Šport > Nogomet
8 ogledov

Umetniki z balkanskim kompleksom

Dimitar Berbatov, glavni zvezdnik Bolgarov. Žurnal24 main
V sredo se bo naša izbrana vrsta še drugič v letošnjih kvalifikacijah za evropsko nogometno prvenstvo pomerila z reprezentanco Bolgarije. Poglejte si podrobnejšo predstavitev nasprotnika.
 

Dimitar Berbatov

Rojstvo: 30. januar 1981
Višina/teža: 188 cm/79 kg
Igralno mesto: napadalec
Klubi: CSKA Sofia, Leverkusen, Tottenham
Št. nastopov za repr.: 59
Št. golov: 38
Zanimivost: angleščine se je naučil iz trilogije Boter

Bolgarski nogomet resda ne zbuja takšnega strahospoštovanja kot je to slučaj pri nekaterih drugih tekmecih slovenske reprezentance v kvalifikacijski skupini G, vseeno pa je že lekcija s prve tekme v Sofiji dovolj zgovorno opozorilo, da naše fante čaka sila težka naloga. Nogometaši z vzhoda Evrope vse do začetka 90-ih v evropskem, še manj pa svetovnem nogometu, niso igrali vidne vloge, vse pa se je spremenilo z rojstvom enega največjih evropskih nogometašev vseh časov Hrista Stoichkova .

Se bosta Dimitar Berbatov in Martin Petrov veselila tudi po tekmi proti Sloveniji? © AFP

 
Legendarni Bolgar, ki je svoja zlata leta preživel v majici španske Barcelone , je Bolgarijo popeljal pod svetovne nogometne žaromete, leta 1994 pa je pod njegovim vodstvom ekipa, katero je tudi takrat vodil trenutni trener izbrane vrste Dimitar Penev , na svetovnem prvenstvu v ZDA prišla do končnega četrtega mesta. Hristo Stoichkov, ki je bil v taistem letu celo izbran za najboljšega nogometaša sveta, je skupaj z druščino balkanskih umetnikov, katero so poleg njega sestavljali še Krassimir Balakov , Yordan Letchkov in Emil Kostadinov , spisal prav takšno pravljico, s kakršno se v časih Srečka Katanca in Zlatka Zahoviča radi pohvalimo tudi pri nas. Z Bolgari lahko najdemo še en skupni imenovalec: tudi bolgarski nogomet je po meteorskem vzponu leta 1994 počasi drsel navzdol, z odhodom Stoichkova & co. pa je v Bolgariji nastal vakuum, ki pa počasi že izginja z vzponom nove ekipe, ki ima trenutno v svojih vrstah nogometaše tipa Dimitar Berbatov in Martin Petrov.

Stilian Petrov © AFP

 
Zanimivo je, da v bolgarski reprezentanci prevladujejo nogometaši, ki si kruh služijo doma. Kar 12 od 20 izbrancev selektorja Dimitarja Peneva si kruh služi v bolgarskih klubih, med katerimi seveda prevladujejo nogometaši Levskega ter CSKA iz Sofije. V bolgarskem nogometu se za vzhodnoevropske razmere vrti kar precej denarja, veliko pozornosti svetovne javnosti pa je pred dobrim letom dni zbudil vstop indijskega milijarderja Lakshmija Mittal a, ki je postal večinski lastnik danes najbogatejšega bolgarskega kluba CSKA iz Sofije. V Bolgariji je nadvse uspešno nastopal tudi naš reprezentančni napadalec Milivoje Novaković , ki je bil celo prvi strelec prvenstva, malce manj sreče pa je imel Aleksandar Rodić , ki v majici Litexa iz Lovecha ni ravno briljiral. Največja rak rana bolgarske reprezentance je nedvomno zadnja vrsta, ki nima izkušenj in kakovosti za tekmovanje na najvišji ravni, ni pa odveč dodati, da v bolgarski reprezentanci kar dve mesti v zadnji liniji zasedata naturalizirana nogometaša – Hrvat Igor Tomašić in Brazilec Lucio Wagner .

