Šport > Nogomet
34 ogledov

UEFA Jošta povabila na pogovor

Dane Jošt se je skupaj z disciplinskim sodnikom udeležil izrednega sestanka v Ny Žurnal24 main
UEFA bo ta teden opravila pogovore z devetimi nacionalnimi nogometnimi zvezami, ki naj bi bile vpletene v preiskavo o prirejanju izidov. Povabljen tudi generalni sekretar NZS Dane Jošt.
Brez stikov
Slovenska policija do sedaj uradno ni bila obveščena o preiskavi nemškega tožilstva v zvezi s sumi prirejanja nogometnih tekem, je zapisal predstavnik policije za odnose z javnostmi Drago Menegalija. "Zaradi tega smo nemške varnostne organe v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja zaprosili, da nam posredujejo njihove ugotovitve v zvezi s tovrstnimi primeri v slovenski nogometni ligi. Policija bo v nadaljevanju preverila obstoj razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj v tej zvezi (prirejanje nogometnih tekem, športne stave...) in izvedla vse potrebne ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili," je zapisal Menegalija. "Sicer je slovenska policija v zvezi s sumi prirejanja izidov nogometnih tekem v lanskem letu obravnavala anonimno prijavo, v kateri pa ni potrdila znakov kaznivega dejanja, zato je s poročilom na podlagi 10. odstavka 148. člena obvestila pristojno državno tožilstvo," je še dodala policija.

Evropska nogometna zveza (UEFA) bo ta teden opravila pogovore z devetimi nacionalnimi nogometnimi zvezami, ki naj bi bile vpletene v preiskavo o prirejanju izidov in stavniške prevare. Predstavnike zvez so poklicali na sedež UEFA v Nyon, kjer bodo z njimi v sredo opravili pogovore; med njimi bo tudi generalni sekretar NZS Dane Jošt. Policija v sodelovanju z UEFA preiskuje okoli 200 "sumljivih" izidov tekem v devetih evropskih ligah (nemški, avstrijski, madžarski, bosanski, slovenski, hrvaški, turški, švicarski in belgijski).

"Nekateri slovenski mediji so danes napačno zapisali, da je v celotno zadevo glede prirejanja nogometnih tekem vpletena tudi NZS. To odločno zavračam. Predstavniki UEFA so NZS in še druge nacionalne zveze povabili na sestanek, kjer nas bodo podrobno informirali o celotni zadevi na tem področju," je za STA dejal predsednik NZS Ivan Simič.

Stavniške goljufije tudi v Italiji
Akcija proti goljufom v nogometu oziroma na stavnicah se nadaljuje. Po aretacijah v Nemčiji in Švici so zdaj prve osumljence aretirali še v Italiji. Med njimi je tudi predsednik enega od klubov. Italijanska policija je v zvezi s prirejanjem izidov aretirala devet ljudi, vključno s predsednikom nogometnega kluba Potenza SC Giuseppejem Postiglionejem. S tožilstva so sporočili, da so aretacije povezane s stavniškimi prevarami in članstvom v kriminalnih združbah. V preiskavi je pod drobnogledom še več kot 20 ljudi, so še sporočili z italijanskega tožilstva. Aretirani so osumljeni prirejanja izidov v italijanski Serie B v sezoni 2007/08 in na sedmih tekmah najvišje amaterske lige lansko sezono. Postiglione naj bi sodeloval pri omenjenih stavah in ob tem pobasal 86 tisoč evrov, ko je na različnih stavnicah vložil denar na tekmo Ravenna Lecce, odigrano aprila 2008.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.