Šport > Nogomet
13 ogledov

Verdenik: 'Na SP gremo neposredno'

Verdenik bo zdaj službo iskal v drugem klubu, a je še brez ponudb. (Foto: Saša D Žurnal24 main
Zurnal24.si je po sobotni kvalikacijski tekmi med Slovenijo in Slovaško v Bratislavi, ki so je z 2:0 dobili Kekovi varovanci, poklical tudi doktorja nogometa, Zdenka Verdenika.

Vaš komentar tekme med Slovenijo in Slovaško?
Presenečen sem nad tem, kako je Slovenija odigrala. V slogu, kot na zadnji tekmi proti Poljski. To pomeni, da reprezentanca napreduje korak za korakom in to kar kaže, že meji na igro boljših evropskih reprezentanc. Nekatere stvari, ki jih vidimo v igri in so vezane na kolektivno reševanje tako v času branjena kot v času napada, so značilne za sodobni nogomet. Vidi se dobro, strokovno delo, ker reprezentanca sama po sebi ne more naredit. Tega pa nismo videli pri Slovakih, ki so pokazali premalo.

Ste pred začetkom kvalifikacij pričakovali, da bodo Kekovi izbranci tako dobro odigrali ciklus?

Če sem odkrit, sem to upal. Nisem pa tega pričakoval, kajti po tistem, ko sta Matjaž Kek in Milan Miklavič prevzela delo, je bil potreben čas skoraj treh let, da sta navadila igralca na način igre, ki je evropsko konkurenčen.

Še eno vprašanje, ki se navzuje na začetek kvalifikacijskega ciklusa: ste takrat verjeli v selektorja Keka in njegovega pomočnika Miklaviča, da bo zadovoljil apetite nogometne Slovenije?
Jaz sem zelo verjel v Keka in Miklaviča. Bil sem tudi eden njunih največjih zagovornikov. Oba tudi zelo dobro poznam. Sposobna sta načrtnega sistematičnega dela. Je pa res, da je to tako nehvaležno delo, da zaradi malenkosti na katere nimaš vpliva, lahko ostaneš brez rezultata. Ampak jaz sem v oba verjel. Gre za dobro kombinacijo mladega, ambicioznega selektorja, ki je tudi odličen govornik, in njegovega pomočnika, ki je izkušen, strog in zna v trenutku oceniti, kam je potrebno reprezentanco v procesu treninga usmeriti.

Lahko potegnete, kakšno vzporednico z zlato generacijo?
Če primerjamo zlato generacijo z zdajšnjo je imel zlata generacija v kvaliteti nekaj boljših posameznikov, kjer je izrazito izstopal Zlatko Zahovič. V smislu kolektivnega delovanja, kot moštvo, ki ve kaj hoče, pa je boljša zdajšnja generacija. Sodobne elemente nogometa ima bolj osvojene, kot jih je imela zlata generacija.

Vedno je prostor za napredovanje. Kje lahko še napredujejo Kekovi fantje?
Rezerva je v tem, ko igramo proti reprezentancam, ki ne želijo tvegati in se odpreti. Proti takim je potrebno igrati kvaliteten kontinuiran napad. To pomeni: žogo dolgo zadržati v svoji posesti in izigrat zelo zgoščen prostor. Taka igra nobenemu ne ustreza, in tudi nam ne. Nam ustreza igra, ko vzamemo žogo in hitro napredujemo in nasprotniku ne dovolimo, da se zapre. Toda danes obstajajo moštva, ki so slabša in enostavno ne želijo tvegati. Tu je potrebno biti sposoben izigrat nasprotnika z direktnimi podajami in prodori. In tu imamo mi še prostor za napredovanje.

Se bomo na SP uvrstili neposredno?
Da.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.