Šport > Nogomet
4 ogledov

Umrla švedska nogometna legenda

Nils Liedholm je tlakoval uspehe švedske reprezentance in italijanskega Milana. Žurnal24 main
Legendarni švedski nogometaš in pozneje trener Nils Liedholm je v ponedeljek v Italiji preminil v 86. letu starosti.
 

Štirje naslovi pri Milanu

Nils Liedholm je kot nogometaš v dresu Milana kar štirikrat osvojil naslov prvaka. Scudetto si je s soigralci priigral leta 1951, 1955, 1957 in 1959.

Nils Liedholm je bil eden od članov nekdaj slovitega nogometnega tria Gre-no-li, ki sta ga ob Liedholmu sestavljala še Gunnar Gren in Gunnar Nordahl, skupaj pa so utirali pot švedskim igralcem v Evropo. Na olimpijskih igrah leta 1948 v Londonu je osvojil zlato kolajno, naslednje leto pa podpisal pogodbo z italijanskim Milanom in si zaradi izjemno elegantnega sloga igranja v serie A prislužil vzdevek Il barone oziroma Baron.

Liedholm je bil tudi kapetan švedske izbrane vrste, ki je leta 1958 na svetovnem prvenstvu osvojila srebro. Prvi zadetek je dosegel v finalu proti Braziliji, ki je na koncu slavila zmago s 5:2. Eden od strelcev za "karioke" je bil tudi legendarni Pele, ki je imel takrat komaj 17 let. Liedholm je bil tudi izjemno uspešen trener in je s svojimi varovanci osvojil italijansko prvenstvo najprej leta 1979 z Milanom, nato pa še 1983 z Romo, kjer je leta 1997 tudi končal trenersko kariero. Vmes je vodil še Verono, Varese in Fiorentino.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.