Šport > Nogomet
23 ogledov

Tottenham drži priključek, Man United brez zmage

Liverpool - Arsenal
1/27
Reuters
Chelsea je s hat-trickom Edena Hazarda proti Newcastle Unitedu prevzel vodstvo v Premier League (3:0). Manchester City je namreč le remiziral v Norwichu (0:0), Liverpool pa je na prvi sobotni tekmi povozil do danes vodilni Arsenal (5:1). Tottenham z zmago nad Evertonom (1:0) ostaja blizu.

Manchester United - Fulham | Avtor: Reuters Reuters
Manchester United pod novim trenerjem Davidom Moyesom kar ne najde poti iz krize. Tokrat ji je udarec na domačem igrišču zadal zadnjeuvrščeni Fulham. Klub iz Londona je večino tekme vodil, preden so rdeči vragi v dobri minuti izid preobrnili. Kočarji pa so imeli svoje načrte in čakali sve do konca preden so znova udarili in domačim odvzeli točko ob izidu 2:2.

Tekma se je začela po notah domačih, ki so pritisnili na vrata gostov. A namesto, da bi se sami veselili zadetka, so se lahko samo prijemali za glavo, ko je Lewis Holtby z natančno podajo našel Steva Sidwella v kazenskem prosotru, za slednjega pa ovir pred zadetkom ni bilo več.

Preobrat v dveh minutah

Večino tekme so gostje preživeli v prednosti, a le nekaj trenutkov nezbranosti je bilo dovolj, da sta Robin Van Persie in Michael Carrick izid popolnoma preobrnila. Domači so pred tem zahtevali tudi enajstmetrovko po igri z roko, a se sodnik z njimi ni strinjal. Ne glede na to so imeli prednost in četi njihovega nekdanjega trenerja Reneja Meulensteena se je nasmihal nov poraz.

A ne glede na to kdo je tekmec, mora ekipa ostati zbrana do konca. Vsaka napaka se lahko namreč hitro maščuje. To so na grd način danes izvedeli tudi rdeči vragi, po tem ko je v četrti minuti dodatka izid izenačil Darren Bent, ki je izkoristil precej neposrečeno posrdovanje vratarja Davida De Gee.

S hat-trickom Hazarda pod vrh

Belgijski reprezentant Eden Hazard je potrdil, da je v tem trenutku verjetno najboljši igralec Premier League in Chelsea s hat-trickom proti Newcastle Unitedu popeljal nazaj na vrh lestvice. Modri so tako izkoristili opoldansko blamažo Arsenala v Liverpoolu, remiziral pa je tudi do sobote prvi zasledovalec topničarjev Manchester City, ki po porazu s Chelseajem v prejšnjem kolu ni našel odgovorov proti Norwich Cityju.

Trinajst tekem pred koncem prvenstva zdaj Chelsea vodi s 56 točkami, Arsenal sledi s 55, City s 54, četrti pa je Liverpool (50). Modri so na Stamford Bridgu vzeli ponujeno in slavili z goli Hazarda v 27. in 34. minuti (evrogol), tretjega pa je neustavljivi Belgijec v 63. minuti zabil z najstrožje kazni.

Izjemna kombinacija z Eto'ojem

To je bila že osma zmaga na zadnjih desetih tekmah za varovance Joséja Mourinha, ki jim je vodstvo prinesla lepa izmenjava med Hazardom in Branislavom Ivanovićem, Belgijec pa je matiral svojega nizozemskega soseda Tima Krula s strelom ob vratnici.

Sedem minut kasneje je Hazardu uspela prava lepotica, ko si je izmenjal podajo s Samuelom Eto'ojem, Kamerunec ga je našel s peto, njegov vroči soigralec pa je neubranljivo zadel v daljši kot. Eto'o je modrim priboril tudi najstrožjo kazen, s katere je Hazard zaključil svoj hat-trick.

Dober debi Salaha

Prve minute po prihodu v zahodni London je odigral tudi egiptovski vezist Mohamed Salah, ki ga je Mourinho zamenjal z Willianom, nekdanji član Basla, ki je s švicarsko ekipo navduševal tudi na Stamford Bridgu, pa je nemudoma pokazal, da gre za pravo okrepitev.

Man. City za razliko od Chelseaja ni izkoristil debakla Arsenala in na Carrow Roadu še drugič zapored zabeležil strelsko ničlo. City bi lahko v Norfolku prevzel vodstvo v Premier League zaradi superiorne razlike v golih, a je po remiju zdaj šele tretji. Norwich, ki so ga sinje modri na začetku sezone doma ponižali s kar 7:0, je prek Nathana Redmonda kar nekajkrat zapretil.

