Šport > Nogomet
15 ogledov

Tudi nogomet žrtev terorizma

marc wilmots EPA
Med posrednimi žrtvami petkovega terorističnega napada v Parizu, ki je terjal življenja 129 ljudi, je tudi nogomet.

Po pariških dogodkih ter zaradi velike grožnje z novimi teroristični napadi so v Belgiji odpovedali današnjo prijateljsko nogometno tekmo med domačo reprezentanco in Španijo v Bruslju.

Krizni svet za nacionalno varnost, ki je pod neposredno pristojnostjo belgijskega notranjega ministra, je belgijski nogometni zvezi svetoval, naj zaradi dogodkov v Parizu in prevelikega varnostnega tveganja odpove za danes napovedano prijateljsko tekmo. Grožnja z novimi terorističnimi napadi je namreč resna.

V Belgiji so namreč v ponedeljek grožnjo s terorističnimi napadi v celotni državi, kar velja zlasti za največja mesta, dvignili na stopnjo tri, potem ko je skrajna sunitska skupina Islamska država (IS) zagrozila z novimi napadi na zaveznice Francije, med katerimi je tudi Belgija.

Na tekmi evropskih prvakov Špancev in Belgije, vodilne ekipe na Fifini jakostni lestvici, so sicer pričakovali približno 50.000 ljubiteljev nogometa. Z varnostjo povezana tveganja za tako množično prireditev pa bi bila preprosto prevelika.

Medtem ko je pokol v Parizu terjal 129 življenj, je bila žrtev napada na nogometni stadion le ena. Trem samomorilskim napadalcem namreč ni uspelo vdreti na stadion ter so se razstrelili pred njim. Med tekmo je bilo na stadionu 80.000 ljudi, med njimi tudi francoski predsednik Francois Hollande. Če bi se kateri od napadalcev razstrelil zgolj eno uro prej, bi detonacija skoraj zagotovo terjala več deset žrtev, ob tem pa sprožila še smrtonosni stampedo.

Napadi ne bodo ogrozili pariške kandidature

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je zagotovil, da nedavni teroristični napadi v Parizu ne bodo vplivali na kandidaturo francoske prestolnice za izvedbo olimpijskih iger leta 2024.

Bach je v pogovoru za časnik L'Equipe dejal, da se Mok zaveda, da je terorizem svetovna varnostna težava, ter da ne zadeva samo Pariza, Francije ali kakšne druge posamezne države.

MOk bo prireditelja iger leta 2024 izbral na kongresu čez dve letim, tekmeci Pariza bodo Los Angeles, Rim, Budimpešta in Hamburg.

Pri enem od tekmecev, Hamburgu, prav tako zaradi napadov še ne razmišljajo o povečanju sredstev za zagotavljanje varnosti. "Varnostno analizo za leto 2024 lahko pripravimo šele leta 2020 ali pozneje. Do leta 20224 je še devet let," je o tej temi dejal nosilec kandidature tega mesta Christoph Holstein.

Hamburške prireditelje so v Nemčiji sicer že kritizirali, ker so proračun za varnost iger, če jih bodo dobili, postavili na 461 milijonov evrov, kar naj bi bilo precej premalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.