Šport > Nogomet
8 ogledov

Van Persie prinesel prvo lovoriko Moyesu

Van Persie Giggs Carson Manchester United Wigan Athletic Community Shield superp
1/20
EPA
Manchester United je na prvi uradni tekmi novega trenerja Davida Moyesa premagal Wigan Athletic in osvojil angleški superpokal (2:0). Wayna Rooneyja ni bilo v ekipi.

Vse oči so pred novo sezono Premier League uprte v Davida Moyesa. Novi trener prvakov Manchester Uniteda z varovanci na pripravah ni navduševal, celo poletje pa se že ukvarja z nezadovoljnim napadalcem Waynom Rooneyjem.

Domnevno nepripravljenega reprezentanta, ki ga lovi londonski Chelsea, kljub opravljenim treningom ni uvrstil v ekipo za nedeljsko tekmo superpokala proti drugoligašu Wigan Athleticu. Aktualni zmagovalec pokala FA se je vrnil na "mesto zločina", kjer je v finalu šokiral Unitedove mestne rivale Manchester City

Nov trener, stari junak

Junak jubilejnega 20. slavja Uniteda v prvenstvu Robin van Persie je prvi udaril tudi v novi eri pod Moyesom, ko je že po šestih minutah igre izkoristil lepo podajo Patrica Evraja in z glavo zabil vodilni gol. Nedolgo zatem je moral Moyes zaradi poškodbe opraviti prvo menjavo – Rafaela da Silvo je zamenjal Chris Smalling.

Wigan je v drugem delu prvega polčasa nekajkrat zapretil za izenačenje, toda nekaj podaj Jamesa McCleana pred vrata Davida de Gee v mrežo ni uspelo preusmeriti nobenemu izmed soigralcev, na drugi strani pa je Scott Carson ubranil poskus Dannyja Welbecka iz obrata.

Wigan slabši na zelenici in na tribuni

Tudi drugi polčas ni ponudil preveč spektakularnega nogometa, je pa po 14 minutah nadaljevanja zaspane navijače rdečih vragov (Wiganovih je bilo od 80.000 zgolj dobrih 6.000) z drugim zadetkom na tekmi prebudil Van Persie, ki si je lepo pripravil strel z roba kazenskega prostora, žogo pa je mimo Carsona odločilno preusmeril novi član Laticsov James Perch.

Trener udeleženca letošnjega skupinskega dela Evropske lige Owen Coyle je takoj opravil dvojno menjavo, Moyes pa je iz igre potegnil debitanta Wilfrieda Zahaja, ki se je prvič na uradni tekmi predstavil navijačem angleških prvakov z nekaj lepimi potezami, vseeno pa po uri igre odšepal z zelenice.

Vstopil tudi mladi Kosovec

V revijalnem zaključku tekme, oba trenerja sta po pravilih tekmovanja lahko opravila kar šest menjav, je priložnost pri Unitedu dobil tudi obetavni Belgijec kosovskih korenin Adnan Januzaj. 18-letni vezist, "novi Ryan Giggs", ki je prepričal že Sira Alexa Fergusona, je namesto Van Persieja vstopil šest minut pred koncem.

Vragi so brez težav zadržali prednost do konca tekme in se po zadnjem sodnikovem žvižgu veselili novega kosa srebrnine za bogate klubske vitrine, Moyes pa prve večje trofeje v trenerski karieri. "Letos imamo priložnost za pet lovorik. In želimo si vse," je navdušenim privržencem na Wembleyju dejal dvakratni strelec Van Persie.

Angleški superpokal (Community Shield), London, stadion Wembley:

Manchester United : Wigan Athletic 2:0 (1:0)
Van Persie (6, 59)

Postavi

Manchester United: De Gea; Rafael (od 16. Smalling), Vidić, Jones, Evra; Zaha (od 61. Valencia), Carrick, Cleverley, Giggs (od 67. Anderson); Van Persie (od 84. Januzaj), Welbeck (od 83. Kagava). Na klopi: Lindegaard; Evans.

Wigan Athletic: Carson; Boyce, Perch, Barnett, Crainey, McCarthy (od 84. Dicko), Watson (od 71. Espinoza), McArthur (od 60. McCann), Maloney (od 71. Gómez), Holt (od 60. Fortuné), McClean (od 61. McManaman). Na klopi: Nicholls.

Sodnik: Mark Clattenburg.

Komentarjev 2