Džeko ni prinesel preboja

Gary Hooper je z neposredne bližine tudi uspel zadeti, a so sodniki njegov zadetek razveljavili zaradi prepovedanega položaja. Kmalu za tem je brez gola v podobni situaciji ostal tudi Stevan Jovetić, potem ko je v "ofsajd" zaplaval Álvaro Negredo. Španec je ob koncu polčasa z glavo že matiral vratarja Johna Ruddyja, a se je žoga odbila od vratnice.

Kljub pobudi City ni zmogel preboja, Russell Martin pa je po dobri akciji Hooperja zapravil še eno priložnost "kanarčkov". Sinje modri so pritisnili s prihodom Edina Džeka, ki je imel skupaj s Jesúsom Navasom najlepšo priložnost za zlata vreden zadetek. Norwich je zdržal, nekaj iskric pa je poletelo prav na koncu, ko je Ricky van Wolfswinkel pri sodniku protestiral zaradi ravsanja z Yayo Touréjem.

Suarez Sterling Liverpool Arsenal Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA

Anfield kot v najboljših dneh: Arsenalu petarda

Medtem ko se londonski Arsenal bori za naslov državnega prvaka, se Liverpool oklepa četrtega mesta, ki vodi v elitno Ligo prvakov. Kljub položaju na lestvici in dejstvu, da so rdeči na zadnjih trinajstih prvenstvenih tekmah le enkrat ugnali topničarje, pa je tekma pokazala povsem drugačen obraz. Liverpool je na Anfieldu povsem nadigral goste iz Londona in jih nazaj poslal s pravo malo lekcijo v nogometu. Končni izid je bil namreč kar 5:1.

Škrtel udaril dvakrat v desetih minutah

Še preden se je tekma dobro začela, so domači že prišli do vodstva. Kapetan Steven Gerrard je izjemno podal po prostem strelu in v kazenskem prostoru našel Martina Škrtela, ki je s kolenom poskrbel za hitro vodstvo Liverpoola. Naslednje minute so postregle z živahno in razgibano igro na obeh straneh, a sta vratarja ob pomoči obrambe izid ohranjala nespremenjen.

Za popoln začetek Liverpoola je v deseti minuti znova poskrbel Škrtel. Tokrat je bil v kazenskem prosotru Londončanov najvišji po podaji iz kota in z natančnim strelom matiral Wojchiecha Szczesnyja. Nekaj več sreče je imel Poljak nekaj trenutkov kasneje, ko je Daniel Sturridge zgrešil vrata po dvoboju ena na ena.

Liverpool osramotil Arsenal po četrtini tekme

Zelo blizu tretjemu zadetku za domače je prišel Luis Suárez, ki je streljal iz velike razdalje, a je njegov vole našel le vratnico. Domači, ki že od prve minute popolnoma dominirajo na tekmi pa kljub temu niso dolgo čakali na novo povišanj vodstva. Po lepem proitanpadu, ko je žogo izgubil Mesut Özil, je bil Raheem Sterling tisti, ki je imel čast žogo potisniti v mrežo.

Pred tekmo najverjetneje nihče ni pričakoval blamaže vodilnega kluba Premier League na sicer neugodnem Anfieldu. A domači se s topničarji igrajo in v napadu počnejo vse kar jim volja poželi. Pri četrtem zadetku se je z izjemno podajo izkazal Coutinho, prej zapravljene priložnosti pa je dal v pozabo Daniel Sturridge. 4:0.

Porozna obramba brez rešitev

Jack Wilshere | Avtor: Reuters Reuters
Po četrtem zadetku se je igra vendarle nekoliko umirila. Napad Liverpoola se je odločil vsaj nekoliko prizanesti gostujoči obrambi, napad Arsenala pa kljub večinski posesti ne more več v bližino Simona Mignoleta in druga polovica prvega polčasa je tako minila precej bolj nepretresljivo.

Čeprav se je drugi polčas začel povsem drugače kot prvi, pa je v nadaljevanju kmalu spomnil na dogodke izpred petnmajstih minutah odmora. Nova lepa podaja za hrbet obrambe topničarjev je našla Raheema Sterlinga. Prvi strel maldega Angleža je Szczesny še ubranil, pri drugem pa Arsenalu pomoči ni bilo več.

