Šport > Nogomet
2072 ogledov

Velika zmaga za Čeferina! Je to zadnji žebelj v krsto nasprotnikov?

Aleksander Čeferin Profimedia
Mnenje svetovalca sodišča EU v prid Uefe v sporu s superligo.

Generalni pravobranilec pri sodišču EU, ki obravnava tožbo snovalcev superlige proti krovnima nogometnima zvezama Uefi in Fifi, je danes potrdil stališče obeh zvez, da lahko ukrepata proti ustanoviteljem novih tekmovanj, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Gre sicer za neobvezujoče mnenje, ki pa mu sodišče EU pogosto sledi.

"Pravila Fife in Uefe, ki za vsako novo tekmovanje zahtevajo njuno predhodno odobritev, so združljiva s konkurenčno zakonodajo EU," je po poročanju AFP v svojem mnenju dejal svetovalec sodišča EU Atanasios Rantos.

Sodišče EU bo po predstavitvi mnenja generalnega pravobranilca pripravilo končno odločitev o tožbi, ki so jo snovalci tako imenovane superlige sprožili po neuspelem poskusu, da bi lani aprila ustanovili zaprto tekmovanje najbogatejših evropskih klubov. Sodbo naj bi izreklo v začetku prihodnjega leta.

Uefa Liga prvakov Liga Evropa lovorika uhljati pokal | Avtor: Epa Epa

Primer pred sodiščem EU bo po pričakovanjih poznavalcev oblikoval prihodnost evropskega nogometa. Nekateri tako vlečejo vzporednice s prelomnim primerom Bosman iz leta 1995, ki je z odpiranjem trga za čezmejne prestope močno oblikoval nogometno krajino v preteklih 25 letih.

Projekt superlige je športno javnost pretresel aprila 2021 in hitro doživel polom. Močno se je načrtom uprla Evropska nogometna zveza (Uefa) s slovenskim predsednikom Aleksandrom Čeferinom na čelu. Ta trenutno vodi najpomembnejši in najmočnejši projekt klubskega nogometa na stari celini, ligo prvakov.

Od 12 klubov, ki so ustanovili superligo, jih je devet v nekaj dneh odstopilo od projekta, ostali so le Real Madrid, Barcelona in Juventus, ki še vedno zagovarjajo to tekmovanje kot rešitev za evropski nogomet. A na drugi strani jim nogometni deležniki pod okriljem Uefe, Združenja evropskih klubov (Eca) in navijaških organizacij očitajo, da jim je mar le za lastne prihodke, za nogomet na splošno pa ne.

V sodnem sporu snovalci superlige obtožujejo Uefo in Mednarodno nogometno zvezo (Fifo) zlorabe monopolnega položaja, kar naj bi jim preprečilo uresničitev njihovega projekta. Na drugi strani Uefa pravi, da zagovarja model odprtih tekmovanj, zasnovanih na športnih dosežkih in solidarnosti za vse nogometne deležnike.

Aleksander Čeferin | Avtor: Epa Epa

Uefa tudi vztraja, da imajo klubi, ki bi želeli ustanoviti superligo, vso pravico to tudi storiti, a ob tem ne morejo sedeti na dveh stolih. To mnenje je danes potrdil generalni pravobranilec sodišča EU.

"Čeprav ESLC (podjetje, ki stoji za superligo, op. p.) ima pravico do ustanovitve neodvisnega tekmovanja zunaj okvirja Uefe in Fife, ne more ob ustanovitvi tovrstnega tekmovanja brez njune predhodne odobritve še naprej sodelovati v tekmovanjih pod okriljem Fife in Uefe," mnenje Rantosa povzema spletna stran sodišča EU.

Tako bi snovalci superlige lahko nadaljevali svoj projekt, vendar bi ob tem morali izstopiti z vseh obstoječih tekmovanj, tako državnih prvenstev kot tudi evropskih klubskih tekmovanj.

Uefa je pričakovano pozdravila predstavljeno mnenje. "Mnenje predstavlja spodbuden korak k ohranitvi obstoječe dinamike in demokratične upravljavske strukture evropske nogometne piramide. Prav tako krepi osrednjo vlogo zvez pri zaščiti športa," je v sporočilu za javnost zapisala krovna zveza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.