Šport > Nogomet
17 ogledov

Varnost, kot je še ni bilo

santiago bernabeu stadion Profimedias
Težko pričakovani El Clásico španske nogometne lige med Real Madridom in Barcelono se zaradi poostrene varnosti uvršča med najbolje varovane športne dogodke v zgodovini.

Tokratni El Clásico, večni derbi španskih nogometnih rivalov iz Madrida in Barcelone, je že pred soboto podrl en rekord. Za varnost bo skrbelo največje število policistov in varnostnikov v zgodovini španskega prvenstva La Lige. V Španiji je toliko policistov bilo vpoklicanih le med olimpijskimi igrami leta 1992 v Barceloni.

Kot poročajo španski mediji, bo tekmo nogometašev Barcelone in Reala na stadionu Madridčanov Santiago Bernabeu skupno varovala vojska 1000. policistov, kar je še enkrat toliko kot ponavadi, za varnost vseh obiskovalcev, navijačev, gostov na tribunah in udeležencev tekme na igrišču pa bo še dodatno skrbelo 1400 pripadnikov zasebnih varnostnih družb ter še dodatni pripadniki lokalne policije.

''Nadzorni procesi za vstop na stadion bodo nepopustljivi. Posebna skupina varnostnikov bo skrbela za dodatne preglede. Gre za najzahtevnejšo varnostno operacijo na športnem dogodku, saj ima tekma ogromen globalni učinek. Ker je država proglasila četrto stopnjo, je pomembno, da okrepimo varnostne operacije na tekmi. Nogometne tekme bodo deležne poostrenega nadzora, a El Clásico se zaradi svetovnih razsežnosti v tem primeru razlikuje od drugih športnih dogodkov,'' je povedal minister za varnost Francisco Martínez Vázquez.

Lestvica ogroženosti: 4/5

Madrid je bil že priča smrtonosnim terorističnih napadov. Najhujši teroristični napad v državi je 11. marca leta 2004 pretresel vso Španijo. Dva napada sta se zgodila v središču Madrida, ko sta bombi v najhujši jutranji prometni konici odjeknili na dveh vlakih na železniški postaji Atocha.

Nekaj minut kasneje sta na dveh vlakih na postajah Santa Eugenia in El Pozo del Tio Raimundo v predmestju Madrida eksplodirali še dve bombi. V eksplozijah je umrlo 191 ljudi, več kot 2000 je bilo ranjenih.

V Španiji so lestvico ogroženosti pred terorističnimi napadi dvignili na stopnjo 4 na petstopenjski lestvici tveganj.

Pariški nogometni stadion Stade de France med prijateljsko tekmo Francija - Nemčija je bil ena izmed tarč samomorilskih napadalcev. Skrajnežom ni uspelo vdreti na stadion, razstrelili so se pred njim, namesto več tisoč žrtev, je napad na polni stadion, ob mrtvih treh napadalcih, terjal eno človeško življenje. Napadi v Parizu so sicer zahtevali življenje 129 ljudi.

''Moj sin si bo ogledal El Clásico. To pove vse,'' je španskim navijačem varen ogled tekme v Madridu obljubil minister za notranje zadeve Jorge Fernández Diaz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.