Šport > Nogomet
15 ogledov

Tottenham Chelsea oddaljil od vrha

Adebayor Cole EPA
Mladi slovenski reprezentant Haris Vučkić je za Newcastle United začel prvo ligaško tekmo v karieri, se za las približal celo prvemu zadetku, a na koncu položil orožje pred West Bromwich Albionom (2:3). Po zmagah obeh klubov iz Manchestra prvi ostaja City. V četrtek remi na londonskem derbiju med Tottenhamom in Chelseajem (1:1).

Zadnja tekma 17. kola Premier League je bila odigrana na White Hart Laneu, kjer sta se domači Tottenham in Chelsea razšla brez zmagovalca (1:1). S tem izidom so bili zagotovo bolj nezadovoljni gostujoči igralci, ki vse bolj izgubljajo stik z vodilnim dvojcem iz Manchestra, City jim beži že za 11, United pa devet točk. Ob tem pa so ohranili dve točki zaostanka za Tottenhamom na tretjem mestu, ki ima tekmo manj. Boj za prvaka se zdi izgubljen, a žoga je okrogla ...

Obračun se je sicer začel po željah domačih, ko je že v 8. minuti podajo Garetha Balea izkoristil Emmanuel Adebayor in žogo mimo Petra Čecha poslal v mrežo za 1:0. Chelsea je do izenačenja prišel v 23. minuti po nekoliko sumljivi situaciji. Ashley Cole si je žogo namreč ustavil z roko, zatem potegnil po levi strani in podal v sredino, kjer je bil na mestu v letošnji sezoni izjemno razpoloženi Daniel Sturridge, ki mu z nekaj metrov ni bilo težko zatresti mreže. Mreži sta do konca srečanja mirovali, velja pa omeniti silovit pritisk domačih v izdihljajih srečanja, ki pa ni prinesel zmagovitega zadetka.

Vučkić prvič začel, poraz srak; zmagi Manchestrov

Z izvrstnim strelom od daleč je Haris Vučkić v prvem polčasu stresel vratnico West Bromwichevega vratarja Bena Fosterja, a skupaj s soigralci Newcastla Uniteda mu ni uspelo prekiniti negativne serije ligaških rezultatov. Mladi slovenski reprezentant je začel prvo ligaško tekmo za črno-bele v karieri in odigral vseh 90 minut kot menjava za kaznovanega Francoza Yohana Cabaya, toda veliki trenutek si bo moral žal zapomniti po porazu proti nekdanji ekipi Roberta Korena.

Avstrijec Paul Scharner je na Sports Direct Areni v Newcastlu za zmago WBA zabil v 85. minuti tekme, skoraj nemudoma po tem, ko so srake proslavljale drugi gol Dembe Baja, ki jim je prinesel izenačenje na 2:2. Gostje so povedli po 20 minutah igre, ko je Chris Brunt v prostoru našel Petra Odemwingieja, Nigerijec pa je žogo poslal mimo Tima Krula. Prvi strelec Newcastla, Senegalec Ba, bi skorajda izenačil že v naslednjem napadu, a je bil njegov zadetek razveljavljen, toda izvrstni Afričan se ni pustil zmesti in z izjemnim prostim strelom premagal Fosterja za 1:1. Newcastle je še pred polčasom dobil nov gol, ko je Brunt s prostim strelom našel Garetha McAuleyja za 2:1. Izenačenje Baja deset minut pred koncem je imelo kratek rok trajanja, ko je Scharner WBA in trenerju Royju Hodgsonu prinesel pomembno zmago v bitki za obstanek.

Manchester City bo po lahki zmagi nad Stoke Cityjem na vrhu Premier League božič proslavljal prvič po 82 letih (3:0). Dva gola Sergia Agüera in eden Adama Johnsona sta bila dovolj za novo elegantno zmago varovancev Roberta Mancinija na domačem stadionu Etihad, a za slavje je vseeno še prezgodaj, saj je samo osem ekip, ki so vodile ob božiču, v zgodovini tekmovanja na koncu tudi osvojilo naslov.

Manchester United je ostal za petami Cityja s petardo pri Fulhamu (5:0), potem ko jih je na Craven Cottagu načel Danny Welbeck, v prvem polčasu pa sta zadela še Nani in Ryan Giggs. Petardo sta v zadnjih minutah zaključila Wayne Rooney in Dimitar Berbatov, a vse le ni bilo rožnato za United, saj je branilec/vezist/napadalec Phil Jones zapustil igrišče s poškodbo obraza, ki bi ga z igrišč lahko oddaljila za več kot mesec dni.

Luis Suárez je po kontroverzni kazni zaradi rasizma, ki so mu jo prisodili dan pred tekmo pri Wiganu, začel tekmo v prvi postavi Liverpoola, njegovi soigralci pa so na ogrevanju nosili majice z njegovo podobo. Tudi dober moštveni duh pa ni pomagal Redsom do več kot točke na stadionu DW (0:0), pri katerem je enajstmetrovko zapravil še njihov vezist Charlie Adam.

Dan po Suárezu obtožen tudi Terry

Chelseajevega kapetana Johna Terryja so televizijske kamere med tekmo Premier League namreč posnele, ko je temnopoltemu nogometašu Queens Park Rangers Antonu Ferdinandu zabrusil nekaj v slogu: "Ti jeb**a črna pi**a!" V sredo so iz londonske pisarne državnega tožilstva sporočili, da so proti Terryju podali obtožnico na londonski policiji. Pred preiskovalnim sodnikom se bo moral kapetan Chelseaja in angleške nogometne reprezentance zagovarjati 1. februarja naslednje leto.

