Šport > Nogomet
20 ogledov

Urugvaj zadihal: mundial ni ogrožen

Cavani Suarez Pokal konfederacij Brazilija Urugvaj polfinale Reuters
Južnoameriška nogometna zveza (CONMEBOL) je suspendirala Urugvajsko nogometno zvezo (AUF), a nastop Urugvajcev na mundialu ni ogrožen, trdi AUF. Slabe novice za Belgijo: odpadel napadalec Christian Benteke.

Že pred dnevi smo poročali o težavah, ki dva meseca pred gostovanjem reprezentance Slovenije pestijo urugvajski nogomet, toda kljub suspenzu lokalne nogometne zveze (AUF) s strani Južnoameriške nogometne zveze (CONMEBOL) naj nastop sinje modrih na letošnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji ne bi bil ogrožen. Vsa jtako trdijo pri AUF.

"CONMEBOL je odločila, da suspendira AUF in ji odvzame vse pravice kot članici zveze, odločitev pa ne bo vplivala na športna prizorišča," so v izjavi za javnost na svoji spletni strani (www.auf.org.uy) zapisali pri AUF.

Bauzá odkorakal s položaja

Krovna urugvajska nogometna organizacija zdaj ne bo smela sodelovati in glasovati na kongresih CONMEBOL, ne bo imela sedeža v izvršnem odboru CONMEBOL in izvršnem odboru Mednarodne nogometne zveze (Fifa), prav tako pa na volitve ne bo mogla poslati svojih predstavnikov.

Pri CONMEBOL razlogov za suspenz sicer niso pojasnili, AUF se lahko na odločitev v 72 urah tudi pritoži, je pa povsem jasno, da so v ozadju politični boji na vrhu zveze, v katere naj bi posegel tudi sam državni vrh. V ponedeljek se je prostovoljno s položaja skupaj z večino upravnega odbora poslovil predsednik AUF Sebastián Bauzá.

Policija dvignila roke

Že prej se je urugvajska vlada odločila (in medtem že preklicala odločitev), da največjima kluboma Nacionalu in Peñarolu v luči hudih navijaških izgredov na zadnjih tekmah na njuna stadiona ne pošlje policijskih enot, tovrstno vmešavanje v nogometne zadeve s strani države pa je ogrozilo tudi nastop Urugvajcev na prihajajočem mundialu, so poročali lokalni mediji.

Polfinalisti zadnjega SP v Južni Afriki se bodo v močni skupini D pomerili s Kostariko, Anglijo in Italijo, pred prvo tekmo na turnirju (12. junija jo bosta odigrali domačinka Brazilija in Hrvaška) pa se bodo v domačem Montevideu pomerili tudi z izbrano vrsto Srečka Katanca.

Belgijci izgubili drugo "špico"

Vedno daljšemu seznamu odsotnih nogometašev za junijsko-julijski nogometni ples v deželi sambe se je v četrtek pridružil tudi belgijski napadalec Christian Benteke, ki je s strgano Ahilovo tetivo že končal sezono pri angleški Aston Villi, okreval pa bo pol leta, je sporočil klub iz Birminghama.

"To je grozljiv udarec tako za Christiana kot za klub," je za uradno spletno stran (www.avfc.co.uk) dejal škotski trener Paul Lambert. "Izpustil bo konec sezone, jasno, prav tako pa tudi svetovno prvenstvo. Toda trdo bo delal, ker to pač počne, za nas pa se bo za naslednjo sezono vrnil še močnejši kot kdajkoli."

Belgijci, člani razširjenega kroga favoritov za naslov, so tako ostali brez enega od dveh prepoznavnih napadalcev reprezentance. Romelu Lukaku (s strani Chelseaja posojen Evertonu) preživlja verjetno najboljšo sezono kariere in je sicer tudi prvi izbor v udarni enajsterici selektorja Marca Wilmotsa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.