Šport > Nogomet
80 ogledov

Udovič: "Tim je pravi Milivojev naslednik"

Sašo Udovič bi se najraje izognil Francozom in Portugalcem. Boštjan Tacol
V sredo se bo slovenska izbrana vrsta v Kopru v prijateljski tekmi pomerila s Škotsko, Nekdanji reprezentant Sašo Udovič pravi, da gre za izjemno pomemben obračun, izbranci selektorja Slaviše Stojanovića pa imajo kakovost, potrebno za zmago.

Sašo Udovič je tudi po koncu kariere ostal tesno povezan z nogometom. Že nekaj časa je vodja delegacije reprezentance do 21 let, ki jo prav tako v sredo v Novi Gorici čaka prijateljska tekma z Norveško.

Člane čaka obračun s Škoti. Kaj lahko pričakujemo?
To je resna zadeva. Slaviša (Stojanović, op. p.) nima veliko časa, jeseni se začnejo smrtno resne kvalifikacije, katere javnost jemlje na precej lahek način. Tako, da bodo te prijateljske tekme izredno pomembne. Bodo na pol kvalifikacijske. Tu se kroji ekipa in njena morala. Zelo pomembno bi bilo, da se v teh tekmah fantje spoznajo, povežejo, da postanejo prava klapa. Potem bo veliko lažje. Škoti so ekipa, ko res ne moremo reči, da gre za prijateljsko tekmo. To bo borba. Ampak fantje so tako kakovostni, da lahko optimistično pričakujemo tekmo.

Pred kratkim sta se od reprezentančnega dresa poslovila Robert Koren in Milivoje Novaković. Vaše mnenje?
Kogar ni, brez njega se mora. Definitivno pa sta bila v zadnjih letih dva od ključnih členov te reprezentance. Detajlov ne morem komentirati. Zdi se mi, da so to normalne zadeve, ko se menjajo selektorji. Dejstvo je, da sta veliko pripomogla k uspehom te reprezentance in da bosta definitivno manjkala.

Kdo ju lahko nadomesti?
V mladi reprezentanci je nekaj fantov, ki so zagotovo iz pravega testa. Talente imamo, ve se tudi, kdo so ključni igralci. Ampak o imenih nima smisla … enostavno je ključno to, da imata selektorja pravo komunikacijo in ne vidim razloga, da je ne bi bilo.

Zdi se, da je v konici napada Novakovićevo mesto rezervirano za odličnega Tima Matavža.
Novaković je bil nekaj let nepogrešljiv, prvi napadalec te reprezentance. Tim je zagotovo njegov pravi naslednik. Njegov napredek je izjemen. Z ozirom na njegovo trenutno formo in mladost je zagotovo igralec, na katerega je treba najresneje računati. Na zadnjih tekmah je tudi odigral tako, kot reprezentanca potrebuje. Izkazal se je z realizacijo. Sam se je postavil v vlogo prvega napadalca. Omenil bi tudi Zlatana Ljubijankiča, ki je prav tako še mlad. S Timom bi lahko tvorila nevaren tandem. Lahko igrata skupaj. Zadaj pa prihajajo fantje iz mlade reprezentance.

Bi morala Nogometna zveza Slovenije (NZS) za omenjena igralca organizirati poslovilno tekmo?
Naša generacija si je poslovilno tekmo organizirala kar sama. Mislim, da bi bila to pravilna odločitev NZS. Niso pa  to enostavne stvari. Organizirati tekme za enega, dva igralca. Najlaže je to narediti za neko generacijo skupaj. Karkoli se bo zgodilo, absolutno si ti fantje, ne samo Koren in Novaković, zaslužijo posebno mesto v nogometni zgodovini naše države.

Dotakniva se še mlade reprezentance, ki ima zelo dobre možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo.
Fantje imajo vse možnosti, da se uvrstijo na EP. Prepričan sem, da jim lahko uspe. To bi bil fenomenalen uspeh. Vsak je na svojem mestu vrhunski in definitivno prihodnost slovenskega nogometa. Morda že zdaj, zagotovo pa bodo zraven v naslednjih mesecih, letu ali dveh. Treba pa jim bo zelo pazljivo in z občutkom dozirati minutažo v članski reprezentanci. Kakovost ni sporna. Drugače ne bi bili prvi v dokaj močni skupini. Imamo Ukrajince, ki so bivši evropski prvaki, Švede … mene so fantje res prepričali. Dela se vrhunsko. Tomaž (Kavčič, op. p.) dela tako kot je treba, pomagata mu Borut Mavrič in Robert Englaro.

V Novi Gorici se boste pomerili z Norveško.
Sreda bo lep dan za slovenski nogomet!  To je idealna prijateljska tekma, pripravljalna za Švede doma, ko bomo verjetno odločali o prvem mestu v skupini.

Komentarjev 1
  • 1111 10:57 25.februar 2012.

    Udovič, Tima ne moreš primerjat z Novakovićem...je bistveno boljši!!!