Šport > Nogomet
5 ogledov

Tottenham straši big 4

Alexu Fergusonu je pripadla lovorika za najboljšega trenerja po izboru Uefe. Žurnal24 main
V soboto se bo s tekmo Arsenal : West Brom začela 17. sezona angleške Premier League. Favoriti so isti, po dolgem času pa bomo imeli z Robertom Korenom predstavnika tudi Slovenci.

V Angliji nič novega. Vsaj glede favoritov ne. Da se na vrhu lestvice angleškega nogometa kaj malo spreminja, potrjuje tudi dejstvo, da so v 16. sezonah, ki so jih najmočnejši klubi odigrali pod okriljem leta 1992 ustanovljene Premier League, naslov osvojila le štiri moštva, Manchester United, Arsenal, Chelsea in Blackburn.

Cristiano Rolando bo še naprej gole zabijal v majici Manchester Uniteda. © AFP

 
Kar se tiče boja za vrh v novi sezoni se bo ponovno vse vrtelo okoli prvih štirih mest, ki vodijo v Ligo prvakov. V zadnjih letih so jih pridno zasedali Manchester United, Chelsea (tudi letos praktično edina favorita za naslov), Arsenal in Liverpool (tako imenovani Big 4 (veliki štirje) angleškega nogometa), to pot pa jih želi resno spet napasti okrepljeni Tottenham .

Manchester United je lani ekspresno reagiral v prestopnem roku in že na prvi dan pripeljal Luisa Nanija in Andersona iz Sportinga in Porta . Tokrat je United večino poletja porabil za odbijanje napadov Reala na Cristiana Ronalda , vmes pa je nedotaknjeno zadržal ekipo, ki je naslov osvojila v zadnjih dveh letih. Sir Alex Ferguson sicer še naprej vneto išče napadalca, prvi na spisku želja pa je napadalec Tottenhama Dimitar Berbatov , ki bi do nedelje lahko že postal član klub s stadiona Old Trafford. Največja poletna izguba pomeni odhod Carlosa Queirzoa , dolgoletnega Fergusonovega pomočnika, ki je postal selektor Portugalske.

Na tem mestu je nadomestil Brazilca Luisa Felipeja Scolarija , novega stratega Chelseaja. Tudi ta, v zadnjih letih sicer glavni nogometni zapravljivec, je v poletnem prestopnem roku skoraj spal. Novica sta le portugalska reprezentanta Jose Bosingwa in Deco , čeprav do začetka septembra na Stamford Bridgeu želijo v modrem dresu videti tudi Realovega Brazilca Robinha . Kot velik dosežek v Londonu štejejo tudi ostanek Franka Lamparda , ki se je dolgo spogledoval s prestopom v Inter , na koncu pa je le podpisal novo petletno pogodbo.

Pred Arsenalom je sezona, ki se jo navijači kar malo bojijo. © Reuters

 
Največ je poleti izgubil Arsenal, ki se zadnja leta strogo izogiba zvezdniških nakupov. Z odhodi Gilberta Silve , Mathieua Flaminija in Aleksandra Hleba je najbolj oslabljena zvezna vrsta. Trener Arsene Wenger za zdaj ni reagiral, čeprav pred koncem prestopnega roka napoveduje prihod vsaj enega igralca. Ob uveljavljenem evropskem prvaku Cescu Fabregasu bo ključno vlogo moral odigrati Tomaš Rosicky , v klubu pa pričakujejo tudi napredek Vasarikija Diabyja in uspešno prvo sezono mladega Francoza Samirja Nasrija .

Rafa Benitez je "ujel" Robbieja Keana. © Reuters

 
Peto sezono na klopi Liverpoola začenja Rafa Benitez . Najbolj odmevna poletna okrepitev lani četrtouvrščene ekipe je energični Irec Robbie Keane , ki je na Anfield prišel iz Tottenhama. Benitez je v Portsmouth prodal Petra Croucha , ki se je naveličal sedeti na klopi, sicer pa večjih sprememb ni bilo. V Liverpoolu sicer še naprej poskušajo izpeljati transfer kapetana Aston Ville Garetha Barryja , drugih odmevnih prihodov pa ne gre pričakovati. Zdi se, da bo za prvi naslov po letu 1990 Liverpoolu spet nekaj zmanjkalo. Kot specialist za pokalne zmage ima Benitez več možnosti znova v Ligi prvakov .

Pravzaprav je edini pravi kandidat za prebijanje monotonosti prvih štirih londonski Tottenham . Po lanskem odmevnem prihodu španskega trenerja Juandeja Ramosa je poleti sledila ofenziva na evropski igralski trg. Tottenham ima novega vratarja ( Paula Robinsona , ki je odšel k Blackburnu, je zamenjal Brazilec Gomes , zadnja leta član PSV), novega ideologa igre v obliki Hrvata Luke Modrića , živahnega bočnega vezista Davida Bentleyja ter zanimivega novega napadalca Giovannija Dos Santosa , ki je prišel iz Barcelone . Odhod Robbieja Keana se tudi zaradi izjemne forme Darrena Benta v pripravljalnem obdobju ne bi smel poznati. Ramosove revolucije se bojijo vsi konkurenti.

Naš predstavnik – Robert Koren © Action Images

 
Po dolgih letih in zanemarljivi vlogi Aleksandra Rodića pri Portsmouthu bomo imeli letos svojega predstavnika v elitni angleški ligi tudi Slovenci. Robert Koren je bil lani eden ključnih igralcev West Bromwich Albiona ob preboju v prvo ligo. Pod trenerjem Tonyjem Mowbrayom igrajo "baggies" izjemno atraktivno in zabijajo gole kot po tekočem traku, lani jih je v 40 nastopih devet prispeval tudi naš reprezentant. Ob strogo napadalni usmeritvi seveda izredno trpi precej pronicljiva obramba, ki bi jo znala bolj kakovostna moštva v ligi preluknjati. Ob WBA v ligo prihajata še Stoke , lani podprvak  druge lige, in izredno zanimivi Hull City , ki si je skozi play-off priboril vstopnico za prvo ligo, v kateri bo nastopal sploh prvič v zgodovini. Vse tri ekipe zagotovo bržkone čaka trd boj za obstanek, v katerem bi se lahko znašli tudi Wigan , Fulham , Bolton in še kak nepričakovan udeleženec. Na dnu bi znalo biti tudi v novi sezoni bolj zanimivo kot na vrhu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.