Šport > Nogomet
13 ogledov

Velikani padajo: Basel po Unitedu šokiral še Bayern

Lahm Muller Mueller Müller Basel Bayern München Liga prvakov osmina finala
1/17
Reuters
Po Manchester Unitedu, ki ga je Basel izločil v skupinskem delu letošnje Lige prvakov, so mali Švicarji začeli novo veliko zgodbo in z zmago nad Bayernom na prvi tekmi osmine finala napovedali napeto povratno tekmo (1:0). Marseille je z zadnjim strelom na tekmi v 93. minuti premagal Inter Milan (1:0).

Jupp Heynckes, trener Bayerna, ni posvečal posebne pozornosti odzivu Francka Riberyja, francoskega zvezdnika svoje ekipe, ob odhodu z igrišča. Vidno je bilo namreč, da omenjeni nikakor ni bil zadovoljen s to potezo, trenerju ni želel dati roke ali pogledati v oči in je le odkorakal proti klopi.

"Normalno je, da ko je igralec zamenjan na tako pomembni tekmi, ne bo pretirano srečen," je po srečanju za Reuters razpredal Bayernov trener, ki meni, da bi se tekma lahko obrnila tudi v drugo smer: "To je bila tipična 0:0 tekma. Obe moštvi sta imeli lepe priložnosti. Če bi mi povedli, bi se lahko potegnili nazaj in čakali na nove prilike. Ampak smo tvegali in skušali dobiti tekmo. Prepričan sem, da lahko že kmalu igramo uspešneje."

Basel morilec velikanov

Kar 86 minut je bilo potrebno čakati na tresenje mrež v sredinem paketu tekem osmine finala Lige prvakov, a navijači so na tekmah v Baslu in Marseillu nato dobili zaključek, kot ga ne bi bil sposoben spisati niti Alfred Hitchcock. Vse se je začelo z golom Valentina Stockerja, ki je Baslu proti Bayernu Münchnu v 86. minuti prinesel nov ugleden skalp, potem ko so Švicarji na svojem stadinu že v skupinskem delu podobno šokantno iz nadaljnjega tekmovanja izločili Manchester United. Nekaj kilometrov južneje v Marseillu je Inter Milan neuspešno napadal, nov udarec vedno bolj nepriljubljenemu trenerju Claudiju Ranieriju pa je z zadnjim strelom na tekmi globoko v sodnikovem podaljšku zadal André Ayew.

Bayern je pri Baslu začel silovito in že v prvih treh minutah zapravil dve šah-mat situaciji. Najprej je po globinski žogi pobegnil Mario Gómez in že preigral vratarja, a mu je žoga ušla stran od vrat in tako nemški reprezentant ni resneje ogrozil gola. Že v naslednjem napadu je Arjen Robben z visoko žogo za zadnjo vrsto Švicarjev našel Francka Ribéryja, ki si jo je mojstrsko zaustavil in preigral branilca, njegov poizkus iz neposredne bližine pa je ubranil vratar Yann Sommer.

Sommer je bil spet v akciji v 11. minuti, ko je na levi strani kazenskega prostora dobro vtekel Ribéry, a je švicarski vratar njegov strel na bližnjo vratnico fantastično ubranil in ohranil 0:0. Basel je prvič nevarno zapretil v 16. minuti, ko se je podaja z desnega boka srečno odbila do Marca Strellerja, ki pa žoge iz tesnega kota ni uspel spraviti mimo Manuela Neuerja. Nemški reprezentant se je izkazal po podaji iz kota, ki je sledila, ko je strel Aleksandra Dragovića iz neposredne bližine ubranil s pomočjo okvira gola, Holger Badstuber pa jo je izbil na varno.

Bayern se je za las rešil že v enem naslednjih napadov, ko je podaji Parka Joo Hoja sam ostal Alexander Frei, a je nekdanji napadalec Bayernovega večnega rivala Borussie Dortmund z izvrstnim strelom "iz prve" stresel le Neuerjevo prečko. S priložnostmi malce manj bogati drugi polčas je gledalce vseeno držal na robu sedežev, spet pa je blestel vratar Sommer. 23-letni vratar je v 72. minuti ubranil strel Gómezu v situaciji ena na ena, potem pa za nekaj trenutkov obležal, ko je nanj po izbijanju odbitka naletel rezervist Thomas Müller.

Baslu je pot proti novemu velikemu skalpu pet minut pred koncem rednega dela odprl rezervist Valentin Stocker. Le nekaj trenutkov po tem, ko je zelenico zapustil domači zvezdnik Xherdan Shaqiri, ki se bo poleti preselil prav k Bayernu, se je Stocker lepo odlepil na levi strani kazenskega prostora in se po zaslugi slabega postavljanja Anatolija Timoščuka izognil prepovedanemu položaju ter z levico zabil mimo Neuerja za velikih 1:0.

Ni oddiha za Ranierija: Inter nasedel v pristanišču

Interjev trener Claudio Ranieri je tekmo pri Marseillu začel z Diegom Militom na klopi in napadalnim dvojcem Mauro Zárate - Diego Forlán. Prav Urugvajcu se je na Velodromu ponudila največja priložnost prvega polčasa, ko je dobil podajo z levega boka in s sredine kazenskega prostora streljal pod prečko vratarja Steva Mandandaja, ki je njegov poizkus akrobatsko ubranil. Zárate si je še pred polčasom pripravil lepo priložnost, a po preigravanju preslabo streljal v vratarja Mandando, medtem ko je bil Julio Cesar povsem brez dela.

Drugi polčas na Velodromu prav tako ni postregel z napadalnimi presežki, kaj šele kakšnim zadetkom. Inter bi praktično moral povesti v 73. minuti, ko se je žoga po prostem strelu Wesleyja Sneijderja od Forlána odbila na nogo Dejana Stankovića, a jo je srbski vezist z le nekaj metrov praktično podal v roke Mandandaju. Marseille je v neverjetnem zaključku tekme prišel celo do velike zmage, ko je Julio Cesar v 92. minuti najprej ubranil nevaren poizkus z roba kazenskega prostora, André Ayew pa je iz kota Mathiejua Valbuene, ki je sledil, premagal brazilskega vratarja za nepričakovano in tudi precej nezasluženo zmago.

Liga prvakov, osmina finala, prve tekme:

Basel : Bayern München 1:0 (0:0)
Stocker (86)

Marseille : Inter Milan 1:0 (0:0)
Ayew (93)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.