Šport > Nogomet
27 ogledov

Uradno: Stojanović ni več selektor!

stojanović usnik slovenija romunija nogometna reprezentanca Boštjan Tacol
Selektor slovenske nogometne reprezentance Slaviša Stojanović in Nogometna zveza Slovenije (NZS) sta se v nedeljo dogovorila za predčasno sporazumno prekinitev pogodbe, je na uradni spletni strani (www.nzs.si) sporočila krovna slovenska nogometna organizacija.

''Kvalifikacije za SP se niso pričele po naših željah in pričakovanjih. Kot selektorju mi je žal, da nam nekatere  okoliščine res niso šle na roko in se čutim odgovornega za trenutne rezultate. Prav tako sem prepričan, da je Slovenija na poti, da dobi novo izredno uspešno reprezentanco. Rad bi se zahvalil NZS za čast in ponujeno priložnost in korektnost v sodelovanju do zadnjega dne. Reprezentantom in reprezentanci pa želim veliko sreče, medsebojnega razumevanja in podpore na vseh ravneh," je ob objavi novice dejal Slaviša Stojanović.

Pri Nogometni zvezi Slovenije so se nekdanjemu trenerju SlovanaDomžal in Celja zahvalili za "predano delo", zaželeli pa so mu "vse dobro v nadaljevanju njegove športne kariere". "Novega selektorja bo Nogometna zveza Slovenije poiskala v najkrajšem možnem času," so dodali pri NZS.

Stojanović se je po slabem začetku kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2014 v Braziliji in porazu na zadnji prijateljski tekmi z Makedonijo znašel pod hudim pritiskom. Na NZS so od usodne tekme v Skopju bojda iskali novo pot za nadaljevanje kvalifikacijskega ciklusa, kjer reprezentanco naslednja tekma čaka 22. marca proti Islandiji v Stožicah.

Katanec že na pogovorih

Nekdanji selektor Slovenije Srečko Katanec se je tako kot pred leti v času selektorjevanja Matjaža Keka spet znašel na vrhu želja, v pogovoru za Delo pa je pred dnevi tudi že potrdil, da se je dvakrat sestal s predsednikom NZS Aleksandrom Čeferinom. Naš klic na številko predsednika Čeferina je sprejela njegova tajnica. Na odgovor še čakamo.

Stojanović, ki je pred dnevi dopolnil 43 let, je na selektorskem mestu nasledil Keka. Za prvega moža slovenske vrste so ga člani izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije potrdili 24. oktobra 2011.

Stojanović je v tem času Slovenijo vodil na devetih tekmah. Od tega jih je bilo pet prijateljskih, prva proti ZDA (2:3), druga proti Škotski (1:1), tretja proti Grčiji (1:1), četrta proti Romuniji (4:3), zadnja pa pred slabim mesecem proti Makedoniji (2:3).

Makedonija Slovenija prijateljska tekma Skopje Jokić Todorovski | Avtor: EPA EPA

Nejasno jedro reprezentance

Septembra je slovenska vrsta začela tudi nov cikel kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014, ki bo v Braziliji. Po štirih tekmah je slovenska vrsta v nezavidljivem položaju. V skupini E je na predzadnjem mestu. Premagala je zgolj Ciper (2:1), izgubila pa doma proti Švici (0:2) ter v gosteh proti Norveški (1:2) in Albaniji (0:1). Vodi Švica z desetimi točkami, druga je Norveška s sedmimi.

Kritiki so Stojanoviću, ki je bil po Zdenku Verdeniku, Bojanu Prašnikarju, Srečku Katancu, Branku Oblaku in Keku šesti selektor slovenske izbrane vrste, ob "prehitrem slovesu" Roberta Korena in Milivoja Novakovića med drugim očitali tudi to, da mu v slabem letu ni uspelo sestaviti trdnega jedra izbrane vrste in da ni zgradil igre, ki bi navijačem vzbujala optimizem.

Tudi zaradi objektivnih razlogov je namreč na zelenici preizkušal različne sestave, ki pa niso dale želenih rezultatov. V Srbiji rojeni "Slave", ki je kot vezist nekdaj igral za Slovan, Ljubljano, Celje in Vevče, je trenersko kariero začel leta 1998, ko je v Slovanu prevzel vodenje mladinskih vrst.

Nazadnje v ZAE s Katancem

Tri leta pozneje se je preselil k drugoligašu Livarju, poleti leta 2002 pa je postal glavni trener takrat še drugoligaša Domžal, s katerim je pozneje osvojil dva naslova državnih prvakov, dvakrat je bil podprvak, enkrat pa je osvojil superpokal.

Zadnja trenerska postaja v Sloveniji je bilo Celje, ki ga je po eni sezoni zaradi neurejenih razmer v klubu zapustil. Nazadnje je Stojanović od leta 2009 do septembra 2011 deloval v Združenih arabskih emiratih, kjer je bil pomočnik selektorja Katanca.

Komentarjev 3
  • Dixon 13:31 10.december 2012.

    Slaviša ni slab trener, dokazal je da je dober vendar se mu z reprezentanco ni izšlo, nekako ni bilo ne sreče niti trenutek ni bil pravi. Ni znal ali pa ni mogel potegniti iz igralcev tistega kar se od njih ...prikaži več pričakuje, zato je poteza da ni več trener pravilna. Upam, samo da bodo na zvezi najdli pravo rešitev in da bomo lahko v spomladanskem delu gledali pravo igro in pa boljše predstave.

  • Franc Bukovec 08:36 10.december 2012.

    super novica. Slaviša, hvala za nič narejenega in lep pozdrav.

  • Scott 21:37 09.december 2012.

    Gotof je!Izredno dobra in pametna odločitev za naš reprezentančni nogomet!Hvala;naj mu sledita nesposobna selektorja pri košarki in rokometu!