Šport > Nogomet
25 ogledov

Valter Birsa debi ocenil pozitivno

Valter Birsa Žurnal24 main
Žurnal24 se je dan po tekmi Milan - Auxerre pogovarjal s članom francoskega kluba, Valterjem Birso. Primorec je spregovoril o občutkih po debiju v Ligi prvakov, ki se je zanj končal s porazom 0:2.

Postali ste še eden v nizu Slovencev, ki so zaigrali v Ligi prvakov, kakšni so občutki dan po tekmi?

Super, dobro. Razumljivo, da po porazu ne more biti nekih veselih občutkov, ampak proti Milanu smo igrali dobro, vemo, za kakšno ekipo gre. Poskušali smo presenetiti, imeli smo nekaj priložnosti, a se nam ni izšlo. Glede nato, da je bil to naš prvi nastop v LP, je končna ocena pozitivna.

 

Ibra včasih malce ponori. Imajo trike, velikokrat udarijo, ker vedo, da sodniki ne bodo piskali.
Valter Birsa

Videli ste, da lahko igrate. Kakšne so želje za naprej. Forma bo najverjetneje šla le navzgor. Čakata pa vas še dva velikana, Real in Ajax.
Imeli smo zelo lepo priložnost ob koncu prvega polčasa za 1:0. Zadetek bi spreobrnil potek, saj zelo dobro igramo v obrambi, ko vodimo. Priložnosti nismo izkoristili, v drugem polčasu pa se je pokazala njihova izkušenost z velikih tekmovanj. Znajo se boljše postaviti, kar mislim, da je na koncu tudi odločilo. Kar se tiče drugih velikanov, bosta tekmi na visokem nivoju. Treba se je pripraviti normalno kot na tekmi proti Milanu. Pokazali smo, da se da, in če se je dalo proti Milanu, se da tudi proti drugim. Dejstvo je, da je Real mogoče nekoliko močnejši od Milana, ampak če drugim uspe, potem lahko tudi nam.

 

Je motivacija pred takšnimi tekmami večja kot pred, denimo, ligaškimi?
Igralci se za vsako tekmo poskušamo motivirati stoodstotno, ni važno, proti komu igramo. A dejstvo je, da ko igraš pred 70 tisočimi navijači na San Siru, ko zaigra himna Lige prvakov, je neki drugačen občutek, neka drugačna motivacija, to naredi malo razlike. Je pa res, da vsi mi poskušamo vsako tekmo odigrati maksimalno.

 

Če bi tekmo LP primerjali s tekmami na SP, kdaj je bilo več adrenalina v vašem telesu? Se da to primerjati?
Da se primerjati. Liga prvakov je največje klubsko tekmovanje, svetovno prvenstvo pa največje reprezentančno. Za moje pojme je svetovno prvenstvo malenkost pred Ligo prvakov, predvsem zato, ker se igra le na vsaka štiri leta. Če imaš dobro kariero in nimaš sreče v reprezentanci, ne boš nikoli prišel na svetovno prvenstvo, v klubu pa je veliko možnosti, da boš odigral tudi Ligo prvakov.

 

Igrali ste proti samim izkušenim mačkom svetovnega nogometa. So se nogometaši Milana šli umazane prijeme?

Vidi se, da so zvezdniki in ne pustijo, da jih pretepaš oziroma da jih, po domače, zafrkavaš. V prvem polčasu smo igrali dobro in oni niso bili sproščeni, to jih je mogoče zaviralo, tudi Ibra včasih malce ponori. Imajo trike, velikokrat udarijo, ker vedo, da sodniki ne bodo piskali ali pa jim ne bodo pokazali kartona, čeprav bi si ga zaslužili. A to so privilegiji velikih ekip in igralcev.

 

Sezone niste odprli najbolje, postaja že kaj bolj vroče v klubu?

Neke napetosti ni, točke bo treba začeti zbirati čim prej, saj igramo v Ligi prvakov, ki nam bo pobrala dosti moči. Nimamo tako velikega izbora igralcev, da bi lahko delali rokade, da bi odpočili igralce. To je manjši problem pri nas. A zaenkrat še nismo imeli sreče. Na zadnji tekmi smo gol dobili v 92. minuti iz popolnoma neumne akcije. V nogometu je tako, da ti enkrat gre, enkrat pa ne. Pokazali smo, da imamo dovolj kvalitetno ekipo, da se lahko uvrstimo v zgornji del tabele. Bo pa nekoliko težje kot lani.

 

Ko začenjate tekmo, vas trener konstantno zamenja okoli 60., 70. minute … Vam manjka fizične pripravljenosti, da bi lahko odigrali celoten dvoboj na enakem nivoju, ali gre zgolj za močno konkurenco znotraj kluba?

Fizične pripravljenosti mi ne manjka. Priprav nisem "oddelal" normalno, saj sem po svetovnem prvenstvu po treh dneh treninga že igral prvo tekmo. Nisem imel pravih priprav in to se mi v določenih trenutnih pozna. O tem sem se že pogovarjal tudi s kondicijskim trenerjem. Ni to, da ne bi mogel igrati celotne tekme, a pridejo tekme, ki ti vzamejo več moči. To, da me trener menja, je njegova odločitev. Ni pa zaradi fizične priprave ...

 

Na svetovnem prvenstvu ste odigrali odlično. Ponudb vam najbrž ni manjkalo. Nam lahko zaupate, kateri izmed velikih klubov vas je vabil v svojo sredino, če vas je?

Na to je težko odgovoriti, to so naše skrivnosti. Če se nič ne odvije, je to brezpredmetno govoriti. Povpraševanja so bila, ampak tudi tukaj me ne bi pustili, ker niso imeli večjih nakupov, da bi si lahko privoščili kakšne velike prodaje. Glede na to, da igramo v dveh pokalih, prvenstvu in v Ligi prvakov, mi najbrž ne bi dovolili oditi.

 

V Franciji se očitno dobro počutite. Vas po nekaj letih igranja v Ligue 1 mika še kakšna druga evropska liga ali ste našli svoj dom v Franciji?

Seveda me mikajo tudi druge lige, vedno je treba poskušati nekaj novega, a počasi. Tu sem zadovoljen, imam še leto pogodbe. Šele potem ko bom imel več časa, bom razmišljal, kako naprej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.