Šport > Nogomet
22 ogledov

Tottenham z zmago švignil mimo Uniteda

Fernandinho Džeko Tremmel Swansea City Manchester City Premier League Anglija li
1/37
Reuters
Arsenal je na prvi tekmi v novem letu uspel ubraniti vrh lestvice, potem ko ga je muk doma proti Cardiff Cityju odrešil gol Nicklasa Bendtnerja v 88. minuti (2:0). Manchester City že prej opravil posel v Swanseaju (3:2). Liverpool po zmagi nad Hull Cityjem četrti (2:0), Tottenham presenetil United z zmagov gosteh (2:1).

Prvi dan novega leta je že postregel z derbijem v angleški Premier League. Na Old Traffordu sta se udarila kluba, ki jima v tej sezoni sicer ne gre tako dobro, kot bi si želela, Manchester United in Tottenham. Pri slednjem so pred kratkim obrnili nov list in zamenjali trenerja, kar se je tudi danes izkazalo za pravo potezo, saj se Tottenham v London vrača z velikimi tremi točkami.

Zdržali pritisk in povedli

Strel Emmanuela Adebayorja za vodstvo Tottenhama.  | Avtor: Reuters Reuters
Oslabljeni Tottenham je že v prvih minutah prestajal pritisk domačih, ki so želeli stvari hitro postaviti
na svoje mesto, a jim je to preprečil vratar Londončanov Hugo lloris. Po četrt ure igre pa se je prva lepa priložnost ponudila prav gostom. Po odlični podaji Roberta Soldada, je Aaron Lennon nastreljal zgolj Davida De Geo.

Da so se znebili začetne treme pa so beli dokazali v 35. Minuti, ko jih je v vodstvo popeljal prerojeni Emmanuel Adebayor.Ta je visoko skočil in s strelom z glavo natančno meril in s tem postavil končni izid prvega polčasa. 

Na hitro padla kar dva

Drugi polčas je od začetka ponudil pričakovano. Rdeči vragi so pritisnili že zgodaj v lovu na točkami. Navijače je spravila na noge odločitev sodnika Howarda Webba, da ob stiku Vlada Chirichesa in Dannyja Wellbecka ne dosodi enajstmetrovke v korist domačih.

Še bolj so bili lahko navijači nezadovoljni v 67. minuti, ko so Londončani podvojili prednost. Z nekaj sreče je po podaji Lennona do žoge prvi prišel Christian Eriksen in z glavo matiral nekoliko presenečenega De Geo. Gostje so se veselili, domači pa so že kovali načrte kako se čim hitreje vrniti nazaj v igro. In to jim je uspelo v vsega nekaj sekundah.

V obup zaradi Webba in Llorisa

Natančno podajo Adnana Januzaja je hladnokrvno izkoristil Danny Wellbeck in zaostanek znižal zgolj na zadetek. Poškodba Emmanuela Adebayorja je še dodala sol na svežo rano Tottenhama, varovanci Davida Moyesa pa so prerojeni jurišali na vrata Huga Llorisa.

Francoz je ostal nepremagan, prav tako kot ob redkih poizkusih gostov na drugi strani Španec De Gea, s svojimi odločitvami pa je Manchester na noge spravljal tudi Howard Webb. Ta je po petih minutah dodatka odpiskal konec srečanja, na katerem je Tim Sherwood še enkrat potrdil, da je bil dobra izbira za novega stratega visokoletečega Tottenhama, saj je tudi na svoji četrti tekmi v ligi ostal neporažen in to celo s skalpom velikega Uniteda. 

Golman je moral hitro menjati barve

Manuel Pellegrini je za gostovanje pri Swansea Cityju v konici napada združil oba postavna napadalca Álvara Negreda in Edina Džeka. Kmalu bi omenjeni dvojec že lahko prinesel vodstvo Manchester Cityju, a je po podaji Negreda bosansko-hercegovski zvezdnik v tretji minuti meril nenatančno.

Izjemno blizu je bil že v enem naslednjih napadov Wilfried Bony, čigar strel po tleh je obliznil vratnico nemočnega Joeja Harta. Njegov kolega na drugi strani Gerhard Tremmel je že prej poskrbel za zanimivo anekdoto – moral si je preobleči dres, čigar barva se ni dovolj dobro ločila od majic gostov.

Brazilec odprl "brazilsko" leto 2014

Po tem, ko je Swansea preživel prvi udarec, poškodoval se je Pablo Hernández in zapustil zelenico, so sinje modri za nameček še povedli. V letu, ko bodo oči nogometnega sveta uprte v Brazilijo, je prvi gol zabil prav Brazilec Fernandinho, ki je po kotu s strelom po tleh zadel skozi gozd nog in številke na semaforju spremenil v 0:1.

