Šport > Nogomet
16 ogledov

"V Helsinkih bomo vsi v enem hotelu"

aleksander čeferin EPA
Prvi kongres Evropske nogometne zveze (Uefa) pod vodstvom Slovenca Aleksandra Čeferina je vse bližje.

V Helsinkih bodo 5. aprila odločali o predlaganih reformah, med katerimi je tudi omejitev mandata vodstvenih struktur Uefe. Kot pravi Aleksander Čeferin, bo na tem kongresu marsikaj drugače, kot je bila praksa doslej.

"Na Uefinih dogodkih, kot se je dogajalo na primer med EP 2016, so bili predsedniki 'normalnih' nacionalnih zvez v enem hotelu, člani izvršnega odbora pa v bolj luksuznem," je Čeferin pojasnil v pogovoru za New York Times. "Člani IO so imeli lasten, ekskluziven prevoz, mi smo imeli avtobus. Prišli smo na večerjo in tam je bila rezervacija za IO. Morali smo oditi," je nadaljeval Čeferin.

"Ljudje so se tega zasitili. Bili so jezni in zaželeli so si spremembe. Rekel sem, v Helsinkih bomo vsi v istem hotelu. Pri večerji se bo lahko vsak usedel tja, kamor mu paše. S tem sem marsikoga šokiral," je še povedal Čeferin, ki so mu nekateri člani IO priznali, da so si malodane želeli, da pogori na septembrskih volitvah, ko je postal predsednik Uefe in nasledil Michela Platinija.

"Pustite ga kandidirati, dobil bo pet glasov"

"Nekateri člani IO so mi povedali, in cenim njihovo odkritost, da so si pri sebi mislili, češ, 'pustite ga kandidirati, naj se opeče. Dobil bo pet glasov'. Niso dojeli, da so se stvari takrat že spremenile," je pojasnil nekdanji prvi mož Nogometne zveze Slovenije, ki ga vedno znova sprašujejo tudi o Uefini kuri z zlatimi jajci - ligi prvakov.

aleksander čeferin | Avtor: EPA EPA

Evropsko združenje klubov (Eca) je pritiskalo, da bi število klubov v ligi prvakov zmanjšali z 32 na 24 ter manjšim državam tako dali manj možnosti za preboj v elitno tekmovanje. Na koncu so se klubi iz Ece morali "zadovoljiti" s tem, da imajo največje lige (španska, angleška, italijanska in nemška) zagotovljena po štiri mesta v 32-članski ligi prvakov. Čeferin pravi, da je to povsem dovolj.

Nogomet je tudi za druge

"Pet velikih držav, vključno s Francijo, prinaša 86 odstotkov prihodkov, dobi pa le 60 odstotkov. To je treba spoštovati. Toda moramo razvijati nogomet tudi drugje. Nekaterim kolegom sem dejal: Pridite v katero izmed manjših držav, ko se nek klub uvrsti v ligo prvakov. Še babice skačejo od veselja. To sem videl, ko se je v ligo prvakov prebil Maribor. Sedemdeset odstotkov mesta je gledalo njegove tekme," svoje stališče pojasnjuje Čeferin in dodaja, da bo tak sistem igranja lige prvakov ostal tudi v prihodnje.

Ustanovitev tako imenovane superlige vidi le kot pogajalsko izhodišče. Pravi, da večdržavne lige ne smejo nadomestiti državnih prvenstev. Kot poudarja, bo predloge preučil, a le kot možnost za dodatno tekmovanje, ne kot zamenjavo za obstoječe.

Vse drugo, pravi, bi pomenilo konec nogometa v majhnih državah. Če bi se Maribor in Olimpija kvalificirala v balkansko, alpsko ali jadransko po takšnih predlogih o nadomestitvi državnih prvenstev, potem bi to bil konec slovenske lige.

Grožnja za gentlemanski klub

Obeta pa se tudi konec nekaterih reform, vključno z omejitvijo mandata predsednika Uefe, članov IO ... "Rekli so mi, 'zakaj imeti omejitev mandata. Tu lahko ostaneš 20, 30 let'. Jaz pa nočem ostati 20 let," je omenjenemu časniku povedal Čeferin, ki se je tako izpostavil kot nekakšna grožnja Uefinemu "establišmentu".

"Obnašali so se kot nekakšen ekskluzivni, gentlemanski klub. Nekateri člani niso noter spustili nikogar. Razumem, zakaj kot grožnjo vidijo nekoga, ki prihaja iz tako imenovane majhne države, kot je Slovenija," je še povedal prvi mož Uefe, ki je tako tik pred uresničitvijo dela svojega programa, torej sprejema paketa reform za izboljšanje ugleda nogometa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.