Suárezu osem tekem, Liverpool ogorčen

Liverpoolov napadalec Luis Suárez bo prestal osem tekem kazni, plačati pa bo moral še 48 tisoč evrov, potem ko ga je angleška nogometna zveza (FA) spoznala za krivega rasističnega žaljenja branilca Manchestra Uniteda Patricea Evraja na oktobrskem derbiju obeh ekip. Suárez se lahko na kazen še vedno pritoži, so v torek zvečer sporočili iz FA, kjer bi morali o primeru razsoditi že v petek, a so odločitev zaradi dodatnih zaslišanj prestavili do torka.

"Danes je zelo težek in boleč dan zame in za mojo družino. Hvala za vso podporo," je na Twitterju kasneje zapisal Suárez. Tričlansko razsodišče je še dodalo, da bo v pisni obliki utemeljilo svojo razsodbo, po kateri bo imel Suárez 14 dni časa, da se pritoži. Oglasili so se tudi iz Liverpoola, kjer so v izjavi za javnost zapisali, da se jim zdi "neverjetno", da je bil Suárez lahko obtožen zgolj po trditvah enega nogometaša.

Luis Suarez naj bi z rasističnimi zmerljivkami napadel Patrica Evraja | Avtor: EPA EPA
"Zdi se nam neverjetno, da je lahko Luis spoznan za krivega samo po besedah Patricea Evraja," so zapisali pri Liverpoolu. "Nihče na igrišču, vključno z Evrajevimi soigralci in vsemi sodniki, ni slišal domnevnega pogovora med dvema igralcema v gneči kazenskega prostora pred (tribuno, op. a.) Kopom, medtem ko se je pripravljalo izvajanje kota. Nič, kar smo slišali na zaslišanju, ni spremenilo našega stališča, da je Luis Suárez nedolžen. Nudili mu bomo vsakršno podporo, ki jo zdaj potrebuje, da bi opral svoje ime."

Suárez je tako kriv neprimernega obnašanja. Opozorili so ga, naj v prihodnje pazi na besede, in ga spoznali za krivega žaljenja francoskega branilca Evraja. Žaljive besede naj bi se na oktobrskem derbiju nanašale na barvo njegove kože. Francoz je po tekmi za eno izmed televizij dejal, da ga je Suárez z določeno besedo ozmerjal "več kot desetkrat", kar je Urugvajec s podporo trenerja Kennyja Dalglisha po tekmi nemudoma zanikal.

Začela se je več kot dvomesečna saga, v kateri se je med drugim razvedelo, da naj bi bila sporna beseda negrito (slovensko črnček), ki se v Južni Ameriki sicer uporablja kot ljubkovalno ime za temnopolte, to pa naj bi bil tudi Evrajev vzdevek pri Unitedu. Na tej razlagi je Suárez tudi gradil svojo obrambo, ki pa je bila več kot očitno neuspešna.

Ancelotti: "Angleški nogomet po izpadu Cityja in Uniteda ni dobro"

"To bodo izenačene tekme, z Italijani kot favoriti. Italijanski nogomet je naredil nekaj korakov naprej in po izpadu (Manchestra) Cityja in (Manchestra) Uniteda angleški nogomet ni dobro," je pare Lige prvakov, kjer se bo Napoli pomeril s Chelseajem, njegov nekdanji klub AC Milan pa z Arsenalom, ocenil bivši trener Chelseaja Carlo Ancelotti. "Napoli lahko igra enakovredno s Chelseajem. Imeli so že svoje težko obdobje, a se zdi, da so spet na pravi poti. Sem navijač Milana, zato težko razmišljam racionalno. Toda proti Arsenalu so boljši. Imajo izjemne igralce," je pred začetkom božičnih in (po)novoletnih tekem v Premier League še dejal Ancelotti.

Angleška liga, 17. kolo:

Wolverhampton Wanderers : Norwich City 2:2 (1:1)
Ebanks-Blake (17), Zubar (82); Surman (12), Jackson (76)

Blackburn Rovers : Bolton Wanderers 1:2 (0:2)
Yakubu (67); M. Davies (5), Reo-Coker (30)

Aston Villa : Arsenal 1:2 (0:1)
Albrighton (54); Van Persie (17/11-m), Benajun (87)
RK: Hutton (90/Villa)

Manchester City : Stoke City 3:0 (2:0)
Agüero (29, 54), Johnson (36)

Newcastle United : West Bromwich Albion 2:3 (1:2)
Ba (34, 81); Odemwingie (20), Shorey (44), Scharner (85)
Vučkić (Newcastle) je odigral celo tekmo.

Everton : Swansea City 1:0 (0:0)
Osman (60)

Fulham : Manchester United 0:5 (0:3)
Welbeck (5), Nani (28), Giggs (43), Rooney (88), Berbatov (90)

Queens Park Rangers : Sunderland 2:3 (0:1)
Helguson (63), Mackie (67); Bendtner (19), Sessegnon (53), Brown (89)

Wigan Athletic : Liverpool 0:0
Adam (Liverpool) je v 53. minuti zapravil enajstmetrovko.

Tottenham Hotspur : Chelsea 1:1 (1:1)
Adebayor (8); Sturridge (23)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.