Šport > Nogomet
143 ogledov

Uefa: Euro 2020 na sporedu po celi Evropi

Platini Uefa predsednik mikrofon Evropska nogometna zveza EPA
Evropsko prvenstvo v nogometu bodo leta 2020 gostila mesta po celotni Evropi, je v četrtek odločila Evropska nogometna zveza (Uefa). S tem želi krovna nogometna organizacija stare celine porazdeliti ogromne stroške, ki so jih morale v preteklosti plačevati države gostiteljice.

"Namesto zabave v eni državi, boste imeli zabavo po celi evropi," je na srečanju izvršnega komiteja dejal generalni sekretar Uefe Gianni Infantino. Tako so se uresničile napovedi predsednika Michela Platinija, ki je že ob koncu letošnjega evropskega prvenstva na Poljskem in v Ukrajini omenil tovrstno možnost.

Pri Uefi so dodali, da so po pogovorih z državami članicami dobili "izjemno pozitivne" odzive, edino negativno mnenje od 53 članic pa je podala Turčija. Naslednji Euro bo leta 2016 sicer priredila Francija, ko bo prvič v zgodivini na zaključnem turnirju sodelovalo 24 ekip, prireditev tekmovanja po celotni Evropi pa je seveda popolna revolucija.

"Zaključni turnir leta 2020 bo na sporedu po celotnem kontinentu v različnih velikih mestih po Evropi," je nadaljeval Infantino. "Seveda je bilo ekonomsko breme zelo pomemben element pri odločitvi. Eden izmed namenov je tudi pomagati državam, ki morda kolebajo pri odločitvi, če bi ali ne bi zgradile državnega stadiona."

Prenovljeni Maksimir v bitko za organizacijo

Kandidature za organizacijo revolucionarnega turnirja se bodo začele zbirati že kmalu po novem letu, proces pa bo trajal 12 mesecev. Odločitve o mestih, ki bodo organizirala tekme Eura 2020, bodo sprejeli do spomladi leta 2014, je dodal Infantino.

Generalni sekretar Uefe je še pristavil, da se bodo v naslednjih mesecih posvetili logističnim izzivom, potem ko je Platini pred časom celo famozno dejal, da to ne bo problem, saj "obstajajo nizkocenovni letalski prevozniki." Države, ki bodo igrale v istih skupinah, bodo tako igrale na stadionih, ki si bodo med seboj najbližje.

Na izbor prireditelja ne bo vplivalo dejstvo, da se je država uvrstila na EP ali ne. Izmed nekdanjih jugoslovanskih republik ima stadion, ki bi lahko po merilih Uefe gostil tekme velikega turnirja, zaenkrat le Beograd (Marakana). O kandidaturi sicer najresneje razmišljajo pri Hrvaški nogometni zvezi (HNS), ki namerava prenoviti zagrebški Maksimir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.