 

Martin Petrov

Rojstvo: 15. januar 1979
Višina/teža: 185 cm/83 kg
Igralno mesto: krilo
Klubi: Servette, Wolfsburg, Atletico Madrid, Man City
Številka: 17
Št. nastopov za repr.: 67
Št. golov: 16
Zanimivost: bolgarski nogometaš leta 2006

Povsem drugačna je zgodba na drugi strani, torej v konici napada. Tukaj talenta Bolgarom nikoli ni primanjkovalo, zato bo morala slovenska obrambna vrsta krepko strniti svoje vrste ob zaustavljanju zvezdnikov kot sta Dimitar Berbatov in Martin Petrov. K sreči zaradi poškodbe ne bo zaigral eden izmed strelcev treh zadetkov iz prve tekme v Sofiji Valeri Bojinov, ki zaradi poškodbe kolena vsaj do novega leta še ne bo nared. Na papirju je jeziček na strani Bolgarov, vendarle pa ne gre obiti pregovornega balkanskega kompleksa, ki je tovrstna moštva z Balkana že ničkolikokrat pustil na cedilu. Potrpežljiva in agresivna igra sta odlično zdravilo za "gašenje" bolgarskega umetniškega navdiha, zagotovo pa gre slovenski reprezentanci še kako v prid dejstvo, da Bolgari po nizozemski zmagi nimajo prav več nobenih možnosti za kakršno koli spremembo položaja na lestvici skupine G. Od prve tekme v Sofiji se je v bolgarski izbrani vrsti zgodila še ena pomembna sprememba – Hristo Stoichkov je moral po nizu slabih rezultatov zapustiti klop, na selektorski stolček pa je ponovno usedel Dimitar Penev, ki je podpisan pod večino največjih uspehov bolgarskega nogometa v minulem desetletju. Za konec si malce bolj podrobno poglejmo še tercet nogometašev, ki trenutno predstavljajo največjo grožnjo za slovensko obrambo.

Hristo Stoichkov © AFP

 
Dimitar Berbatov
26-letnik iz Blagoevgrada je ta hip najbolj opevan nogometaš iz bolgarskih vrst. V dresu izbrane vrste je dosegel že 38 zadetkov, s čimer le še za 12 golov zaostaja za prvim strelcem Hristom Bonevom . 188 centimetrov visoki napadalec blesti s svojo okretnostjo, hitrostjo in igro z glavo, v Angliji pa je njegova tržna vrednost ta hip ocenjena na vrtoglavih 30 milijonov evrov. Morda ga bomo že prihodnje leto gledali v majici Manchester Uniteda .

 

Stilian Petrov

Rojstvo: 5. julij 1979
Višina/teža: 180 cm/77 kg
Igralno mesto: sredina
Klubi: CSKA Sofia, Celtic, Aston Villa
Številka: 19
Št. nastopov za repr.: 72
Št. golov: 7
Zanimivost: avtor avtobiografije z naslovom You Can Call Me Stan

Martin Petrov
Izvrstni krilni nogometaš je bil nerešljiva uganka slovenske obrambe na prvi tekmi v Sofiji. Nedvomno najhitrejši igralec v bolgarskih vrstah in mož z silovitim strelom ter odličnim predložkom. Oktobra je bil po nizu odličnih predstav v majici Manchester Cityja celo izbran v idealno enajsterico meseca. Slabost: nogometaš, ki, tako kot Hristo Stoichkov, dostikrat podleže svojemu temperamentu in s tem posledično svoje soigralce pusti na cedilu.

Stilian Petrov
Motor bolgarske igre. Z 28 leti eden najbolj izkušenih bolgarskih nogometašev in igralec, ki si že vse od leta 1999 kruh služi na Otoku. Bivši kapetan v reprezentanci uživa neizmeren ugled in spoštovanje soigralcev, nenazadnje pa je tudi eden tistih, ki so "nagnali" Stoichkova iz izbrane vrste. Petrov je namreč pred časom zapustil izbrano vrsto in dejal, da za Bolgarijo ne bo več igral, dokler bo na trenerskem stolčku dirigiral samovšečni Stoichkov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.