Šport > Nogomet
0 ogledov

United brez Ronalda – boljši ali slabši?

Ronaldo se po šestih letih poslavlja od Old Trafforda. Pogrešali ga bodo predvse Žurnal24 main
Cristianu Ronaldu so bodo, kot kaže, končno izpolnile želje in prestopil bo v Real Madrid. Kako bo njegov odhod vplival na njegov zdajšnji klub? Sploh ni nujno, da negativno.
 

Ronaldo v številkah

Sezone v Premier League:

2003/04: 29 tekem, 4 goli

2004/05: 33 (5)

2005/06: 33 (9)

2006/07: 34 (17)

2007/08: 34 (31)

2008/09: 33 (18)

Angleški velikan Manchester United se je poleti leta 2003 mudil na pripravah pred novo naporno sezono. 6. avgusta so eno izmed tekem odigrali proti portugalskemu Sportingu . Po koncu obračuna so bili vsi varovanci Alexa Fergusona navdušani nad takrat 18-letnim fantom, ki jih je kot za šalo "rolal" po celem igrišču. "Fergie, sign him up!" (Fergie, kupi ga!) so bili enotni. Ta fant je bil Cristiano Ronaldo in Fergie ga je res kupil – le dva dni po omenjeni tekmi je Ronaldo za 12,24 milijona funtov (danes okrog 14 milijonov evrov) prestopil v vrste rdečih vragov in v roke dobil sedmico Davida Beckhama , ki je nedolgo nazaj odšel v – Real Madrid .

Že dober teden kasneje je Ronaldo debitiral in navdušil na otvoritveni tekmi nove sezone proti Boltonu (4:0). Od takrat pa do danes je Portugalec preživel veliko turbulentnih in različno uspešnih sezon – od javnega linča, ko je po mnenju Angležev "izključil" Wayna Rooneyja na svetovnem prvenstvu v Nemčiji, do fenomenalne sezone 2007/08, ko je kot krilo zabil izjemnih 42 golov. United zapušča kot njihov prvi nogometaš po 40 letih, ki je osvojil zlato žogo , a vseeno manj priljubljen od mnogih vragov, ki so dosegli veliko manj golov in odločili veliko manj tekem kot on. Le kako?

Ferguson bo moral za Ronalda najti pravo zamenjavo. © Reuters

 
Njegov prvi minus, ki ga v Manchestru zagotovo ne bodo pogrešali, je ego . Egoizem in simuliranje sta stvari, ki so mu jih ves čas očitali njegovi nasprotniki, in tudi razlog, da nikoli ni dosegel priljubljenosti Erica Cantonaja ali Roya Keana . Potem ko je pred začetkom pravkar pretekle sezone na vse pretege silil v Madrid, si je nakopal še jezo prenekaterega navijača z Old Trafforda . Slab začetek sezone (tudi zaradi poškodbe) je na koncu kljub vsemu prinesel zelo spodobnih 26 golov, s čimer pa je precej zaostal za izjemno lansko sezono. Prav zadetki bodo tisto, kar bi United v naslednji sezoni res lahko pogrešal. V letošnji sezoni so zabili 68 zadetkov, kar je najmanj od vseh šampionskih sezon od leta 1993. Ravno zato bo zdaj na potezi Ferguson – po odhodu Beckhama je dolgo taval z zgrešenimi nakupi, kot sta Eric Djemba Djemba in Kleberson , zato bo moral zdaj bolj kot kdaj prej s prestopi zadeti v polno. Povsem v konico napada bi se po celi sezoni na krilu lahko vrnil Rooney, ki na tem mestu blesti v angleški reprezentanci. Prihodnost le ni tako črna.

"Tej bandi (Real Madridu, op. p.) ne bi prodal niti virusa!" je še pred nekaj meseci bentil Ferguson. A Škot je na koncu popustil in Realu za vrtoglavih 93 milijonov evrov morda prodal prav to – virus. Ronaldo je zaradi svojeglavosti prava tempirana bomba v slačilnici. Tam bo zdaj ena "šminka" manj, s prihodkom od prodaje pa bi United lažje ulovil Francka Riberyja , idealno zamenjavo za Portugalca. O tem, da je bil Ronaldo "večji" od soigralcev, priča tudi dejstvo, da je po odhodu iz rimskega hotela, po finalu Lige prvakov , vsa ekipa nosila enake, posebej za to priložnost izdelane obleke. Le Ronaldo je večno mesto zapustil v trenirki. Tako je Ferguson z Ronaldom storil podobno kot z Beckhamom – nihče ni večji od kluba. Tudi Portugalec ne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.