinsa Dejan Stefanović je napovedal, da bodo naslednje leto izvedli tudi glasovanje za najboljšega trenerja ter mesečne izbore po osmih slovenskih regijah, ko bodo predstavljeni nogometaši meseca.

Obeta se ustanovitev sindikalne sekcije za trenerje

Nekdanji selektor slovenske reprezentance in nogometaš Bojan Prašnikar je ob robu predstavitve prireditve in nominirancev napovedal ustanovitev posebne sindikalne sekcije za trenerje. "Trenerji so ena najpomembnejših sestavin nogometne igre in so skupaj z igralci najbolj izpostavljeni pritiskom. V slovenski ligi imamo kar precej problemov, tako s statusi igralcev, igralk in trenerjev, ki so dejansko nedefinirani. Pri tem mislim tudi na nogometašice, ki v Sloveniji postajajo vse pomembnejše in s tem skušamo slediti razvoju, ki je v svetu podprt s strani Mednarodne nogometne zveze Fife in Evropske nogometne zveze Uefe," je uvodoma dejal Prašnikar.

"Trener sem 43 let in v vsem tem času nam ni uspelo vzpostaviti sindikalne ureditve, da bi imeli trenerji svojo zaslombo in podporo in s tem enakopraven položaj. Toliko neurejenih zadev, kot v zadnjem času, v slovenskem nogometu še nikoli nismo imeli, saj se dnevno dogajajo škandalozne zadeve, na primer z navijači, in več se pogovarjamo o njih, kot o dogodkih na igrišču, zaradi katerih gledalci sploh pridejo na stadione. Zato smo se odločili za pobudo, da bi imel znotraj Spinsa svoj prostor tudi za sindikalno delo trenerjev. S skupnim delom bomo postali veliko bolj organizirani in s tem tudi po rezultatih bolj konkurenčni v svetovnem merilu. Vse manj je namreč dobrih slovenskih nogometašev in vse več tujcev dvomljive kvalitete. Imamo zelo malo poklicnih trenerjev v klubih, veliko več je samostojnih podjetnikov, tudi sam sem bil dve desetletji," je pojasnil Prašnikar.

Podobno je menil trener in prav tako nekdanji nogometaš Oliver Bogatinov, ki je dodal, da imajo "slovenski trenerji podobno znanje, ko tisti v tujini, vendar povsem neurejen pravni status".

Stefanović je napovedal, da se bodo borili za uvedbo delavnega razmerja tako za nogometaše kot tudi za trenerje. Dodal je, da so imeli oteženo delo za sklic volilne skupščine Spinsa, ki bo pred torkovo slovesnostjo, "ker so nekateri klubi oteževali sindikalno delo". Stefanovič je potrdil, da bo ponovno kandidiral za predsednika Spinsa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.