Odgovor domačih bi bil skorajda idealen – Jonathan de Guzman je po lepi akciji Bonyja in Rolanda Lamaha begnil manchestrski obrambi, toda pred Hartom streljal preslabo. Jesús Navas je Valižanom povzročal cel kup težav in po lepi miniaturi pripravil strel Džeku z roba kazenskega prostora, ki je po pol ure igre zletel za las mimo gola.

Centimetri na strani gostov do 47. minute

Tudi Swansea ni bil nenevaren, a do pravih priložnosti je le stežka prihajal. Veliki protesti so se začeli po nenamernem igranju z roko Vincenta Kompanyja, ko je gostujoči kapetan z nedovoljenim delom telesa ustavil poskus Ashleyja Williamsa, toda sodnik Phil Dowd ni bil navdušen.

Po tem, ko si Džeko po fantastični podaji Aleksandra Kolarova pred golom ni uspel ustaviti žoge, se je mreža prvič zatresla tudi na drugi strani, a so sodniki igro že prej ustavili zaradi tesnega prepovedanega položaja. Bony je tako kot na začetku tekme v enem zadnjih napadov polčasa za las zgrešil daljšo vratnico Man. Cityja.

Touré in Kolarov za lepo vodstvo

Igra centimetrov se je v domačo prid le obrnila globoko v sodnikovem podaljšku, ko je Bony (spet v "minimalnem" prepovedanem položaju) po podaji s strani skakal najvišje in z glavo neubranljivo zadel ob vratnici Harta za zasluženo izenačenje.

Drugi polčas so bolje odprli prvi favoriti za letošnji naslov, ki so dvakrat zapretili prek Negreda, ki pa ni bil preveč razpoložen, da bi izkoristil kakšno od napak rojakov v obrambi Valižanov. Zato pa je bil neusmiljen Yaya Touré, ki se je po brezbarvni predstavi v prvih 45 minutah "vklopil" v nadaljevanju in po slabem izbijanju domače obrambe zadel z močnim strelom na daljšo vratnico, ki ga je idealno v malo mrežico preusmeril dotik enega od branilcev. 

Hart ušel novi komediji

Kot bi mignil so sinje modri zabili še tretji gol, ko je v 66. minuti izvrstno samostojno akcijo z zadetkom kronal Kolarov, ki se je sprehodil do roba kazenskega prostora in s svojo slabšo desnico premagal Tremmla, ki bi lahko tudi bolje posredoval. Veliko bolje bi lahko posredoval tudi Hart, ki je le po čudežu slabih 20 minut pred koncem ušel novi "blamaži", ko je povsem zaplaval po podaji iz kota, Williams pa ni zadel praznega gola.

Bendtner Sagna Arsenal Cardiff City Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters
Povsem revijalno vzdušje je z golom v 91. minuti prekinil Bony, specialist za zadetke v sodniških podaljških, ki je v hudem nalivu z izjemno natančnim strelom od daleč premagal Harta. To je bilo vseeno premalo za udeležence Evropske lige, sinje modri, ki jih v Ligi prvakov čaka derbi z Barcelono, pa so brez razburjenj zdržali za zmago in tri točke, s katerimi so vsaj za nekaj ur znova zavzeli vrh lige.

Solskjær že gledal Cardiff, Arsenal trpel do konca

Legendarni napadalec Manchester Uniteda, Norvežan Ole Gunnar Solskjær, je tik pred prevzemom trenerskega mesta pri Cardiff Cityju, so v sredo poročali norveški mediji. TV2 trdi, da je zasebno letalo z malezijskimi oznakami (lastnik Cityja je malezijski mogotec Vincent Tan) pristalo v Kristiansundu, nedaleč stran od prebivališča 40-letnega trenerja Moldeja.

Viri norveških kolegov trdijo, da so pogajanja že v zaključni fazi. Zdi se, da bo Solskjær po treh uspešnih sezonah in dveh naslovih državnega prvaka le zapustil domovino in na klop Cardiffa sedel že pred sobotno tekmo pokala FA proti Newcastle Unitedu. Ime nekdanjega rdečega vraga se je v zadnjih sezonah povezovalo tudi z Aston Villo in West Bromwich Albionom. Norvežan se je poleg Tana v častno ložo usedel že na stadionu Emirates, kjer City popoldne igral z Arsenalom.

Bendtner začel delirij

Topničarji so brez prvih zvezd sezone Mesuta Özila in Aarona Ramseyja, počival je tudi Olivier Giroud, trpeli vse do konca, ko jih je z zmagovitim zadetkom odrešil danski napadalec Nicklas Bendtner, piko na i zmagi za ponoven skok na vrh lestvice pa je postavil Theo Walcott.

