Šport > Nogomet
8 ogledov

United potrdil: Moyes bo novi Ferguson

moyes ferguson EPA
Manchester United je dan po presenetljivi novici, da se po 27 letih na klopi poslavlja legendarni trener Sir Alex Ferguson, že izbral naslednika škotskega lisjaka. To bo postal njegov 21 let mlajši rojak David Moyes, ki je podpisal šestletno pogodbo. Novi klub bo prevzel 1. julija. "Bil je izjemen trener," so se Moyesu zahvalili pri Evertonu.

David Moyes je pred objavo novice, da bo postal novi trener Manchester Uniteda, najprej sporočil Evertonu, da si želi postati naslednik Sira Alexa Fergusona, ki je v sredo nepričakovano oznanil slovo od trenerskega stolčka pri na Old Traffordu.

Pri klubu z Goodison Parka, kamor je Moyes kot nekdanji trener Prestona prišel leta 2002, so dan po Fergusonovi odločitvi sporočili, da njihov dolgoletni trener ne bo podaljšal svoje pogodbe, ki se mu izteče ob koncu sezone.

Le nekaj minut prej je Manchester United na svojem Facebook profilu pomotoma objavil fotografijo s pripisom: "Pošljite nam svoje osebne dobrodošlice za našega novega trenerja Davida Moyesa." Iz Uniteda so kasneje zatrdili, da do dogovora še ni prišlo, in da za objavo na svoji strani niso vedeli, kasneje pa so jo izbrisali. S strani Uniteda je nato okrog 17. ure le prišla uradna potrditev, da je Moyes podpisal šestletno pogodbo, ki bo začela teči s prvim julijem.

Težko bo slediti najboljšemu

"Ko smo se pogovarjali o kandidatih, za katere smo čutili, da imajo prave lastnosti, smo se soglasno strinjali za Davida Moyesa," je ob imenovanju svojega rojaka povedal Ferguson. "David je mož z veliko integriteto, z veliko delovno vnemo. Bil je mlad mož, ko je začel svojo kariero, od takrat naprej pa je opravil izjemen posel pri Evertonu. Ni dvoma, da ima vse kvalitete, ki jih pričakujemo od trenerja pri tem klubu."

Moyes je v svoji prvi izjavi kot bodoči trener rdečih vragov obljubil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bo z Evertonom v najboljšem možnem slogu zaključil letošnjo sezono, nato pa se osredotočil na izziv, ki ga čaka.

Moyes Manchester United Everton Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
"Presrečen sem, da se je Siru Alexu zdelo vredno, da me predlaga za to službo. Imam veliko spoštovanje do vsega, kar je storil za ta nogometni klub. Vem, kako težko bo slediti najboljšemu trenerju vseh časov, ampak priložnost trenirati Manchester United ni nekaj, kar se ti ponudi zelo pogosto, zato se res veselim, da bom naslednjo sezono prevzel ta položaj," je povedal Moyes.

"Imam izjemno službo pri Evertonu, z neverjetnim predsednikom in direktorji ter odlično skupino igralcev. Od tega trenutka pa do konca sezone bom storil vse, kar je v moji moči, da bi zagotovil, da se uvrstimo čim višje. Evertonovi fantastični navijači so igrali veliko vlogo pri tem, da sem tako užival v svojih letih na Goodisonu, zato se jim iz vsega srca zahvaljujem za podporo, ki so jo dajali meni in igralcem. Everton mi bo blizu do konca življenja."

Srečanje s predsednikom zapečatilo usodo

"Everton lahko potrdi, da bo David Moyes ob koncu sezone zapustil klub," je Everton zapisal v sporočilu za javnost. "Trener se je včeraj zgodaj zjutraj srečal s predsednikom Billom Kenwrightom in potrdil, da si želi pridružiti Manchester Unitedu. Predsednik se želi v imenu kluba javno zahvaliti Davidu za izjemen prispevek, ki ga je dal Evertonu vse od svojega prihoda marca 2002. Bil je izjemen trener. Med njegovim delovanjem na Goodison Parku je David vodil moštvo na več kot 500 tekmah, skupaj s štirimi sodelovanji v evropskih tekmovanjih. Evertonovi uradniki bodo takoj začeli z iskanjem zamenjave."

Ferguson je po 13 osvojenih državnih naslovih, petih pokalih FA in dveh zmagah v Ligi prvakov v sredo oznanil, da se namerava v 71. letu starosti posloviti od trenerskega poklica. Legendarni škotski strateg bo zadnjo tekmo vodil čez manj kot dva tedna na stadionu Hawthorns v West Bromwichu, potem ko bo United na domačem Old Traffordu naslov s podelitvijo pokala proslavil že v nedeljo proti Swansea Cityju..

Moyesa z Evertonom čakata še dve tekmi Premier League proti West Ham Unitedu in Chelseaju. Toffeeji nimajo več realnih možnosti za uvrstitev v Ligo prvakov, so si pa že zagotovili nastopanje v naslednji sezoni Evropske lige.

Kdo namesto Moyesa?

Čeprav si Ferguson in Moyes delita kar nekaj lastnosti, poleg škotskega naglasa tudi trdo roko in steklen pogled, je razlika očitna, ko gre za število naslovov. Moyes bo namreč ob neizbežni potrditvi, da je prav on novi trener Uniteda, začel s številke 0. Še najbližje je bil leta 2009, ko je v finalu pokala FA z Evertonom izgubil proti Chelseaju. In to kljub temu, da so njegovi varovanci povedli v prvi minuti (1:2).

Niti enkrat Moyes ni vodil niti ekipe v Ligi prvakov, ki jo je okusil le v kvalifikacijah v sezoni 2005/06, ko jih je izločil kasnejši polfinalist Villarreal (skupni izid 4:2). Pojavljajo se že prvi kandidati za naslednika Moyesa, kar bo podobno težka vloga kot na Old Traffordu. Španec Roberto Martínez, trener Wigan Athletica, je med prvimi favoriti, a je že dejal, da je trenutno osredotočen zgolj na preživetje v Premier League in prihajajoči finale pokala FA proti Manchester Cityju.

Ostala imena, ki jih v svojih poročilih omenjajo angleški mediji, so še Michael Laudrup, trener Swansea Cityja, Neil Lennon (Celtic) in celo Phil Neville, trenutni kapetan Evertona, ki pa se bo ob koncu sezone najverjetneje upokojil. Zanimanje za prosto mesto je že izrazil tudi nekdanji trener Manchester Cityja in Queens Park Rangers Mark Hughes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.