Šport > Nogomet
20 ogledov

V vlogi favoritov Nemčija, Francija in Gruzija

žreb euro 2012 žoga EPA
Nogometno evropsko prvenstvo do 17 let, ki ga bo med 4. in 16. majem gostila Slovenija, je pred vrati. V Ljubljani so danes svoja pričakovanja pred prvenstvom razkrili selektorji reprezentanc skupine A, v kateri so papirnata favorita Nemčija in Francija ter Gruzija in Islandija. Te ekipe bodo skupinski del tekmovanja igrale v Domžalah in Stožicah.

Selektorji omenjenih reprezentanc so si enotni, da je napovedati favorita v skupini zelo nehvaležno. Ne nazadnje ima Nemčija, ki v kvalifikacijah ni doživela poraza, dobro razvito delo z mladinskimi selekcijami, v zadnjih 15 letih so v ta namen vložili milijone evrov, zato tudi v Sloveniji pričakujejo dober rezultat. Francija je na poti do zaključnega turnirja izločila tudi Italijo in tako potrdila kakovost, ne gre odpisati niti Gruzije, ki je na EP prišla iz težke skupine z Anglijo in Španijo, po kakovosti naj bi malce odstopala le Islandija, kar priznava tudi njen selektor Gunnar Gudmundsson.

"Zelo smo veseli, da smo tu. Imamo priložnost igrati proti trem izjemno kakovostnim reprezentancam. Trudili se bomo, da proti vsakemu tekmecu naredimo dober rezultat. A na teh tekmovanjih ni vse le v rezultatu. Ti mladi fantje lahko s takšnih turnirjev povlečejo zelo veliko za nadaljnji razvoj, za nekatere je to bržčas tudi edina priložnost v življenju, da zaigrajo na evropskem prvenstvu," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Gudmundsson in nadaljeval: "Mi zagotovo nismo favoriti, preostale tri ekipe pa so si kar enakovredne. Nemčija ima vedno dobre ekipe, saj dobro dela z mladimi, Francija je napredovala iz težke skupine, prav tako Gruzija."

Selektor slednje Vasil Maisuradze je optimist. "Za zdaj je vse v redu, tudi Slovenija je zelo lepa. Nastop na EP je velika odgovornost. Ekipa trdo dela, želi si tudi dober rezultat. Smo optimisti, posebej zaradi dejstva, ker smo izločili Španijo in Anglijo. Vsekakor se bomo borili na vso moč na vseh tekmah. Že na prvi tekmi pa igramo proti Nemčiji, ki je ena izmed favoritov prvenstva," je povedal Maisuradze.

Njegov nemški kolega Stefan Böger je prav tako pohvalil organizacijo prvenstva in lepote Slovenije, a se malce izmaknil vlogi favorita. "Za vsemi, ki smo tu, je dolga kvalifikacijska pot. Spoštujemo vse ekipe, tudi Gruzija, ki velja za tako imenovano manjšo nogometno silo, je dokazala, da je zelo kakovostna z velikim uspehom proti Angliji in Španiji. Zato ne morem napovedati favorita skupine, saj je ob tej kakovosti v naši skupini vse mogoče. Smo pa samozavestni, dobro pripravljeni in polagamo velike upe na ta turnir," meni Böger.

Njegovo mnenje o izenačenosti skupine deli tudi francoski strateg Jean-Claude Giuntini: "Smo v zelo dobri skupini. Gruzija je presenečenje, ker je izločila Španijo in Anglijo, Islandija je med drugim napredovala iz skupine z Dansko in Škotsko, Nemčija pa ima po tradiciji vedno dobro ekipo. Želimo si seveda zmagati, zato smo tu, vendar bo izjemno težko."

Iz skupine bosta v polfinale napredovali dve najboljši ekipi.

Evropsko prvenstvo do 17 leta starosti, skupina A, spored:

Petek, 4. maj:
18.30 Ljubljana: Gruzija – Nemčija
20.30 Domžale: Francija – Islandija

Ponedeljek, 7. maj:
17.30 Domžale: Francija – Gruzija
18.30 Ljubljana: Islandija – Nemčija

Četrtek, 10. maj:
19.30 Ljubljana: Nemčija – Francija
19.30 Domžale: Islandija – Gruzija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.