Šport > Nogomet
24 ogledov

Urugvaj z 0:0 kot zadnji od 32 ekip na brazilsko SP

Ghiggia Urugvaj Jordanija Montevideo kvalifikacije SP 2014 EPA
Urugvaj si je z remijem brez golov proti Jordaniji v domačem Montevideu kot zadnji na svetu priigral vozovnico za prihajajoče svetovno prvenstvo (SP) v nogometu, ki ga bo gostila Brazilija.

Za Urugvajce, morda znova ene od tihih favoritov turnirja v bližnji Braziliji, je bila več kot dovolj že prva zmaga v Amanu, kjer so Jordanijo povozili s kar 0:5. Čeprav so potrebovali kar pet zadetkov, da bi se senzacionalno vrnili iz izgubljenega položaja, so se Jordanci zgolj branili in Južnoameričanom preprečili, da bi jim v Montevideu priredili še eno blamažo.

Še največjo priložnost je tik pred polčasom zapravil Diego Godin, ki je z glavo zadel prečko, tudi pomanjkanje zadetkov pa ni pokvarilo karnevalskega vzdušja med 60 tisoč gledalci na stadionu Centenario.

"Zdaj moramo uživati"

"Vsi smo srečni, ker je bila res dolga pot," je po 18. tekmi v napornih kvalifikacijah za mundial dejal napadalec Edinson Cavani. "Zdaj moramo uživati."

Bočni branilec Martin Cáceres je priznal, da se je bilo po visoki zmagi na prvi tekmi zelo težko zbrati.

"Po zmagi s 5:0 je postalo težko, vedeli smo, da moramo tekmo vzeti zares. Domačemu občinstvu bi radi podarili zmago ali vsaj en gol, da bi se lahko veselili, a ni nam uspelo, to je nogomet," je dejal član Juventusa.

Huronski aplavz pozdravil legendo

Navijači so podivjali že pred tekmo, ko so na Centenariu zavrteli posnetek mitskega gola Alcidesa Ghiggie, ki je na svetovnem prvenstvu leta 1950 v Braziliji utišal Maracano za drugi naslov Urugvaja (2:1). Šestinosemdesetletni nogometaš, edini preživeli iz legendarne ekipe sinje modrih, je tudi nagovoril občinstvo.

"Na Maracani je bilo 30 Urugvajcev. Danes imam to srečo, da lahko slavim z vsemi temi ljudmi, zelo sem čustven," je dejal Ghiggia. Ta bo lahko naslednje leto čakal na nov veliki šok rojakov, ko bo Brazilija želela pozabiti na sloviti Maracanazo in dobiti domači turnir.

Urugvajci so si mundial že četrtič zapored pribojevali z dodatnimi kvalifikacijami, potem ko so jih v rednem delu nadigrali Argentina, Kolumbija, Čile in Ekvador. Leta 2002 so na SP prišli po zmagi nad Avstralijo, ki jim je srca strla pred Nemčijo leta 2006. SP 2010 v Južni Afriki so si Urugvajci pribojevali z zmago nad Kostariko

Dodatne kvalifikacije za SP 2014, povratna tekma:

URUGVAJ : Jordanija 0:0 /5:0/

/X:Y/ – v poševnicah je rezultat prve tekme
AB – z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki se je uvrstila na SP

Vsi udeleženci SP 2014:

- gostitelj: Brazilija;
- Afrika (5 mest): Alžirija, Gana, Kamerun, Nigerija, Slonokoščena obala;
- Azija (4,5): Avstralija, Iran, Japonska, Južna Koreja;
- Evropa (13): Anglija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Francija, Grčija, Hrvaška, Italija, Nemčija, Nizozemska, Švica, Portugalska, Rusija, Španija;
- Južna Amerika (4,5): Argentina, Čile, Ekvador, Kolumbija, Urugvaj;
- Oceanija (0,5): -;
- Severna in Srednja Amerika (3,5): Kostarika, Honduras, Mehika, ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.