Šport > Nogomet
14 ogledov

V LP na tekmo dobim 4000 evrov

Darko Čeferin ima dobre možnosti, da bo delil pravico tudi v letošnji Ligi prvak Žurnal24 main
Darko Čeferin je znan kot avtoritaren sodnik, ki se redko skriva v ozadju. Morda je tudi zato bolj kot doma cenjen v tujini.
V zadnjih dveh sezonah ste sodili na dveh tekmah v Ligi prvakov (LP). Kakšne so možnosti, da se to zgodi še tretje leto zapored?
Nič v naši službi ni stoodstotno. Vendar pa mislim, da imam dobre možnosti. Vsaj na začetku LP še ne bom sodil, saj nas Uefa o tem obvešča tri tedne pred tekmo, uradno informacijo o delegiranju pa sporočijo 48 ur pred srečanjem. So me pa postavili za glavnega sodnika na tekmi pokala Uefa v začetku oktobra.

Na obeh tekmah LP ste dobili dobre ocene, kako visoko ste sploh med nogometnimi sodniki?
V Sloveniji smo trenutno štirje mednarodni sodniki, samo jaz pa lahko sodim v LP. Sam sem v skupini Premiere, kjer je 25 sodnikov in je nekakšen drugi razred. Najvišji se imenuje Elite, tam je 20 sodnikov in ti so glavni v našem poslu. Upam, da bom tam nekoč tudi jaz. Pri 39 letih imam do konca kariere še šest let.
 
Čutite na tekmah LP kakšen poseben pritisk?
Ne, tekma je tekma. Ima pa LP nek poseben čar, saj je vse na zares vrhunskem nivoju. Ne znam vam opisati vsega, saj je zares popolnoma drugače kot na drugih tekmah. Na sestankih sodeluje okoli 30 ljudi, pred reprezentančnimi na primer nekaj manj kot deset. Tudi hoteli so vrhunski. Če ste mislili na pritisk klubov, pa moram spet zanikati. Klubi z nami nimajo stikov, prebivamo v drugih hotelih, ves čas imamo ob sebi spremljevalce, ki poskrbijo za pošteno igro.

V LP se vrti velik denar, koliko Uefa od te dobro založene pogače nameni sodnikom?
Plača je odvisna od razreda, v katerem je sodnik. Dejal sem, da sem jaz v drugem. Ta mi skupaj z dnevnicami in taksami na tekmo prinese od 3500 do 4000 evrov. Dvajsterica najboljših dobi okoli 700 evrov višje plačilo.

Tudi sodniki imate podobno kot nogometaši željo nastopiti na velikih reprezentančnih tekmovanjih. Boste morda sodili na EP prihodnje leto?
Ne oziroma imam zelo malo možnosti. O prihodnjem EP ni realno razmišljati, saj je prvi del sodnikov že izbran. Je pa to neuresničena želja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.