Šport > Nogomet
326 ogledov

"Veliko bo odgovorov, videl se bo karakter"

Matjaž Kek Jan Oblak Krajnik PrtSc
Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto ob 18. uri v Stožicah igrala predzadnjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020.

Tekmec Slovenije bo Latvija, kljub temu, da sta obe reprezentanci praktično brez možnosti za preboj na zaključni turnir, pa si v slovenskem taboru želijo zmago in igro, ki bi dala smernice za naprej.

"Zagotovo bi bilo bolje, če bi tekma pomenila več. Teorija sicer še je, ampak v naših glavah je to, da bi pokazali tisto, kar smo septembra (zmagi proti Poljski in Izraelu; op. STA). Verjamem, da bomo to naredili. Vsaka tekma nekaj prinaša, tudi če so možnosti skoraj nične za EP, igramo za ponos. Pripravljeni smo na dobro tekmo," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal vratar Jan Oblak.

Oblak poudarja, da nikomur ni vseeno, da so po oktobrskih slabih predstavah ostali praktično brez možnosti za EP. "Obžalovanje je, vsi smo na to akcijo prišli z določeno mero žalosti. Ampak tako je. Oktobra nismo naredili tistega, kar bi morali. Zavedamo se, da smo v položaju, ki smo si ga z igro tudi zaslužili. Zato je ta akcija pomembna, da stopimo skupaj, da vidimo, kako naprej. Verjamem, da je vsak zelo ponosen na igranje za reprezentanco in bo na igrišču pokazal, da smo sposobni več," je prepričan vratar madridskega Atlética.

Olivier Giroud Euro2020 Šport Znani še štirje udeleženci

Da tekma vendarle ni tako "prazna", kot se zdi, poudarja tudi selektor Matjaž Kek. "Vemo, za kaj gre jutri, možnosti so le teoretične, ampak zame je to tekma, ki bo dala kar veliko odgovorov. Moral se bo videti karakter, o katerem tako veliko govorimo. To je vendarle tekmovalna tekma, tekma za točke, za položaj na lestvici in kak pogled naprej," pravi Kek.

Na pripravah v Kopru, na katerih je dodatno nekaj težav imel Amedej Vetrih, ki je tako vprašljiv za sobotni nastop, so se osredotočali predvsem na kakovost igre. "Razmišljali smo predvsem o kakovosti igri. Glede na to, da je zraven nekaj novih igralcev, pa vedno gledaš, poskušaš, kombiniraš, kje bi lahko kdo koga nadomestil ali zaostril konkurenco. Videl sem več dobrih stvari kot slabih," pravi Kek.

Z Latvijo je Slovenija igrala štirikrat in trikrat zmagala, nazadnje v teh kvalifikacijah v Rigi s 5:0. "Kar zadeva Latvijo, bi bilo neumno razmišljati o prvi tekmi. Tam smo hitro dosegli štiri gole. Ekipa zdaj izgleda kakovostnejše, naša priprava pa se ne spreminja, razmišljamo najprej o sebi. Informacije igralci dobijo skozi trening, videoanalize ... Je pa ta tekma v tem trenutku najpomembnejša zame. To je tudi ena filozofij, za katero bi rad, da nas spremlja naprej," še pravi Kek.

Slovenija bo zadnjo tekmo kvalifikacij igrala v torek v Varšavi proti Poljski, ki si je že zagotovila napredovanje na Euro 2020. V skupini G je na tretjem mestu z 11 točkami, kolikor jih imata tudi Izrael in Severna Makedonija. Vodi Poljska, ki si je že zagotovila EP, z 19, na dobri poti proti končnemu drugemu mestu in drugi vozovnici za Euro 2020 pa je Avstrija s 16 točkami, ki jo do konca kvalifikacij čakata še obračuna z Makedonci in Latvijci.

Slednji v teh kvalifikacijah niso pokazali veliko in so brez točke. Tako tudi v Ljubljani nimajo izrazito visokih ciljev, posebej ob kar nekaj težavah s poškodbami, med drugim manjkajo štirje standardni igralci.

"Težko obdobje je za nami, dve težki tekmi pred nama. Prva že jutri proti zelo dobri ekipi. Hočemo se izboljševati iz tekme v tekmo. Včasih gre, včasih ne. Prišli smo z željo, da izboljšamo igro. Dali bomo priložnost nekaterim mlajšim, ki naj bi bili nosilci v prihodnosti. Polovica ekipe je namreč mlajša od 24 let," pred tekmo pravi selektor Latvije Slaviša Stojanović, ki služi triletno pogodbo s to baltsko reprezentanco.

Ali bo tudi v prihodnje v tej službi, pa ne ve, saj je to odvisno tudi od vodstva zveze, ki se je zamenjalo. Sam se sicer že ozira proti novim ciljem z latvijsko vrsto. Ta je spremenjena v primerjavi s prvo tekmo, saj je več mladih igralcev. Kot pravi Stojanović, je osemdeset odstotkov nogometašev iz domače lige, v kateri pa ne igrajo redno, saj prednost dobivajo tujci, ki bodo še bolj prisotni, saj bo po novem lahko igralo kar osem tujcev v vsaki ekipi.

Skopje slovenska nogometna reprezentanca Menjava Šport Težave s poškodbami v kadru Slovenije
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.