Šport > Nogomet
160 ogledov

V pokoj še dve nogometni legendi

petr čech EPA
Ob koncu sezone se od nogometnih zelenic poslavljata sloviti vratar in eden najboljših afriških nogometašev vseh časov.

Znani češki nogometni vratar Petr Čech je po četrtkovi zmagi angleškega Arsenala nad špansko Valencio v polfinalu evropske lige v pogovoru za televizijsko hišo BT Sport potrdil, da bo po finalnem obračunu v tem mednarodnem tekmovanju proti mestnemu tekmecu Chelseaju, ki bo 29. maja v azerbajdžanskem Bakuju, končal kariero.

Šestintridesetletni Čech je že januarja naznanil, da se bo po koncu te sezone upokojil. Njegovo slovo od nogometnih zelenic bo prav posebno, nenazadnje sta prav Chelsea in Arsenal kluba, kjer je prebil večino svoje kariere. Barve Chelseaja je zastopal med letoma 2004 in 2015 in v tem obdobju zmagal v ligi prvakov in evropski ligi ter štirikrat osvojil premier league, od leta 2015 naprej pa je član Arsenala. Pred tem je branil za Sparto iz Prage in francoski Rennes.

"Moja zadnja želja je bila, da se z Arsenalom prebijem v veliki finale evropske lige, kar se je zdaj tudi uresničilo," je v zvezi s tem dejal 197 cm visoki Čech, ki je za češko izbrano vrsto med letoma 2002 in 2016 odigral kar 124 tekem.

Arsenal je bil na obeh polfinalnih tekmah evropske lige boljši od Valencie. Na prvi domači tekmi je zmagal s 3:1, na drugi v gosteh pa s 4:2. Bolj izenačen je bil obračun med Chelsejem in nemškim Eintrachtom iz Frankfurta. Obe tekmi sta se po rednem delu končali z 1:1, londonska ekipa pa je odpor Eintrachta zlomila šele po izvajanju 11-metrovk.

Poslavlja se tudi Toure

Eden najboljših afriških nogometašev v zadnjih desetletjih Yaya Toure je končal kariero. Petintridesetletni vezist iz Slonokoščene obale se bo v prihodnje posvetil trenerskemu poslu in menedžmentu. Toure je imel bogato klubsko kariero, med drugim je igral za Barcelono, Manchester City, Beveren, Monaco, Olympiakos in Metalurg Donjeck.

Največji pečat je pustil v Manchester Cityju, s katerim je osvojil tri nalove prvaka, dva ligaška pokala in pokal FA. V Barceloni je osvojil sedem lovorik, med drugim ligo prvakov in dva državna naslova.

Za reprezentanco je zbral 101 nastop in dosegel 19 golov, z njo je osvojil afriško prvenstvo 2015, štirikrat pa je bil izbran za najboljšega afriškega nogometaša.

Yaya Toure Džeko Nasri Kompany Manchester City Southampton  | Avtor: Reuters Reuters

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.