Šport > Nogomet
60 ogledov

Uefa predstavila ligo narodov

nogomet Slovenija Saša Despot
Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes predstavila novo reprezentančno tekmovanje, tako imenovano ligo narodov, ki bo luč sveta uradno ugledala leta 2018. Z ligo narodov bo Uefa nadomestila večino prijateljskih tekem.

V novem tekmovanju bo nastopilo 55 reprezentanc, ki bodo razvrščene v štiri lige (A, B, C, D), vsaka pa bo razdeljena še na štiri skupine s po tremi ali štirimi reprezentancami.

V najmočnejši ligi A bo 12 reprezentanc razdeljenih v štiri skupine, v vsaki bodo tri reprezentance. Zmagovalci skupin se bodo uvrstili na zaključni turnir lige narodov leta 2019.

Jakostne lestvice bodo narejene na podlagi novembrske Uefine lestvice, so razkrili na današnjem izvršnem odboru Uefe.

Ob tem je Uefa sporočila še, da se bodo najboljši iz vsake skupine prebili v boljšo jakostno skupino, najslabše bodo izpadle v nižji rang. Štiri reprezentance iz lige narodov si bodo ob tem izborile še mesto na evropskem prvenstvu 2020.

Na željo zvez in selektorjev

Uefina liga narodov bo na sporedu septembra, oktobra in novembra 2018, reprezentance bodo igrale šest tekem. Zaključni turnir bo na izločanje, najprej polfinale in zatem finale.

"Nacionalne nogometne zveze in selektorji reprezentanc so potožili, da prijateljske tekme njihovim ekipam bolj škodijo, kot koristijo. V ligi narodov bodo reprezentance imele na voljo več kvalitetnih in tekmovalnih tekem, za reprezentance iz srednjega in nižjega razreda po kakovosti pa tekmovanje nudi priložnost za uvrstitev na Euro," so sporočili iz Uefe.

EP 2020 bo prvič v zgodovini v 13 mestih po različnih delih Evrope. Tekme bodo v Bakuju, Bruslju, Koebenhavnu, Münchnu, Budimpešti, Dublinu, Rimu, Amsterdamu, Bukarešti, St. Peterburgu, Glasgowu in Bilbau, polfinale in finale pa bo v Londonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.