Šport > Nogomet
58 ogledov

V Stožicah prijateljskih 0:0

Andraž Kirm in Aldeweireld, Stožice
1/20
Reuters
Slovenska in belgijska nogometna reprezentanca sta se na prijateljskem obračunu v Stožicah razšli brez zadetkov (0:0). V slovenski izbrani vrsti se je izkazal vratar Samir Handanović, ki je v drugem polčasu ubranil številne nevarne poskuse Belgijcev.

V dvoboju 22. in 37. reprezentance na svetu so več želje po zadetku pokazali gosti, medtem ko so slovenski nogometaši, deležni tudi žvižgov s tribun, delovali še nekoliko počitniško. Igra ni stekla, napak v igri je bilo veliko, zrelih priložnosti pa je primanjkovalo. Na drugi strani so Belgijci kar nekajkrat prebili slovensko obrambo, na njeno srečo pa se Samir Handanović ni pustil premagati. V obrambni vrsti je namesto Marka Šulerja, ki bo moral izpustiti kvalifikacijsko tekmo z Estonijo, dvoboj začel Branko Ilič.

Začetek tekme je bil kar živahen, igra enakovredna z rahlo slovensko pobudo, v osmi minuti pa so domači tudi zapretili, ko je Milivoje Novaković z glavo meril malce mimo belgijskih vrat. V 15. minuti so Belgijci celo zadeli, ampak sodniki gola Romeluja Lukakuja niso priznali, ker je žoga podajalcu Marouaneju Fellainiju že ušla z igrišča. Naslednji, ki je spravil na noge dobro razpoloženo občinstvo, je bil Josip Iličić, ki je v 27. minuti z 18 metrov meril malo mimo desne vratnice tekmečevega gola. V naslednjih trenutkih ekipi s "prijateljsko" igro nista navdušili, pravih akcij je bilo malo, strelov proti golu pa praktično ni bilo. V 38. minuti so zatišje prekinili gosti prek Driesa Mertensa, ki pa je z glavo meril previsoko, v 44. minuti pa je na drugi strani poskusil Valter Birsa z roba kazenskega prostora, a se izid prav tako ni spremenil.

V drugem polčasu je najprej zapretil Iličić, ki je v 51. minuti žogo poslal mimo leve vratnice, v 53. minuti pa je belgijski napad iz bližine preslabo zaključil Lukaku. Le nekaj trenutkov zatem je z glavo poskusil rezervist Igor De Camargo, ki je meril naravnost v roke Handanovića, v 56. minuti pa je Toby Alderweireld sprožil mimo vrat. V 60. minuti so bili gosti zelo blizu vodstva, ko se je pred Handanovićem znašel Björn Vleminckx, a je bil slovenski vratar na mestu, minuto pozneje pa je bil Nicolas Lombaerts z glavo premalo natančen. Belgijski pritisk se je nadaljeval, v 62. minuti je Handanovićeve dlani ogrel Mertens, v 70. pa se je "Sarma" izkazal po tem, ko je bil sam pred njim De Camargo. Šele v 84. minuti so slovenski navijači dočakali novo priložnost domače vrste, Aleksandar Radosavljević je s slabih 20 metrov za las zgrešil cilj, v 88. minuti pa je Dare Vršič močno sprožil, a je bil gostujoči čuvaj mreže Simon Mignolet na mestu.

Izjave po tekmi:

Matjaž Kek, selektor Slovenije:
"To je bil dober test. Pokazali smo dobre strani, pa tudi nekaj slabih. Pokazala se je pripravljenost posameznih igralcev. Prvi polčas je bil soliden, potem je sledil padec v drugem. Mogoče smo tudi na klopi malo zamudili z menjavami, na koncu pa smo le imeli 'match' žogo v naših nogah. Premagali so nas v skok igri, kar glede na njihovo višino ni presenetljivo. Zadovoljen sem bil z Ilićem kot centralnim branilcem, čeprav je naredil tudi veliko napako. Ne razumem pa žvižgov s tribun. Če smo igrali tako slabo, pa nismo, naj ljudje žvižgajo meni, ker sem odgovoren, ne pa fantom. Na tekmi z Estonijo si zato želim poln stadion in glasno spodbujanje do zadnje sekunde, potem pa naj bodo kritični, če bomo slabi."

Armin Bačinović, igralec Slovenije:
"Pomembno je, da smo se spet zbrali, da vidimo, v kakšnem stanju smo. V prvem polčasu smo še dobro odigrali, v drugem pa smo malo padli. Tudi sam s svojo igro nisem zadovoljen, treba bo čim več popraviti. Gremo naprej, čakajo nas Estonci in Italijani, upam, da se bomo zanje dobro pripravili."

Georges Leekens, selektor Belgije:
"Bila je prava prijateljska tekma. Slovenija je zelo dobro igrala prvih 20 minut in pokazala, zakaj je v svoji skupini druga za Italijo. Potem pa smo vzpostavili ravnotežje, dosegli smo gol, pri tem je bilo morda sporno, ali je bila žoga res zunaj igrišča. Ampak v drugem polčasu smo bili boljši, več napadali, res pa je, da se je moral izkazati tudi naš vratar. Kakorkoli, tekma je bila dobra, zadovoljen sem s predstavo svojih fantov, morda pa je celo bolje, da nismo zmagali, saj bi drugače vsi doma mislili, da smo postali že kar vsemogočni."


Prijateljska tekma, Stožice:

Slovenija : Belgija 0:0

Komentarjev 3
  • principiumnovum 21:35 11.avgust 2011.

    Našim nogometašem dam čisto prav. Ne vem, zakaj je bilo potrebno žvižganje na prijateljski tekmi. Saj zato pa se jim reče prijateljske tekme, da lahko trenerji malo poizkušajo z drugačnim pristopom. Pa tudi to, da bi nogometaši morali igrati v ...prikaži več Mariboru, jim dam čisto prav. Štajerci so res bolj moški od teh naših zmenetov tle v Ljubljani, pa še bolj luštni so od teh naših ljubljanskih maminih sinkotov.

  • Stelix777 13:58 11.avgust 2011.

    hja no lej zaspana tekma je bla že od začetka...zanimivi so bli samo lepe šanse k jih pač ne znajo izkoristet... kot drugo morjo delat na tem da more žoga hitr potovat ne pa da jo matrajo...po mojih ocenah bi ...prikaži več jih lahko zmagal 3 : 0 z lahkoto sam če mučjo žogo k nvm kaj...sarma je meu največ dela in cesar tud... pa kr neki se mečejo po tleh tko k vedno...in še zdj ena in ista fora in to je da se vedno morjo sprehodt do gola...če maš prost strel sam prbij žogo pa tud če fališ ne pa da se sprehodš do gola... pa naj nehajo že 1x mučt to žogo in naj se naučijo hitrga napada pa dobre obrambe...

  • 1111 10:56 11.avgust 2011.

    z prikazano igro ne more bit nobeden zadovoljen...Kek, zelo žalostno je, da ne razumeš žvižgov...mislim, da je svetovno, zelo, zelo daleč...