Šport > Nogomet
6677 ogledov

Velik škandal v La Ligi, zvezdnik Reala v solzah: "Nočem več igrati"

Epa
"Kar se je zgodilo danes, se nam je že zgodilo, a na ta način ne. To je nesprejemljivo," je v navezavi na nezaslišano početje navijačev povedal trener kraljevega kluba Carlo Ancelotti.

V španskem nogometu odmeva incident, ki se je pripetil v nedeljo na gostovanju Reala Madrida v Valencii. Kaotična tekma, ki se je končala z zmago domače zasedbe z 1:0, je postregla z nešportnim vedenjem navijača Valencie. Ta je žalil brazilskega zvezdnika Viniciusa na rasistični podlagi.

Valencia je do 11. zmage v prvenstvu prišla v tekmi, ki jo je moral sodnik podaljšati za skoraj 20 minut. Vmes je moral po posredovanju Vara izključiti Viniciusa zaradi namernega udarca v obraz, ter poklicati policijo, da je s tribune odpeljala domačega navijača, ki je žalil brazilskega nogometaša.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Nočem več igrati," so kamere ujele izreči napol objokanega Brazilca.

Vinicius je nato dodatno podžgal nasprotne navijače, ko jih je ob odhodu z igrišča provociral z gesto, da se jim obeta nazadovanje v drugo ligo.

Ko ga je po tekmi španski novinar vprašal, ali se ima namen za svoja dejanja opravičiti, je zvezdnik Reala odvrnil: "Ali si neumen?"

Dogajanje na tekmi je komentiral celo brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki je na novinarski konferenci ob koncu vrha G7 v Hirošimi na Japonskem obsodil rasizem v španskem nogometu, potem ko je bil njegov brazilski rojak tarča žalitev med tekmo španske lige, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brazilski predsednik je 22-letnemu napadalcu poslal sporočilo "solidarnosti". "Napadli so ga. Imenovali so ga 'opica'," je dejal Lula.

"Sredi 21. stoletja ni mogoče imeti tako močnih rasnih predsodkov na toliko nogometnih stadionih. Nepravično je, da ta ubogi otrok, ki mu je v življenju tako dobro šlo, ki je morda na poti, da postane najboljši na svetu - zagotovo je najboljši v Real Madridu -, doživi žalitve na vsakem stadionu, kjer igra."

Vinicius, ki ni bil prvič tarča žalitev, je po tekmi na družbenih omrežjih sporočil: "Ni bilo prvič, niti drugič ali tretjič. Rasizem je norma v la ligi. Kar je bila nekoč liga Ronaldinha, Ronalda, Cristiana in Messija, je postala liga rasistov," je zapisal: "Ampak jaz sem močan in se bom boril proti rasistom do konca."

Vinicius | Avtor: Epa Epa

Lula je ob tem Mednarodno nogometno zvezo (Fifo) in špansko nogometno ligo pozval, naj sprejmeta "resne ukrepe". "Ne moremo dovoliti, da se fašizem in rasizem uveljavita na nogometnih stadionih," je dejal.

Na družbenih medijih je prišlo do izlivov podpore Viniciusu. Med tistimi, ki so obsodili rasistično ravnanje, ki ga je bil deležen v Španiji, so bili brazilski reprezentant Richarlison, upokojena legenda Ronaldo in glasbena ikona Gilberto Gil.

 | Avtor: Epa Epa
Oglasil se je tudi italijanski trener Real Madrida Carlo Ancelotti, ki je obžaloval, da ima "la liga težave z rasizmom".

"Razmišljam o umiku igralca zaradi rasizma, to se mi še nikoli ni zgodilo. Kar se je zgodilo danes, se nam je že zgodilo, a na ta način ne. To je nesprejemljivo. Španska liga ima težave z rasizmom. In problem ni Vinicius. Vinicius je žrtev. Obstaja zelo resen problem," je na novinarski konferenci dejal Ancelotti.

Skozi celotno tekmo je javnost na stadionu Mestalla žalila brazilskega igralca. Ostajajo dvomi o vsebini žaljivk: Ancelotti je na stadionu slišal vzklikati "mono" oziroma "opica" v španščini, a mu je novinar na novinarski konferenci dejal, da so gledalci pravzaprav Viniciusu vzklikali "tonto", kar pomeni "imbecil".

Ta razlaga Ancelottija ni prepričala. "Zakaj mislite, da je sodnik prekinil tekmo? Ker je javnost Viniciusu kričala 'idiot'? Ne. Sodnik je prekinil tekmo, ker je odprl protokol o rasizmu," je zatrdil italijanski strateg.

Knollsy Hud incident Šport Oglasil se je veliki junak, ki je tvegal glavo, da bi zaščitil nedolžne

 dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Pepe007 14:20 22.maj 2023.

    Zanimivo, da običajno zaradi drugih žalitev igralcev ne prekinejo tekme in sodnik ne kliče policije za odstranitev gledalcev. Samo rasistične žaljivke so nesprejemljive ... Dvojna merila?