Šport > Nogomet
24 ogledov

Velikonja in Rakovič spet "treseta"

Vsi, ki so bili vpleteni v prestop Etiena Velikonje iz Gorice v Maribor, so prep Žurnal24 main
HiT Gorica je doma dvakrat vodila z goli Etiena Velikonje, njegovimi prvimi po več kot desetih mesecih, a je Ermin Rakovič dvakrat poravnal izid za Olimpijo (2:2). Rudar in Maribor "ubijala" z 0:0.

Tekma v Novi Gorici se je začela s poudarjenimi "svetlobnimi efekti", saj je kazalo, da se bo na Primorskem spet razbesnela huda nevihta. Bežanju pred bliski in gromi so se igralci in gledalci na srečo izognili, domače pa je v 16. minuti razveselil še gol Etiena Velikonje. To je bil šele prvi zadetek za napadalca vrtnic, po tem ko se je oktobra lani huje poškodoval in prestal operacijo. Zmaji dolgo časa niso pretili, nekajkrat jih je rešil tudi obetavni mladi vratar Kristian Lipovac, a kmalu so tudi oni zaigrali bolje. Nekaj nevarnih poizkusov od daleč kljub vsemu ni preveč ogrozilo vratarja Vasje Simčiča. Prvi polčas se je že ravno hotel končati, ko je udaril Ermin Rakovič. Napadalec, ki se je pred letošnjo sezono kontroverzno vrnil v zeleno-beli dres, in nad katerim še vedno visi črn "stavni" oblak, je iz prostega strela srečno zadel in takoj stekel v smeri Olimpijinih navijačev. Kljub temu ga verjetno čaka še dolga pot do odrešitve.

Zmaji so bolje začeli tudi nadaljevanje in v 61. minuti se jim je ponudila idealna priložnost - vratar Simčić je podrl prodirajočega Davorja Škejanca in zakrivil enajstmetrovko, pod vsako kritiko pa jo je izvedel Olimpijin heroj Cimerotič, ki je streljal mnogo preslabo in ostalo je pri 1:1. Kot vedno v nogometu kazen ne čaka dolgo in Gorica je imela že čez nekaj minut svojo lastno enajstmetrovko. Velikonja je pobegnil, kot zadnji branilec pa ga je zrušil Miroslav Cvijanović in poleg izključitve pridelal še strel z bele točke. Velikonja je sicer komajda zadel, toda Goričani se niso preveč obremenjevali, saj je na semaforju pisalo 2:1. A strelskega obračuna dveh nekdanjih (bodočih?) reprezentantov ni bilo konec saj je Rakovič iz sumljivega položaja v padcu lepo zadel in še enkrat izenačil ter proslavljal svoj "dvojček" s trenerjem Safetom Hadžićem. Zmagi je bila na koncu bližje Olimpija, a podajalec pri drugem golu Luka Prašnikar iz neposredne bližine ni uspel preusmeriti žoge v mrežo domačih.

Josip Ili%C4%8Di%C4%87 Ili%C4%8Di%C4%8D Ilicic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Derbi? Kakšen derbi? Hladen tuš za 3.000 duš
Ob jezeru v Velenju so vsi pričakovali derbi, ki pa ni in ni prišel. Za slovenske razmere izjemnih tri tisoč gledalcev je namreč videl zgolj nogometne drobtinice. Bojan Prašnikar se je spet postavil po robu klubu, v katerem je pred več kot desetletjem dosegel najbolj zvezdniške trenutke, proti kombinirani postavi Maribora pa so imeli njegovi knapi tudi več od igre. Darko Milanič je na klopi pustil vse štiri junake evropske zmage nad Videotonom - Daliborja Volaša, Josipa Iličića, Dejana Mezgo in Marcosa Tavaresa - "novi" Maribor pa je bil v prvem polčasu popolnoma nenevaren. Domači bi lahko pobudo kronali po veliki napaki branilca Milana Andjelkovića, a se je Rok Kronaveter pred vratarjem Markom Pridigarjem zapletel. Vijoličasti bi kasneje lahko zadeli iz praktično edine priložnosti, ko je prvi strelec lige Vito Plut protinapad zaključil v vratnico. Vijoličasti so evropsko igro, predvidljivo, pokazali šele, ko so vanjo vstopili evropski junaki, a to je bilo za Štajerce na koncu mnogo premalo za kaj več kot "zehajoči" remi brez golov.

Domžale nadigrale koprske prvake
Slovensko prvenstvo ima od sobote zvečer novega vodilnega. Vsaj za nekaj ur. Domžale so na dvoboju nekdanjih in aktualnih prvakov povsem zasenčile Luko Koper in skočile na vrh lestvice. Domačine je v vodstvo po podaji iz prostega strela z glavo popeljal Damir Pekič, ki je po dolgem predložku Roka Hanžiča skočil najvišje in matiral slabo postavljenega Ermina Hasića. Če so se Koprčani pred tekmo zanašali na dobro predstavo s povratne tekme kvalifikacij za Ligo prvakov proti zagrebškemu Dinamu, podobne igre ob Kamniški Bistrici ni bilo. Še najbližje zadetku je bil v izdihljajih prvega polčasa Danijel Marčeta, čigar strel je po kombinaciji z Mitjo Brulcem s konicami prstov fantastično ubranil Darko Brljak.

