Šport > Nogomet
932 ogledov

Umrl legendarni Paolo Rossi

Svečka Profimedias
V 65. letu starosti je v noči iz srede na četrtek umrl nekdanji italijanski nogometni reprezentant Paolo Rossi, prvo ime zmage italijanskega moštva na svetovnem prvenstvu leta 1982 v Španiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rossijevo smrt je potrdila njegova žena Federica Cappelletti v objavi na Instagramu. Sliki sebe z Rossijem je dodala pripis "Za vedno". "Nikoli ne bo več nikogar kot si ti, edinstven in poseben, je medtem zapisala Cappellettijeva na Facebooku.

Vzrok Rossijeve smrti ni bil razkrit, italijanski mediji pa poročajo, da je umrl po boju z neozdravljivo boleznijo, še poroča dpa.

Rossi se je za vedno zapisal v nogometno zgodovino s predstavami na SP v Španiji leta 1982. S šestimi goli, vključno s hat-trickom pri zmagi s 3:2 v četrtfinalu proti Braziliji, je azzure popeljal do naslova. Tistega leta je osvojil tudi zlato žogo za najboljšega nogometaša na svetu.

A na prvenstvu ga skoraj ne bi bilo. Leta 1980 so ga nogometne oblasti obtožile vpletenosti v nameščanja izidov v italijanskem prvenstvu, zaradi česar je prejel triletno prepoved igranja. Vseskozi je vztrajal pri svoji nedolžnosti, zeleno luč za vrnitev na zelenice pa je naposled dobil po dveh letih suspenza, tako da je lahko nastopil na SP.

"Pablito", kot je bil tudi znan v Italiji, je po zaključku igralne kariere leta 1987 kasneje delal kot strokovni komentator.

Kljub temu, da se je novica o njegovi smrti razširila v Italiji v nočnih urah, je na družbenih omrežji povzročila številne izraze sožalja, njegovo ime pa je bilo najbolj iskan izraz na spletnih iskalnikih v Italiji.

"Nogomet in cela Italija žalujejo za Paolom Rossijem," je zapisal športni časnik Gazzetta dello Sport. La Stampa ga je označila kot "heroja Španije leta 1982".

Novica o smrti Rossija je odjeknila dva tedna po smrti argentinske nogometne legende Diega Maradone, zvezde svetovnega prvenstva leta 1986.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.