Šport > Nogomet
9112 ogledov

Umrl nogometaš, ki je edini šestkrat postal prvak Evrope

Francisco Gento Lopez Profimedia
Španija žaluje za nogometno legendo.

Poslovila se je ena od največjih legend madridskega Reala, Francisco Gento Lopez je umrl v 89. letu starosti. Paco Gento je v letih 1953-1971 odigral 600 tekem v dresu kraljevega kluba in dosegel 182 zadetkov, doslej je edini nogometaš, ki je šestkrat postal klubski prvak Evrope. Velja za enega najboljših španskih nogometašev vseh časov.

Vseh šest naslovov v pokalu državnih prvakov je Gento osvojil kot igralec Reala, še dvakrat pa je zaigral v finalu, a ostal brez lovorike. Z Realom je prišel tudi 12 državnih in dveh pokalnih naslovov. Pred smrtjo je bil častni predsednik kluba, to funkcijo je nasledil po smrti nekdanjega soigralca Alfreda Di Stefana.

Omenjeni dvojec je španskega velikana popeljal do petih zaporednih evropskih naslovov (1956-1960), ta dosežek kasneje ni bil nikoli ponovljen. Šesto evropsko lovoriko je Gento osvojil leta 1966, ko je v finalu s soigralci po preobratu premagal beograjski Partizan z 2:1.

Mednarodni inštitut nogometne zgodovine in statistike ga je izbral za najboljšega španskega nogometaša v zgodovini ter ga uvrstil tudi med 30 najboljših igralcev nogometa v 20. stoletju.

Francisco Gento Lopez | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.