Šport > Nogomet
24 ogledov

Trener Celtica dobiva pisemske bombe

Trener Celtica Severni Irec Neil Lennon dobiva pisemske bombe. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Trener Celtica iz Glasgowa Neil Lennon dobiva pisemske bombe. Policija sumi na verske skrajneže iz vrst navijačev mestnega tekmeca Glasgow Rangers. Old Fird, derbi med njima, se igra ta konec tedna.

Ne le na Severnem Irskem, trenja med katoličani in anglikanci so prisotna tudi na Škotskem. Na to ni imun niti šport. Škotska policija je sporočila, da so v zadnjih tednih večkrat prestregli pisemske bombe namenjene trenerju Celtica iz Glasgowa Neilu Lennonu. Življenju nevaren paket je bil prejšnji teden namenjen tudi dvema znanima navijačema tega moštva. Policija sumi skupino verskih skrajnežev, ki so podporniki mestnega tekmeca, moštva Glasgow Rangers. Lennon je katoličan s Severne Irske in je bil v preteklosti že večkrat deležen groženj (januarja so mu v pismu poslali metke). "Pošiljanje tovrstnih paketov po pošti je nesprejemljivo in strahopetno," je dejal detektiv John Mitchell. "Stopiti moramo skupaj in s skupnimi močmi izruvati versko nestrpnost iz naše dežele," pa je povedal škotski premier Alex Salmon.

Rivalstvo med Celticom in Rangersi ni le nogometno, temveč tudi versko, saj je večina navijačev Celtica katoličanov, Rangersov pa protestantov. Med sabo se izzivajo tudi z zastavami: Celticovi navijači uporabljajo irske, podporniki Rangersov pa britanske in zastave Severne Irske. Razlog, da je bolj napeto prav zdaj, je tudi v tem, da se bo konec tedna igrala tekma med dvema moštvoma – tako imenovani derbi Old Firm. Rangers z dvema tekmama več na lestvici škotske Premier League trenutno vodijo za štiri točke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.