Šport > Nogomet
5660 ogledov

Umrl je Diego Maradona

Epa
Nogometni svet je v šoku.

V 61. letu starosti je umrl nekdanji argentinski nogometaš Diego Maradona. Po navedbah argentinskih medijev je osvajalec svetovnega prvenstva 1986 umrl doma v Tigreju za posledicami srčnega infarkta.

 Maradona je umrl 26 dni po praznovanju svojega 60. rojstnega dne. 

Novico je najprej potrdilo več svetovnih medijev, med njimi tudi italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se je sklicevala na argentinski časnik Clarin. Uradno je resničnost navedb potrdil Maradonin tiskovni predstavnik.

maradona | Avtor: Epa Epa
Šestdesetletni nogometni bog je bil v začetku novembra operiran zaradi možganskega strdka. Poseg je uspešno prestal, nato pa je po nasvetu zdravnikov še nekaj časa ostal na preventivnem opazovanju.

Osem dni po operaciji so ga odpustili v domačo oskrbo, vendar Maradona ni odšel domov, temveč naravnost na kliniko za odvajanje od odvisnosti od alkohola, potem ko so se pri njem pojavili simptomi abstinenčne krize, je poročal Reuters.

Argentinski in svetovni mediji so pri zdravljenju kapetana zmagovite argentinske izbrane vrste, ki je na klubski sceni najboljše predstave pokazal v dresu Argentinos Juniors in Boce Juniors ter španske Barcelone in italijanskega Napolija, izpostavili njegovo razuzdano življenje ter odvisnosti od mamil in alkohola.

Zdravstveno stanje Maradone po koncu nogometne kariere leta 1997 ni bilo zgledno. Preživel je dva srčna napada, zbolel je tudi za hepatitisom, imel je težave s preveliko telesno težo in je prestal operacijo zmanjšanja želodca. Večkrat se je zdravil na kliniki za odvajanje od odvisnosti.

diego maradona | Avtor: Epa Epa

Maradona se je v času njegove igralske kariere zapisal med nogometne nesmrtneže, skupaj z 20 let starejšo brazilsko ikono Pelejem velja za najboljšega nogometaša vseh časov.

Po koncu kariere je zaplul v trenerske vode in bil med letoma 2008 in 2010 tudi selektor Argentine, nazadnje bil trener moštva Gimnasia de La Plata. Čeprav slovi kot eden najboljših nogometašev vseh časov, kot trener ni bil tako uspešen.

Leta 1994 je bil trener argentinskega kluba Mandiyu de Corrientes, leto dni pozneje pa je vodil še Racing. Selektorski mandat v Argentini je končal po porazu v četrtfinalu na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južni Afriki. 

V nadaljevanju kariere je sodeloval z Al-Waslom, Deportivom Riestro (pomočnik), Fujairahom, Doradosom de Sinaloo in že omenjeno Gimnasio.

"Zbogom, Diego. Za večno boš ostal v srcih nogometnega planeta," so zapisali pri argentinski nogometni zvezi.

maradona | Avtor: Epa Epa

Maradona si je status kultnega igralca pridobil na svetovnem prvenstvu leta 1986 v Mehiki, kjer je v četrtfinalu z Anglijo dosegel enega najslavnejših zadetkov v nogometni zgodovini, t.i. "božjo roko". Gre za besedno zvezo, za katero je bil zaslužen sam. Njegov drugi zadetek po preigravanju angleških nogometašev še vedno velja za enega najlepših vseh časov.

V finalu mundiala so Argentinci s 3:2 premagali Zahodne Nemce in osvojili naslov svetovnih prvakov, Maradona pa je bil izbran za najkoristnejšega igralca prvenstva.

Ob nenadni smrti nogometne ikone je argentinski predsednik Alberto Fernandez razglasil tridnevno žalovanje.

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 4
  • arabo001 19:56 25.november 2020.

    Sex, drugs, alcohol and football. Prava legenda in zgled za mlade! D o guljufivem golu na svetovnem prvenstvu... Res... človek z veliko začetnico! Sicer pa: sožalje najbližjim, če jih je imel.

  • abraham5 17:46 25.november 2020.

    ja in

Sorodne novice