Šport > Nogomet
326 ogledov

V Olimpiji prepričani: "Ni še konec"

Olimpija - Ludogorec Saša Despot
Nogometaši Olimpije so si v torek priigrali 3. krog kvalifikacij za ligo prvakov, potem ko so po dramatični povratni tekmi z 2:1 izločili bolgarski Ludogorec. Dodatna nagrada tega uspeha je, da bo ljubljanska zasedba igrala najmanj v skupinskem delu konferenčne lige. Kapetan Timi Max Elšnik je zato večer ocenil kot zgodovinski.

"Zgodovinski večer v Stožicah. Odkar sem v Olimpiji, so bile tribune najbolj polne. Užival sem. Glavno mesto to potrebuje. Tako v klubu kot v reprezentanci moramo nogomet dvigniti na višjo raven in mislim, da nam trenutno to odlično uspeva. Po dolgih letih bo tudi v Ljubljani evropska jesen. Ni pa še konec. Slavje je razumljivo, toda pred nami sta še dva kroga," je po tekmi pojasnjeval Elšnik.

Ta je bil glavni junak dvoboja z Ludogorcem. Po Transfermarktu več kot trikrat bolj vrednemu klubu (44,5 milijona proti 12,13 milijona evrov) je na obeh tekmah zabil tri gole, torej vse Olimpijine. A kot so poudarjali v ljubljanskem taboru po tekmi, ni bil le Timi Max Elšnik tisti, ki je pomagal k uspehu.

Svoje so dodali tudi številni drugi na čelu z nepopustljivim "kradljivcem" žog Agustinom Doffom in vratarjem Matevžem Vidovškom, ki je številnim obrambam med tekmo dodal še ključno v enajsti minuti sodniškega dodatka povratne tekme, ko je obranil enajstmetrovko Kirilu Despodovu.

Kot je poudaril Elšnik, so verjeli v svojo kakovost in v to da bodo kljub zaostanku dosegli zadetek. Dejal je tudi, da so bolj izkušeni ter da je sicer del zaslug tudi trenerjev, ampak da znajo tudi sami prepoznati določene situacije ter da v njih odigrajo pametneje.

"Pomembno je bilo, da smo bili kot ekipa, da smo skupaj trpeli in igrali drug za drugega. Jedro ekipe je že dolgo časa skupaj, kar ogromno pomaga. Tega v preteklosti pri Olimpiji ni bilo, kar je mogoče tudi razlog prejšnjih neuspehov," je menil kapetan Elšnik, ki je sicer vse bližje odhodu v tujino, čeprav si je s predstavama proti Bolgarom dodatno dvignil tržno ceno.

Olimpija bo tekmeca za 3. krog kvalifikacij dobila danes zvečer, ko bo na sporedu povratna tekma med Galatasarayem in Žalgirisom.

"Žalgiris ima 2:2 proti Galatasarayu s prve tekme. Kdorkoli bo napredoval, bo velik plus za Olimpijo. Če uspe Žalgirisu, moramo imeti v glavah, da smo mi favoriti, če pa pride Galatasaray, pa bo spet praznik v Ljubljani, poln stadion. Potem pa še gostovanje v Istanbulu, ker je veliko letalskih povezav z njim, bo mogoče kak navijač več. To bo pa res že tekma, kot da si v ligi prvakov. V tem je treba samo uživati. Treba je biti realen, ampak se boriti do konca," se je Elšnik ozrl na naslednji evropski obračun.

Kakorkoli se bo ta razpletel, pa je že jasno, da bo Olimpija jesen preživela v Evropi, saj si je že priigrala najmanj skupinski del konferenčne lige, v igri pa je seveda tudi še za ligo prvakov ali evropsko ligo. Pri tem velja dodati, da samo uvrstitev v skupinski del lige prvakov prinaša več kot 15,5 milijona evrov, evropske lige več kot 3,6 milijona, konferenčne pa skoraj tri milijone evrov.

Olimpija je postala tretji slovenski klub, ki bo igral v skupinskem delu katerega od evropskih tekmovanj. Šestkrat je bil to Maribor, ki je trikrat igral v ligi prvakov (1999/00, 2014/15 in 2017/18), trikrat pa v evropski ligi (2011/12, 2012/13 in 2013/14), enkrat pa Mura v konferenčni ligi 2021/22.

Določen evropski uspeh je predhodnici zdajšnje Olimpije sicer uspel že v sezoni 1996/97, ko je prišla med 16 v nekdanjem pokalu pokalnih zmagovalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.