Šport > Nogomet
69 ogledov

Umrl zaradi neustrezne prve pomoči?

patrick ekeng
1/15
EPA
Romunske oblasti so sprožile uradno preiskavo smrti 26-letnega Patricka Ekenga, ki se je zgrudil na tekmi Dinama Bukarešte in Viitorula Constante.

Tekmo romunske nogometne lige med Dinamom in Viitorulo je zaznamovala tragična smrt rezervista Patricka Ekenga, ki se je zgrudil šest minut po prihodu na zelenico.

Kamerunskega obrambnega vezista so nemudoma prepeljali v bolnišnico, kjer so ga neuspešno oživljali več kot eno uro.

Kljub prizadevanjem najhujšega niso mogli preprečiti in nogometaš je v 27. letu starosti izgubil poslednjo tekmo svojega življenja. Po poročanju lokalnih medijev je umrl zaradi zastoja srca.

Dan po tragediji so se v javnosti pojavila namigovanja, da Ekeng ni bil deležen ustrezne zdravniške pomoči, ki bi lahko rešila njegovo življenje.

Romunsko ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za zdravstvo in oddelek za krizne razmere so sprožili skupno preiskavo okoliščin tragičnega dogodka.

Po neuradnih informacijah naj bi šlo za malomarno ravnanje zdravniške službe, ki ni imela ustreznih pripomočkov, da bi nudila dostojno prvo pomoč. Po poročanju novinarja Emanuela Rosuja so nogometašu pred odhodom v bolnišnico nudili le zunanjo masažo srca, h tragičnemu razpletu pa naj bi pripomogla tudi slaba odzivnost in opremljenost reševalne službe. 

Romunske oblasti bodo pregledale rešilca in opremo, skladnost postopka z zakonom, zdravniško osebje in njihove reference, dokumente o ustrezni usposobljenosti zaposlenih in druge protokole, ki bi jim morali zadostiti reševalci na terenu. ''Po koncu preiskave, odvisno od ugotovitev, bomo sprejeli ustrezne pravne ukrepe,'' so sporočili v izjavi.

''Kolikor vemo, so ga k nam pripeljali s srčnim zastojem in brez postopkov oživljanja. Oživljanje v bolnišnici je trajalo uro in 30 minut, a na žalost brez uspeha. Pacient je umrl,'' je povedal zdavnik Cristian Pandera, ki je sprejel preminulega nogometaša.

Klubski zdravnik Liviu Paltinean je obtožbe o neustreznem ravnanju na terenu že zanikal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.