Šport > Nogomet
20 ogledov

Tragedija v Serie B: nogometaša izdalo srce

Morosini Italija Nemčija mladinsko U-21 evropsko prvenstvo Italija Nemčija Helsi EPA
Italijanski nogomet objokuje tragedijo, ki se je zgodila na sobotni drugoligaški tekmi v Pescari. 25-letni nogometaš Livorna Piermario Morosini se je na stadionu Adriatico v Pescari zgrudil po zastoju srca, dolgotrajno oživljanje na zelenici pa ni bilo uspešno. Odpovedane vse tekme Serie A in Serie B.

Drama se je na stadionu Adriatico v Pescari začela v 31. minuti prvega polčasa tekme med Pescaro in Livornom. Pri rezultatu 2:0 za Livorno je nekdanji mladi italijanski reprezentant Piermario Morosini dvakrat padel na zelenico, se pobral, nato pa nepremično obležal. Glavni sodnik je po začetni zmedi tekmo prekinil, na igrišče pa je prihitela zdravniška služba, ki je začela s takojšnjim oživljanjem, še vedno pa ni jasno, če so imeli na voljo tudi defibrilator.

Po nekaj minutah je na zelenico prišel tudi zdravniški avto, ki mu je pot na stadion, šokantno, oviral na intervencijski poti parkiran policijski avto. Po prihodu v bolnišnico Santo Spirito so nogometaša skušali oživeti, ob 16.56 pa so potrdili, da je 25-letni nogometaš izgubil bitko za življenje. "Žal je bil po prihodu v bolnišnico že mrtev," je dejal dr. De Blasi, ki je potrdil Morosinijevo smrt. "V nobenem trenutku ni prišel k zavesti."

Italijanska novinarska agencija Ansa poroča, da je Morosini v reševalnem vozilu utrpel srčni napad, medtem ko so pri športnem dnevniku La Gazzetta dello Sport zapisali, da je Morosini umrl zaradi zastoja srca. Associated Press dodaja, da je bil nogometaš pri zavesti, ko so ga odnesli z igrišča, a so ga v bolnišnici nato dali v umetno komo.

Pogledal ga je v oči

"Pogledal me je v oči, ko so ga odnesli v reševalno vozilo," je za Sky Italio dejal direktor Pescare Danilo Iannascoli"Ne vem, če so reševalci zamujali, vem pa, da je vhod blokiralo vozilo. Morosini se je zgrudil, skušal vstati, a nato spet padel. Preživljamo pravo dramo." Tekmo so odpovedali, veliko igralcev pa je igrišče zapuščalo v solzah.

Šokirani redsednik Pescare Daniele Sebastiani je za TMW kasneje povedal, da naj bi se Morosiniju srce v kratkih presledkih ustavilo kar trikrat. "Žal so mi povedali, da je utrpel tri zastoje srca v nekaj minutah," je dejal Sebastiani. "Ostal sem brez besed. To je tragedija, ne moreš umreti tako mlad na nogometnem igrišču ..." Pescaro je tragedija zadela že drugič v dveh tednih, potem ko je v 43. letu starosti zaradi srčnega napada preminil trener vratarjev Francesco Mancini.

Tragična zgodovina nesrečnega nogometaša

Nesrečni Morosini je imel tragično družinsko zgodovino, saj je pri 15 letih ostal brez mame Camille, njegov oče Aldo pa je umrl dve leti kasneje. Kmalu za tem se je smrtno ponesrečil še njegov brat, edina živa članica družine pa je njegova starejša sestra. Morosini je v Serie A debitiral v dresu Udineseja na tekmi proti Interju in za Videmčane odigral pet tekem, nato pa odšel na posojo k Bologni in Vicenzi.

Kot produkt prestižne Atalantine mladinske šole je nastopal tudi za U-17 in U-21 reprezentanci Italije. Novica prihaja okrog mesec dni po tem, ko se je na tekmi angleškega pokala FA zgrudil nogometaš Boltona Fabrice Muamba in bil nekaj časa celo "klinično mrtev", a so življenje vezista v londonski bolnišnici nato uspeli rešiti, v kratkem pa naj bi že zapustil bolnišnico in se skušal vrniti k igranju nogometa.

"Te tragedije te spremenijo, ampak ti dajo tudi veliko besa, ki ti pomaga uresničiti svoje sanje in sanje svojih staršev," je v nedavnem intervjuju povedal Morosini.

Komentarjev 1
  • juventus1897 20:11 14.april 2012.

    Riposa In Pace nelle praterie celesti. Condolianze alla sorella.R.I.P