Londončanom je na domači tekmi grozil celo padec na tretje mesto na lestvici in dolgo je kazalo, da jim kljub prevladi ne bo uspelo zlomiti velških modrih, ki jim niso dopustili niti enega strela v okvir gola v prvem polčasu. Per Mertesacker je v nadaljevanju zapravil dve izvrstni priložnosti za zadetek z glavo, nato pa je na sceno stopil Bendtner, po vseh podatkih eden najsamozavestnejših napadalcev na svetu.

Danec je bil blizu že v enem prejšnjih napadov, nato pa se v 88. minuti najbolje odzval po obrambi vratarja Davida Marshalla, ki je ustavil strel Bacaryja Sagnaja, piko na i pa je v sodnikovem podaljšku postavil Walcott, ki je Marshalla premagal z elegantnim spodkopanim strelom, ko ga je lepo zaposlil Jack Wilshere.

Oscar od bedaka do junaka

Chelsea, londonski modri, so po polčasu brez golov v Southamptonu živeli nevarno in se nekajkrat rešili s požrtvovalnimi starti branilcev v zadnjih trenutkih, nato pa je José Mourinho povlekel potezo tekme in "aktiviral" Oscarja ter Williana, ki sta mu z dvema goloma prinesla na koncu kar izdatno zmago.

Mauricio Pochettino je proti svojemu trenerskemu vzorniku lahko spremljal povsem solidno predstavo "svetnikov", ki pa so v drugem polčasu po veliko smole zaostali, ko je Oscarjev predložek od vratnice zletel točno na glavo Fernanda Torresa, ki mu ni bilo težko zadeti za vodstvo.

Brazilec je že prej s simuliranjem skušal izsiliti najstrožjo kazen, a dobil le upravičen rumeni karton sodnika Martina Atkinsona, toda Oscar se je hitro odkupil in po sodelovanju pri prvem golu Torresa v kazenskem prostoru našel še Williana za 2:0, na koncu pa je po samostojni akciji s strelom na prvo vratnico postavil še končni rezultat, s katerim je Chelsea ohranil pritisk na obeh vodilnih.

Tudi Koren padel v Luisovem kraljestvu

Edini premik na vrhu lestvice sta zabeležila mestna tekmeca Liverpool in Everton, ki mu je remi pri Stoke Cityju prinesla šele pozna enajstmetrovka Leightona Bainesa. Takšnih težav niso imeli liverpoolski rdeči, ki so na Anfieldu z novim fantastičnim golom Luisa Suáreza odpravili Hull City s korošcem Robertom Korenom v prvi postavi.

Suárez je izjemno formo iz leta 2013 očitno prinesel tudi v 2014 in potem, ko so sodniki Urugvajcu razveljavili gol v prvem polčasu zaradi prepovedanega položaja, je kapetan Daniel Agger v 36. minuti najvišje skakal za vodstvo. Malce nervozni Suárez je z izjemnim golom s prostega strela le uspel zabiti svoj obvezni gol na Anfieldu, kjer se je med strelce vpisal že sedmič zapored, skupno pa se je podpisal že pod 20 zadetkov.

Koren je imel v dobrem prvem polčasu lepo priložnost celo za vodilni gol "tigrov", a po prodoru v kazenski prostor preslabo streljal, da bi premagal vratarja Simona Mignoleta. Trener Steve Bruce je Hullovo desetico v drugem polčasu zamenjal z napadalcem Dannyjem Grahamom, a sprememba ni prinesla sadov. Največje ovacije je poleg Suáreza dobil tudi kapetan Steven Gerrard, ki je v drugem polčasu odigral prve pol ure po začetku decembra.

Angleška liga, 20. kolo:

Swansea City : Manchester City 2:3 (1:1)
Bony (45, 90); Fernandinho (14), Touré (58), Kolarov (66)
Zabret (Swansea) je bil na klopi.

Arsenal : Cardiff City 2:0 (0:0)
Bendtner (88), Walcott (90)
Velikonje (City) ni bilo v ekipi.

Southampton : Chelsea 0:3 (0:0)
Torres (60), Willian (71), Oscar (82)

Liverpool : Hull City 2:0 (1:0)
Agger (37), Suárez (50)
Koren (City) je igral do 59. minute.

Crystal Palace : Norwich City 1:1 (1:1)
Puncheon (44/11-m); Johnson (39)
RK: Fer (83/City)

Fulham : West Ham United 2:1 (1:1)
Sidwell (32), Berbatov (67); Diamé (7)
RK: Nolan (45/United)

Stoke City : Everton 1:1 (0:0)
Assaidi (50); Baines (90/11-m)

Sunderland : Aston Villa 0:1 (0:1)
Agbonlahor (16)

West Bromwich Albion : Newcastle United 1:0 (0:0)
Berahino (87/11-m)
RK: Debuchy (63/United)
Vučkića (United) ni bilo v ekipi.

Manchester United : Tottenham Hotspur 1:2 (0:1)
Wellbeck (67); Adebayor (34), Eriksen (66)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.