Šport > Nogomet
159 ogledov

Velikanski uspeh skazil spor med zvezo in igralci

kanadska nogometna reprezentanca Epa
Kanadski nogometaši so nezadovoljni z odnosom zveze ter predvsem izplačilom nagrad po uvrstitvi na svetovno prvenstvo v Katarju.

Kanadska nogometna reprezentanca je zaradi spora s tamkajšnjo nogometno zvezo odpovedala pripravljalni dvoboj proti Panami, ki bi moral biti ponoči v Vancouvru, poroča kanadski medij TSN.

Na SP bo kanadska izbrana vrsta nastopila drugič, prvič je na mundialu igrala leta 1986 in tekmovanje končala po skupinskem delu. Uvrstitev na letošnje SP v Katarju pa je skazil predvsem spor med nogometaši in zvezo glede plačil in drugih obveznosti, ki jih krovna organizacija še ni oz. ne namerava poravnati.

Glavni kamen spotike je nagrada Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v vrednosti 10 milijonov dolarjev, ki jo je kanadska zveza prejela za uvrstitev na SP, nogometašem pa je po informcijah TSN obljubila zgolj desetodstotni delež.

kanadska nogometna reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Nogometaši so zato spisali pismo z naslovom, "draga Kanada", v katerem govorijo o nespoštovanju izbrane vrste in slabem odnosu, ki traja že več let. Reprezentanca zahteva 40-odstotni delež nagrade Fife, kanadska zveza pa je za TSN razkrila, da so nogometaši zahtevali med 75 in 100 odstotki nagrade, ponudila pa je 60 odstotkov, ki bi jih enakovredno razdelila med moške in ženske izbrane vrste.

Obenem je zveza dejala, da ne more v celoti plačati nagrad, saj je pred štirimi leti sklenila pogodbo s Canadian Soccer Business, ki je po njihovem mnenju "povsem ohromila možnosti za izplačevanje nagrad reprezentancam glede na njihov uspeh na zelenicah", piše TSN. Nogometaši zdaj želijo razkritje te pogodbe ter imena odgovornih, ki so po njihovem mnenju škodovala razvoju kanadskega nogometa.

Zveza se doslej še ni odzvala na zahteve nogometašev, ki obenem terjajo tudi plačilo stroškov obiska Katarja za družine igralcev ter vstopnice za tekme v skupinskem delu, v katerem se bodo pomerili z Belgijo, Hrvaško in Marokom.

Kanadčani v zadnjih dneh niso trenirali, vprašljiva pa je tudi usoda druge pripravljalne tekme, ki bo na sporedu v noči na 10. junij proti reprezentanci Curacaa.

Svetovno prvenstvo v Katarju se bo začelo 21. novembra in trajalo do 18. decembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.