Šport > Nogomet
25 ogledov

V pričakovanju največje tekme sezone

Nejc Skubic Mendy Domžale Maribor PLTS Saša Despot
V soboto se bosta na derbiju 33. kroga Prve Lige TS pomerila večna tekmeca Maribor in Olimpija. Končni izid težko pričakovanega obračuna bi lahko odločilno vplival na razplet letošnjega prvenstva.

Maribor bi se z zmago na večnem derbiju po številu točk izenačil z vodilno Olimpijo in se vmešal v boj za slovenskega državnega prvaka, v primeru poraza pa bi se Ljubljančani oddaljili na šest točk razlike, kar bi jim tri kroge pred koncem zagotovilo dobro iztočnico za prvo ligaško lovoriko po letu 1995.

Milanič: Olimpija se je v letošnji sezoni spremenila

V štajerski prestolnici težko pričakujejo gostovanje v Stožicah. ''Za igralce velja kot zame, vsi se zelo veselimo tega dvoboja. Kot športnik si želiš čim večjega števila takšnih tekem pred polnimi tribunami, s povečanim nabojem. To je največ na domačem prizorišču in komaj čakamo, da se tekma začne. Ta delovni teden s prikazanim na treningih vliva veliko optimizma, ob tem igra Maribor igra v Ljubljani tradicionalno dobro. Sam imam skoraj vse tekme v prijetnem spominu in verjamem, da bo znova prijeten dan,'' je povedal trener Darko Milanič in dodal, da je Olimpija v letošnji sezoni naredila velik korak naprej.

''Olimpija se je v letošnji sezoni spremenila, tudi po strategiji ob menjavi trenerja. Videli smo jih v Kopru in vemo, kaj nas čaka. Vse bomo počeli z namenom, da bi tekmo zmagali. Seveda pa ne brezglavo. V Ljubljano gremo tekmovat, v mislih bo le, kako priti do treh točk. Imamo moč, kvaliteto, veliko željo, da uresničimo cilj. Našo prednost vidim v tem, da verjamemo vase. V slačilnici imamo precej fantov, ki so že spoznali tovrstne izzive. Znajo se obnašati v takšnih tekmah, tudi ljudje okoli njih imamo izkušnje. Po klubskih hodnikih se čuti pozitivna energija. Od 24. kroga smo zmanjšali zaostanek, bili smo že blizu, da bi ga tudi izničili. Bomo pa izkoristili, da nam to uspe.''

Mendy: Boj za naslov prvaka ni odločen

Na tiskovni konferenci pred sila pomembno tekmo v slovenski prestolnici je spregovoril tudi prvi strelec Maribora Jean-Philippe Mendy. ''Derbi je vedno posebna tekma, za igralce in navijače. Gremo v Ljubljano z mislijo, da zmagamo. Ozračje v slačilnici je zelo dobro, izzivu primerno. Zavzeto smo trenirali med tednom, priprave so bile temeljite. Boj za naslov prvaka ni odločen, čakajo nas štiri zelo pomembne tekme. Vzporednic s prejšnjim derbiji v letošnji sezoni ne bi iskal, vsaka tekma je nova zgodba in zdaj smo osredotočeni le na sobotno dogajanje. Imeli bomo veliko podporo s tribun, kot vselej v derbiju in res se že veselimo vsemu, kar prinaša sobotni večer,'' je povedal 29-letni napadalec in dodal, da igralci ne razmišljajo o točkah, ampak o čim boljši predstavi na zelenici.

''Ne ukvarjamo se z izračuni po točkah, prav tako pa ne z zadevami, ki sodijo v trenerjevo domeno. Mi moramo opraviti svoje delo na igrišču, strategijo pa bo pripravilo strokovno vodstvo.Če moram odgovoriti, ali si bolj želim naslov najboljšega strelca ali naslov prvaka, bi izbral - prvenstvo.''

Zmaji po zmagi v Kopru polni optimizma

Tudi v tabore Olimpije zagotavljajo, da so pripravljen na obračun z državnim prvakom. ''Po slabše odigrani tekmi s Krškim je bilo gostovanje v Kopru izjemno pomembno v psihološkem smislu. Predvsem v 2. polčasu smo po dolgem času pokazali pravi obraz in zasluženo zmagali. Ta zmaga nam je vlila dodatnih moči in energije v pripravi na sobotni obračun, ki bo vse prej kot navadna tekma. Vemo, kaj prinaša dvoboj z Mariborom, saj se nahajamo v položaju, ko si lahko z novimi tremi točkami praktično že zagotovimo naslov državnega prvaka. Mi smo pripravljeni na Maribor in ob bučni podpori s tribun se lahko nadejamo pozitivnega rezultata,'' je povedal Rok Kronaveter.

Kapetan moštva Darijan Matić mirno pričakuje tekmo vseh tekem: ''Vzdušje v slačilnici je odlično. Vemo, kdo je in kako igra Maribor, zato je povsem jasno, da nas čaka izjemno zahtevna tekma. Toda igramo pred našimi navijači, ki bodo naš 12. igralec, zato pričakujem  dobro igro in zaključek tekme, kot si ga naši privrženci najbolj želijo. Če nam uspe ohraniti mirno kri, bomo blizu končnemu uspehu. Sobotni derbi bo zagotovo eden od najpomembnejših, če že ne najpomembnejši v naših karierah.''

Vanoli: Ena največjih v njihovih karierah

Pomembnosti tega obračuna se zaveda tudi trener Rodolfo Vanoli. ''V soboto nas čaka izjemno pomembna tekma, za nekatere igralce zagotovo ena največjih v njihovih karierah, ki bo pomenila novo stopničko na poti do končnega cilja. V svoji dolgoletni igralski in kasneje trenerski karieri sem odigral veliko število zelo pomembnih obračunov, zato vedno znova poudarjam, da je takšne tekme še najlažje igrati, saj je motiv nevprašljiv, želja za uspehom pa je ogromna. Derbi bomo skušali odigrati tako, da ga dobimo. Veseli me, da bodo tribune povsem polne, saj nam bo podpora naših navijačev dala še dodatna krila pri iskanju poti do nove zmage. Imamo odlično skupino igralcev, ki diha kot eno,'' je povedal italijanski strateg.

Tekma v Stožicah se prične ob 20.15.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.