Šport > Nogomet
113 ogledov

V zadnjem mesecu dva igralca storila samomor

Maribor Viktoria Plzen Liga prvakov Ljudski vrt Gregor Katič
Češki klub Viktoria Plzen je v zadnjih letih doživljal zelo težke udarce.

Viktoria Plzeň se je leta 2011 v skupini lige prvakov pomerila z Milanom, remizirala 2:2 in se takrat kot tretja v skupini, v njej je igrala tudi Barcelona, zagotovila nastop v Evropski ligi. Gre za velik uspeh češkega nogometa.

V prvi postavi so se na tekmi z Milanom takrat znašli igralci Čech; Rajtoral, Čišovski, Bystron, Limbersky; Horvath, Jiracek, Petržela; Pilar, Kolar, Bakoš, zgodba večine izmed njih pa je bila v naslednjih letih zelo tragična.

Nesrečni branilci

Včeraj so tako mrtvega v njegovem stanovanju našli branilca Davida Bystrona, ki je kot prvi zadel za domačine na omenjeni tekmi z italijanskim velikanom. Storil je samomor, 34-letnik naj bi si življenje vzel zaradi finančnih težav. Problemi so se za Bystrona sicer začeli že pred štirimi leti, ko je na tekmi lige prvakov padel na dopinški kontroli zaradi metamfetamina. Sledil je dvoletni suspenz, po vrnitvi pa je doživel še hudo poškodbo kolena.

To je bil sicer drugi samomor v zadnjem mesecu, ki je šokiral pristaše kluba iz Plzena. Za enako dejanje se je namreč odločil Bystronov kolega iz obrambe 31-letni František Rajtoral, ki je trpel za depresijo. Nazadnje je igral za turški Gaziantepspor, v klubu so zatrdili, da ni z ničemer dal slutiti, da ima velike težave.

V obrambi je igral tudi Slovak Marian Čišovski, ki je zdaj prikovan na invalidski voziček zaradi amiotrofične lateralne skleroze. Gre zabolezen zgornjega in spodnjega motoričnega nevrona, ki se kaže z atrofijo mišic in spastičnimi znaki, pogosto tudi z znaki odpovedi spodnjih možganskih živcev. Zdravila za to bolezen ni.

"Plzenska banda'

Četrti branilec s tekme proti Milanu, gre za Davida Limberskyja, velja za porednega dečka češkega nogometa. V preteklosti je imel že veliko opravkov s policijo, bil pa naj bi vodja tako imenovanega 'plzenske bande', ki jo sestavljata še Milan Petržela ter bivši soigralec s tekme proti Milanu Pavel Horvath. Trojica je znana po številnih zabavah, uporabi drog in s kontakti pri šefih elitne prostitucije na Češkem.

Zaradi podobnih težav je bil trenutni član Plzena Jan Kopic obtožen, da je posojal denar razpečevalcem droge, njegov nekdanji soigralec Ondrej Vanek pa je obtožen tesnega sodelovanja s skupino, ki je prodajala droge. Slednji je zaradi obtožb moral zapustiti klub, zdaj igra v Rusiji, oba pa čakata na sojenje.

Tudi ofenzivci niso imeli sreče

Žalostno obdobje preživlja tudi Daniel Kolar. Ta se je znašel v velikih psihičnih težavah po smrti žene Tereze, ki je v 30. letu umrla zaradi raka. Na hitro je zapustil klub, čeprav je veljal za ključnega igralca in se preselil v Turčijo, kjer pa je ostal le nekaj tednov. Kmalu naj bi oblekel dres Dukle iz Prage.

Slabo se v zadnjem času piše tudi 'češkemu Messiju' Vaclavu Pilarju, ki že dve leti ni igral nogometa. Po selitvi v nemški Wolfsburg je utrpel poškodbe kolena. Od prve enajsterice, ki se je decembra 2011 pomerila z Milanom le trije igralci niso imeli večjih težav v življenju - vratar Marek Čech, vezist Petr Jiraček in napadalec Marek Bakoš.

Predsednik ugrabljen in razglašen za mrtvega

Vse težave za Viktorio Plzen so se po mnenju številnih Čehov začele že leta 2009, ko je izginil lastnik kluba Miroslav Kříž. Do bogastva naj bi prišel na sumljiv način, sestavil pa je ekipo, ki naj bi dominirala v češkem nogometu. Bil je edini lastnik blindiranega Rolls-Royca z neprebojnimi stekli v državi.

A to mu očitno ni pomagalo. Nekega dne je enostavno izginil po obisku restavracije, policija pa ga je čez leto dni razglasila za mrtvega. Domneva se, da ga je ugrabila in nato dokončno odstranila ena izmed mafij, ki delujejo na Češkem.

Klub je brez njega sicer osvojil naslove v letih 2011, 2013, 2015. in 2016, v tej sezoni ima kolo pred koncem dve točki manj od vodilne praške Slavije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.