Šport > Nogomet
11 ogledov

V finalu Kamerun in Egipt

Kamerun se je še šestič uvrstil v finale afriškega prvenstva. Žurnal24 main
V finalu afriškega pokala narodov se bodo udarili branilec naslova Egipt, ki je s 4:1 premagal Slonokoščeno obalo, in nogometaši Kameruna, ki so z 1:0 šokirali gostitelje Gance.
 

Afriški pokal narodov, polfinale:

Kamerun : Gana 1:0 (0:0)
Egipt
: Slonokoščena obala 4:1 (1:0)

Kamerunski levi imajo prvič po letu 2002, ko so bili prvaki črne celine, spet priložnost stopiti na afriški nogometni vrh. Kamerunci so pod vodstvom nemškega stratega Otta Pfisterja presenetili favorizirano domačo reprezentanco. Edini gol na tekmi je dosegel rezervist Alain Nkong v 71. minuti. Slednji je tokrat učinkovito nadomestil prvega strelca svoje reprezentance Samuela Eto'oja , ki je s 16 zadetki sicer najboljši strelec afriških prvenstev.

Za prvo navdušenje 45.000 gledalcev v Akri je poskrbel Andre Ayew z nevarnim strelom v 28. minuti, Ganci pa so si lahko oddahnili v 38., ko je za goste Geremi s prostega strela stresel le prečko. V nadaljevanju so bili Ganci boljši, toda po 25 minutah je sledil šok za gostitelje. Nkong, ki je v igro vstopil šele v 62. minuti, je dobro izkoristil podajo Eto'oja in premagal domačega vratarja Richarda Kingstona . Pri najtesnejšem izidu je ostalo do konca, pri domačih pa je Andre Bikey v sodnikovem podaljšku dobil rdeč karton, ker je odrinil zdravnika.

Amr Zaky je dosegel dva gola. © Action Images

 
Egipt pokoril "slone"
V drugem polfinalnem obračunu pred 30.000 gledalci so se branilci naslova poigrali z Didierjem Drogbajem in druščino ter jim primazali pravo zaušnico. V prvem polčasu je bila tekma enakovredna, edini gol pa je dosegel Ahmed Fathi v 12. minuti, v drugi polovici tekme pa so bili varovanci Hasana Šehate absolutni gospodarji stadiona v Kumasiju in še trikrat preigrali obrambo slonov. Dva gola je dosegel Amr Zaky (62., 67.), enega Mohamed Abou Trika (91.), za Slonokoščeno obalo pa je edini zadetek dosegel Abdulkader Keita (63.).

V nedeljskem velikem finalu se obeta prava nogometna poslastica. Egipt ima v svojih vitrinah že pet končnih zmag na afriškem pokalu (1957, 1959, 1986, 1998 in 2006), Kamerun pa se bo po številu lovorik poskušal izenačiti z Egiptom. Kamerun je slavil v letih 1984, 1988, 2000 in 2002.

Tekma za tretje mesto med Gano in Slonokoščeno obalo se bo v soboto, 9. februarja, v Kumasiju začela ob 18. uri, naslednji dan pa se bosta v velikem finalu ob istem času v Akri pomerila še Kamerun in Egipt.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.