Šport > Nogomet
22 ogledov

"Uspeh Maribora ni slučajen"

Dejan Djuranović pričakuje Real na evropskem vrhu. (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Po drugem največjem uspehu Maribora in uvrstitvi v Evropsko ligo smo se pogovarjali z Dejanom Djuranovićem, enim od tvorcev zgodovinske uvrstitve vijoličastih v Ligo prvakov pred 12 leti.

Maribor se je uvrstil v Evropsko ligo (EL), kar je po uspehu vaše generacije in uvrstitvi v Ligo prvakov drugi največji uspeh v zgodovini kluba.
Fenomenalno. To je samo en dokaz več, da tudi slovenski nogomet premore kvaliteto, da pride v evropska tekmovanja. Mariboru je po vseh teh letih, ko je naskakoval ta dosežek, končno uspelo. V EL so se uvrstili povsem zasluženo. To sem pričakoval in tudi najavil, da so ekipa, ki jim to lahko uspe. Mariboru vse čestitke in verjamem, da bo tudi v EL dostojno zastopal slovenski nogomet.

Kako ste videli tekmo? Ni bila najlepša, a verjetno se strinjate, da je na koncu pomemben rezultat?
Tekma se je razpletla po pričakovanjih. Igralci Rangersa so bili agresivni, ustvarjali so navidezni pritisk na vrata Maribora, ampak vijoličasti so odigrali pogumno in odgovorili z enako mero, žogo so spustili na tla in čakali na svojo priložnost in jo tudi dočakali. En gol je zadostoval in ne glede na pričakovani pritisk Rangersa je Maribor povsem zasluženo dosegel ta rezultat.

Se strinjate, da smo pričakovali nekoliko večji pritisk Škotov?
Pričakovali smo ga zaradi tega, ker se še vedno malo podcenjujemo oziroma poveličujemo velike klube s tradicijo, kot je Rangers. Ampak uspeh Maribora je dokaz, da smo v Sloveniji sposobni in imamo kvaliteto. Maribor je Rangersu pariral s svojo kvaliteto in dokazal, da je boljši od njega.

Kaj bi izpostavili za ključni moment obeh obračunov proti Glasgow Rangers?
Mislim, da je ključna zadeva to, da igralci vedo, kaj pomeni igrati za Maribor. Da imajo potrebno samozavest in željo, da verjamejo v uspeh. Ta pripadnost in želja pa jih je ob njihovi kvaliteti, ki jo premorejo, tudi pripeljala do tega velikega rezultata.

Tukaj ima veliko vlogo verjetno tudi športni direktor Zlatko Zahovič.
Tako je. Vse to skupaj sestavlja mozaik. Kot je že dejal Zahovič, so oni servis vsem igralcem na igrišču, ki dosegajo končni rezultat. Ogromne zasluge gredo Zlatku in Daretu (trenerju Darku Milaniču, op. p.), ki imata izkušnje iz svojih karier, saj sta oba igrala v Ligi prvakov in zdaj te izkušnje uspešno prenašata na igralce. To je vse povezano eno z drugim. Seveda pa je Maribor nogometno mesto, igralci vedo, da celo mesto živi za njih. Uspeh ni slučajen, ampak je logična posledica vsega skupaj.

Kaj ta uspeh pomeni za mariborski in posledično slovenski nogomet?
Za nogomet v Mariboru to pomeni ogromno. Ob tem so vsi zadovoljni, saj čutijo, da so del kluba in da vsak na svoj način pripomore k uspehom. Za slovenski nogomet pa je to dobro za prepoznavnost in dokaz, da imamo kvaliteto ter smerokaz ostalim klubom, da to ni nedosegljivo. Da se v prihodnosti s pravim delom, željo in voljo lahko vse doseže. Verjamem, da bo Maribor v prihodnjih letih naskakoval tudi Ligo prvakov. Prepričan pa sem, da imajo tudi ostali slovenski klubi možnost, da dosežejo podoben rezultat.

Koliko let po vašem mnenju potrebuje Maribor, da se prebije v Ligo prvakov (LP)? Med LP in EL je vendarle kar precejšnja razlika.
Glede na spremenjen sistem kvalifikacij za LP verjamem, da jo lahko Maribor s takim načinom dela in če bo seveda zadržal primat v slovenski ligi naskakuje že v nekaj letih. Pomembno je, da se dobri rezultati ponavljajo iz leta v leto, da se nabirajo točke za izboljšanje koeficienta in da se na ta način izboljša izhodišče v kvalifikacijah. Faktor sreče pa je v športu vedno pomemben in se ti lahko v primeru nesrečnega žreba vse poruši. Glede na delo in kvaliteto pa ne vidim razloga, zakaj slovenska ekipa v bližnji prihodnosti ne bi spet igrala v LP.

Omenili ste, da mesto diha s klubom. Tako je bilo tudi ob vaši uvrstitvi v LP. Se še kdaj spomnite tistih lepih časov?
Če me nihče drug ne spomni na tiste čase, me spomnite novinarji, saj se vsako leto ob tem času, ko se naskakuje uvrstitev v LP, omenja leta 1999. Mislim, da je vsem jasno, kaj je ta uspeh pomenil takrat in kaj pomeni danes, saj se ga še vedno primerja z današnjimi dosežki. Ampak dokaz, da mesto živi s klubom, dobimo vsako leto in na vsaki evropski tekmi, ko navijači pokažejo pripadnost in podporo, ki je neprimerljiva z drugimi mesti v Sloveniji.

V nedeljo nas čaka nov nogometni praznik. Večni derbi v Stožicah. Kaj pričakujete?
Pričakujem zanimivo tekmo. Verjamem, da se bo tudi v Stožicah zbralo lepo število ljudi. Še posebej zaradi tega, da pozdravijo mariborski uspeh. Iz naših časov vem, kako je bilo, ko je Olimpija hotela dokazati, da je boljša od Maribora, in tako bo tudi v nedeljo. Ampak to je čar nogometa in prav je, da je tako. Ob tem pa verjamem, da bo tudi to prineslo nekaj h kvalitetni predstavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.