Šport > Nogomet
19 ogledov

Unitedu proti Nemcem ne gre najbolje

Edwin van der Sar Rio Ferdinand
1/10
Žurnal24 main
Cilj: zaigrati 28. maja na Wembleyju. V igri za finale Lige prvakov so ostale še štiri ekipe in ta teden igrajo prve polfinalne tekme: v sredo Real Madrid in Barcelona, v torek Schalke in Manchester United.
Schalke slabo igra proti Angležem, Manchester pa proti Nemcem.
Kaj še govorita statistika in zgodovina? Odgovore najdete v galeriji.

Real Madrid in Barcelona se bosta v Ligi prvakov pomerila prvič po polfinalnem dvoboju iz sezone 2002, ki ga je dobil kraljevski klub in nato tudi dvignil svoj za zdaj zadnji evropski pokal. A ta tekma je na sporedu šele v sredo in tako najprej nekaj več besed namenjamo torkovemu polfinalnemu dvoboju med Schalkejem 04 in Manchester Unitedom, med ranjenimi nogometaši Bundeslige in doma nepremagljivimi kralji Premier League, ki pa med sabo še nikoli niso igrali. A če tolikokrat ponavljamo premoč rdečih vragov na Old Trafordu, ne smemo pozabiti, da presenečenje letošnje Lige prvakov, torej Schalke, v tem tekmovanju v Gelsenkirchnu letos prav tako še ne pozna poraza.

Prvi adut nemškega moštva je legendarni Španec Raul, ki je letos v Evropi zabil pet golov in ga Manchester še kako dobro pomni: leta 2000 jim je v dresu Reala dal dva gola in jih pahnil iz Lige prvakov. Zgolj 10. mesto na lestvici Bundeslige, kjer so na 31. tekmah zmagali le enajstkrat, Uniteda ne bo zapeljalo v kakšno podcenjevanje, saj vedo, da so v četrtfinalu izločili branilca naslova, milanski Inter. Z izjemo zmage v finalu nad Bayernom leta 1999 pa Manchester na nemške klube nima najboljših spominov: od leta 1992 so jih nemška moštva izločila že štirikrat, nazadnje lani Bayern v četrtfinalu.

Bolgar Dimitar Berbatov zaradi poškodbe dimelj ni odpotoval na prvo tekmo k Schalkeju. Letos je dal v Premier League 21 golov, a njegova odsotnost za Manchester ne bo težava, saj ga je na zadnjih tekmah iz prve ekipe izrinil mehiški talent Javier Hernandez (12 golov v angleški lig). Alex Ferguson ne bo mogel računati še na Darrena Fletcherja in Bebeja.

"Nemci so vedno zelo vztrajni in prepričani vase in nič drugače ne bo v torek," se zaveda trener Uniteda Alex Ferguson, ki si v Nemčiji želi vsaj remija, saj se zaveda moči svojih fantov na domači zelenici – 16 zmag na zadnjih 17 tekmah. "A mi gremo letos na to tekmo z mnogo več izkušenj, kot smo jih imeli v zadnjih letih, še posebej v gosteh igramo vedno bolje." V vrstah Schalkeja si uspeha še posebej želi vratar Manuel Neuer, da bi se na najlepši možen način lahko poslovil od Gelsenkirchna (poleti odhaja v Bayern): "Že res, da je Manchester zmagal zadnjo ligaško tekmo, a v zadnjem času ne igrajo najbolje. Zelo dobro jih poznamo in ta torek imamo možnosti."

Manchester United je na stavnicah velik favorit in naj bi se po tem merilu zlahka uvrstil v finale, ki bo 28. maja. Drugačnega mnenja pa so člani Uniteda, ki sicer ne zanikajo vloge favoritov, vendar opozarjajo, da je ekipa iz Gelsenkirchna prav tako zelo močna. "Zelo spoštujem ekipo, ki jo vodi Raul Gonzalez, najboljši strelec v zgodovini lige prvakov, in moštvo, ki je Interju na njegovem stadionu zabilo pet zadetkov," je dejal kapetan rdečih vragov Srb, Nemanja Vidić. Izkušeni napadalec Schalkeja (ta bo jutri v popolni postavi) Raul priznava, da jih čaka izjemno težka naloga: "Pomerili se bomo z enim največjih klubov. Vse bomo naredili, da ga izločimo. Če bi prišli v finale, bi bilo to za nas enakovredno naslovu. Morali bi dobiti pokal že za to, vsaj kakega manjšega."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.