Lista strelcev
1. Plut (Maribor) 3

2. Bratanovič (Rudar) 2
Brulc (Koper) 2
Velikonja (Gorica) 2
Rakovič (Olimpija) 2
...

Kmalu po začetku nadaljevanja je že bilo 2:0 - in to kakšnih! Tako lepih golov v
slovenski ligi pač nismo navajeni, zanj pa je, kakšno naključje, poskrbela
južnoameriška kombinacija. Brazilec Juninho je lepo prodrl po levi in z zunanjim delom kopačke podal v sredino kazenskega prostora, kjer si je žogo lepo zaustavil argentinski Slovenec Lucas Mario Horvat in jo od prečke zabil mimo Hasiča. Razen občasnih prebliskov pravega odgovora Kopra ni bilo, medtem ko bi Domžalčani kaj lahko zmagali tudi z višjo razliko.

Nafta po izjemnem preobratu do treh točk
Stari mojster Jože Benko je zaokrožil velik povratek Nafte, ki se je v domači Lendavi vrnila po zaostanku in golu nekdanjega reprezentanta Amerja Jukana in na koncu ugnala Primorje (2:1). Prekmurcem je v prvem polčasu uspelo zapraviti kar nekaj nemogoče dobrih priložnosti, kar jih je hitro kaznovalo v nadaljevanju. Nekdanji reprezentant Amer Jukan je prodiral po desni in izsilil prekršek, prosti strel pa izvedel kar sam in ob pomoči vratnice in nespretnega posredovanja Tomaža Murka zadel iz skorajda nemogočega položaja. Lendavčani so pritiskali, toda gola niso in niso mogli zadeti. Saša Aleksander Živec bi čez nekaj minut na drugi strani lahko presodil domačim, a mu je Murko iz oči v oči strel ubranil.

Kazen spet ni čakala, saj so domači po podaji iz kota dobili strel iz enajstih metrov. Žoga je že bila za golovo črto, vratar Domen Božjak pa jo je izbil v polje. Glavni sodnik Andrej Žnidaršič je verjetno napačno dosodil, da je z roko na črti igral Darko Kremenović, ki mu je dodelil rdeči karton, toda pravici je bilo vseeno zadoščeno, saj je enajstmetrovko uspešno izvedel Vassiljev. Preobrat je bil popoln, ko je rezervist Jože Benko zadel iz neposredne bližine, trener Damir Rob pa je lahko proslavljal v majici Barcelone, ki jo je nosil skozi vseh 90 minut.

Triglav Gorenjska Interblock | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Premierna točka Kranjčanov
Po osmih letih so Triglavani spet pripeljali prvoligaški nogomet na kranjski stadion. Toda za Gorenjce se tekma spet ni začela najbolje, saj so na težki igralni površini v zaostanek padli že po osmih minutah. Domači vratar Miha Gracar je nerodno posredoval, kar je Mario Močič z veseljem izkoristil in povedel Celjane v vodstvo. Gostje so ves čas prevladovali, "orli" pa so zabili iz praktično edine prave priložnosti - Alen Krcić se je borbeno dokopal do žoge in krenil v protinapad, mojstrsko preigraval ter zaključil mimo celjskega vratarja za 1:1. Kranjčani so bili še pred polčasom verjetno tudi oškodovani za enajstmetrovko, ko je eden izmed Celjanov v svojem kazenskem prostoru igral z roko, a je sodnik Miran Bukovec piščalko pospravil v žep. V nadaljevanju bi lahko do zmage prišli obe ekipi, a na koncu so se prve točke po povratku med elito vseeno bolj veselili Kranjčani.

Slovenska liga, 2. kolo:

Lestvica:
1.
Domžale 6 točk
2. Maribor 4
3. Rudar 4
4. Gorica 4
5. Koper 3
6. Nafta 3
7. Celje 1
8. Olimpija 1
9. Triglav 1
10. Primorje 0

Triglav Gorenjska : CM Celje 1:1 (1:1)
Krcić (17); Močič (8)

Nafta Lendava : Primorje 2:1 (0:0)
Vassiljev (84/11-m), Benko (89); Jukan (57)
RK: Kremenović (83/Primorje)
                           
Domžale : Luka Koper 2:0 (1:0)
Pekič (21), Horvat (49)

Rudar Velenje : Maribor 0:0

HiT Gorica : Olimpija Ljubljana 2:2 (1:1)
Velikonja (15, 66/11-m); Rakovič (45, 80)
RK: M. Cvijanović (66/Olimpija)
Cimerotič (Olimpija) je v 61. minuti zgrešil strel z enajstih metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.