Trojna menjava Wengerja

V iskanju za rešitev ali pa vsaj trenutek navdiha je trener gostov Arsène Wenger storil nekaj, česar od njega nismo vajeni. S trojno menjavo je v igro poslal svežih moči, iz igre pa potegnil dva izmed najzaslužnejših za visok položaj ekipe, Özila in Oliviera Girouda, ki pa sta danes pokazala bore malo.

Tudi nadaljevanje ni prienslo kaj več veselja za Arsenal. Še najbolj sta jih lahko razveselila slaba strela Suáreza in Jordana Hendersona, ki sta jim prihranila nekaj sramote. Nato pa je sledil redek preblisk gostov. Sodnik je dosodil enajstmetrovko v korist topničarjev, Mikel Arteta pa je s strelom po sredini vrat vpisal enico na tablo z rezultatom.

V drugem boju boljši Londončani

Nedeljsko popoldne je prav tako postreglo z napetim obračunom med ekipama iz Londona in Liverpoola. Ob tej priložnosti je Tottenham v prestolnici gostil Everton, ekipo s katero se krčevito bori za peto mesto in tudi za priključek najboljši četverici. Če so bili pred to tekmo v nekoliko boljšem položaju modri, pa so po tej tekmi korak bližje Ligi prvakov nogometaši Tottenhama.

Za razliko do sobotne tekme in blamaže Arsenala, so se tokrat veselili Londončani. Junaka tekme sta bila vratar Hugo Lloris, ki je ob prenekaterih priložnostih pokazal svoje kvalitete (predvsem, ko mu je s streli psotregel Leon Osman) in edini strelc Emanuel Adebayor. Nogometaš iz Toga nadaljuje s preporodom, ki mu botruje novi trener Tim Sherwood, njegov strel v 65. minuti pa je bil ključna poteza ob minimalni zmagi domačih z 1:0.

Razočarani Wenger: "Dobri le navijači"

Wenger po tekmi ni skrival razočaranja in priznal, da poraz na začetku izjemno napornega meseca za klub "postavlja kar nekaj vprašanj", predstavo svojih varovancev pa je označil za "naivno" in dodal, da so bili za 90 minut v Liverpoolu pripravljeni le številčni gostujoči navijači. 

"To je bil zelo slab dan. Slabi smo bili obrambno, napadalno," je za BT Sport dejal francoski strokovnjak. "Samo naši navijači so bili dobri in pripravljeni za 90 minut. V vsem ostalem smo bili slabi. Liverpool je igral zelo dobro, zato jim čestitam. Ampak to je bila slaba predstava na dan, ko si tega nismo smeli privoščiti. Seveda to postavlja kar nekaj vprašanj, ker so nas velikokrat ujeli nepripravljene, bili smo naivni. Obrambno moramo biti stabilnejši. Danes smo bili preveč odprti. Od obrambe do napada nismo bili na ravni, kakršne smo vajeni."

Njegov kolega Brendan Rodgers ni skoparil s pohvalami: "To je bila neverjetna predstava. Ni prvič, da smo bili izjemni doma, ampak vse danes je bilo neverjetno. Vse je bilo izjemno. Postajamo vedno boljši. Imamo veliko mladih igralcev, ki se dobro razvijajo. Ampak nam je pomembno le, da se izboljšujemo."

Angleška liga, 25. kolo:

Liverpool : Arsenal 5:1 (4:0)
Škrtel (1, 10), Sterling (17, 52), Sturridge (21); Arteta (69/11-m)

Aston Villa : West Ham United 0:2 (0:0)
Nolan (46, 49)

Chelsea : Newcastle United 3:0 (2:0)
Hazard (27, 34, 63/11-m)

Crytal Palace : West Bromwich Albion 3:1 (2:0)
Ince (15), Ledley (27), Chamakh (69/11-m); Bifouma (46)

Norwich City : Manchester City 0:0

Southampton : Stoke City 2:2 (2:2)
Lambert (6), Davis (41); Odemwingie (38), Crouch (44)

Sunderland : Hull City 0:2 (0:1)
Long (17), Jelavić (63)
RK: Brown (4/Sunderland)
Koren (City) je igral od 46. minute.

Swansea City : Cardiff City 3:0 (0:0)
Routledge (47), Dyer (79), Bony (85)
Zabret (Swansea) ni bil v ekipi.

Tottenham Hotspur : Everton 1:0 (0:0)
Adebayor (65)

Manchester United : Fulham 2:2 (0:1)
Carrick (79), Van Persie (80); Sidwell (19), Bent (94)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.