Šport > Nogomet
20 ogledov

Uradno: Stojanović novi selektor Slovenije

Slaviša Stojanović NZS
1/2
Žurnal24 main
Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po pričakovanjih za novega selektorja slovenske članske reprezentance izglasoval Slaviša Stojanovića, ki je na tem vedno vročem mestu nasledil Matjaža Keka.

Slaviša Stojanović je novi selektor slovenske nogometne reprezentance. Tako so odločili člani izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije na ponedeljkovi seji na Brdu pri Kranju. Stojanović je na selektorskem mestu zamenjal Matjaža Keka, ki je člansko izbrano vrsto vodil od leta 2007 do danes.

Nihče proti

"Konec tedna smo se sporazumno razšli s selektorjem Matjažem Kekom in se z njim začeli dogovarjati o neki drugi vrsti sodelovanja, a o tem drugič. V tistem trenutku smo bili pred veliko dilemo, koga postaviti za novega selektorja. Po temeljitem premisleku in tudi mnenju strokovne komisije smo se odločili za Slavišo Stojanovića, za katerega verjamemo, da je sposoben slovensko reprezentanco voditi na vrhunski ravni," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju uvodoma pojasnil predsednik NZS Aleksander Čeferin in dodal, da je izvršni odbor Stojanovića praktično soglasno podprl, glasovanja sta se vzdržala le dva člana, nihče pa ni bil proti.

Stojanović, ki bo decembra dopolnil 42 let, bo Slovenijo vodil do konca kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji, do podaljšanja sodelovanja pa bo prišlo v primeru uvrstitve na turnir. Slovenijo od septembra 2012 dalje čaka nastop v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014, igrala pa bo v skupini E, v kateri so še Islandija, Ciper, Albanija, Švica in Norveška.

"Zavedam se, da je naloga, pred katero stojim, zelo odgovorna. Maksimalno sem pripravljen in motiviran, da jo speljem na najboljši možni način. To ni več neka lokalna zgodba, zdaj sem na čelu reprezentance, ki je vedno ogledalo celotnega slovenskega nogometa. Temu primerno se moramo obnašati od prvega do zadnjega trenutka in po najboljših močeh pokazati največ, kar se da. Ob tej priložnosti bi rad še enkrat čestital gospodu Keku za vse, kar je naredil za slovenski nogomet, za vse rezultate in za temelje, ki jih je pustil za seboj. Ti bodo gotovo olajšali moje delo," je po izvolitvi povedal novi selektor, ki še nima izbranega strokovnega štaba, prav tako pa poudarja, da o nadaljnji igri slovenske vrste ne more preveč govoriti, dokler ne analizira dosedanjih tekem. Obljublja pa nekaj novosti, agresivnost in borbenost.

"V prvi vrsti moram analizirati obstoječe stanje in vse tekme. Kot vam je znano, sem bil praktično dve leti in pol odsoten. Večino igralcev poznam, nekaterih pa ne. Po analizi bom lahko konkretneje odgovoril na vprašanje, ali bom operiral z istim kadrom ali bo kakšna sprememba. Gotovo pa si želim kakšnega igralca, ki se je izkazal v reprezentanci do 21 let, priključiti tudi članski selekciji," pojasnjuje sicer znani ljubitelj glasbe.

Stojanović, ki bo po Zdenku Verdeniku, Bojanu Prašnikarju, Srečku Katancu, Branku Oblaku in Keku šesti selektor slovenske izbrane vrste, se bo v novi vlogi slovenski javnosti uradno predstavil 15. novembra, ko se bo Slovenija na prijateljski tekmi v Stožicah pomerila z ZDA.

V Srbiji rojeni novi slovenski selektor, ki je kot branilec nekdaj igral za Slovan, Ljubljano, Celje in Vevče, je trenersko kariero začel leta 1998, ko je v Slovanu prevzel vodenje mladinskih vrst. Tri leta pozneje se je preselil k drugoligašu Livarju, poleti leta 2002 pa je postal glavni trener takrat še drugoligaša Domžal, s katerim je pozneje osvojil dva naslova državnih prvakov, dvakrat je bil podprvak, enkrat pa je osvojil superpokal.

Zadnja trenerska postaja v Sloveniji je bilo Celje, ki ga je po eni sezoni zaradi neurejenih razmer v klubu zapustil. Nazadnje je Stojanović od leta 2009 do septembra letos deloval v Združenih arabskih emiratih, kjer je bil pomočnik selektorja Srečka Katanca.

V javnosti so se sicer pred dnevi pojavljala ob Stojanoviću tudi druga imena kandidatov za selektorski stolček, od Milana Miklaviča do Bojana Prašnikarja, Primoža Glihe, Darka Milaniča ... Toda prvi mož NZS pravi, da je bil Stojanović edini kandidat, čeprav je strokovna komisija izbirala med tremi imeni. Stojanović je bil eno izmed njih, drugih dveh pa vodstvo zveze ni želelo razkriti.

"Naš kandidat je bil Slaviša Stojanović, zato je tu. Strokovna komisija je podala svoje mnenje, ker je to potrebno v skladu s predpisi NZS. Sicer pa sem se z vsemi podpredsedniki pogovarjal o tem, kaj mislijo, in zanimivo, da je bilo mnenje praktično vseh enako mojemu," je jedrnato odgovoril Čeferin.

Komentarjev 1
  • 1111 09:42 25.oktober 2011.

    ...čim je Čefurin zraven bodo mučke, da bo glava bolela, že sam njegov nastop pove vse!!! Srečno Stojanović in ne pusti se pokvarjencem NZS!!!!