Šport > Nogomet
23 ogledov

'Veselili se bomo že ob 22h'

Aleš Čeh je kopačke na klin obesil pred letošnjo sezono.
1/2
Žurnal24 main
Aleš Čeh, nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste, je v videointervjuju za zurnal24.si izrazil prepričanje, da Sloveniji ne bo treba igrati v dodatnih kvalifikacijah za SP v Južni Afriki.

Kako kot nekdanji kapetan gledate na uspehe slovenske izbrane vrste?
S ponosom, tako kot vsa Slovenija. Spet smo dobili reprezentanco, na katero smo lahko ponosni. Slovenci znamo to prepoznati in ekipo podpiramo v največjem možnem številu.

Igrali ste na dveh velikih tekmovanjih. Kako se spominjate tistih časov?
Enkratno. Kar smo sanjali kot otroci, se nam je uresničilo. To je zdaj povsem druga generacija, tukaj ni nobenega fanta, ki je bil z nami. To je zagotovilo, da se v Sloveniji dobro dela z mladimi. Reprezentanci želim veliko uspeha.

Bi lahko primerjali evropsko in svetovno prvenstvo?

Na obeh tekmovanjih je velika čast nastopati, ampak SP je nekaj več. Za nasprotnika lahko dobiš najboljše reprezentance na svetu, na primer Brazilijo in Argentino, s katerima še nismo igrali. To bi bilo za Slovenijo nekaj enkratnega.

Ste imeli v zlati generaciji kakšen poseben ritual?

Ob četrtkih zvečer so fantje hodili na večerje, kar je odobril tudi selektor. To nam je prineslo rezultate, zato nismo nič menjali in smo to navado obdržali.


Kdaj je zlata generacija postala vrhunska ekipa?
Spomnim se kvalifikacij za EP, ko smo zmagali v Latviji z 1:0. Tedaj se je odprla možnost za vsaj drugo mesto v skupini. Začeli smo verjeti in tista tekma je bila prelomna.

Dvakrat ste igrali dodatne kvalifikacije. Kaj so zlata pravila pred izločilnimi obračuni?

Mislim, da Sloveniji ne bo treba igrati v dodatnih kvalifikacijah. Upam, da se bomo prvič neposredno uvrstili na SP. V nasprotnem primeru je treba v štirih dneh odigrati dve dobri tekmi. Moraš biti v optimalni formi, imeti kanček sreče in tako se da izpeljati vse.

Zdi se, da Kekova ekipa nima tako izrazitega vodje, kot je bil Zlatko Zahovič.
Menim, da imamo oboji enak stil igre. Tudi mi smo premagovali nasprotnike z zelo borbeno, disciplinirano in agresivno igro. To generacijo krasijo iste vrline. Res je, da nimajo Zlatka Zahoviča, so pa zelo homogena ekipa. Več igralcev lahko da gol, to je razlika v primerjavi z nami. Pri nas je večino golov dal Zlatko. Ta reprezentanca igra po načelu vsi za enega, eden za vse. To je tisto, kar lahko naš nogomet pripelje na najvišje stopničke.


Ta reprezentanca je v povprečju nekaj mlajša, večina igralcev je stara okrog 25 let.
To pomeni, da ima pred sabo perspektivo. Ampak na igrišču so le dobri in slabi igralci. Nihče te ne vpraša, koliko si star.

Katere odlike Kekovih izbrancev bi lahko najbolj izpostavili?
Če v vseh kvalifikacijeh dobiš štiri gole, to pomeni, da vsa ekipa dobro deluje. Na igrišču so postavljeni zelo dobro. Ne branijo se v šestnajstmetrskemu prostoru, poskušajo stopiti čim višje. S tem prepustijo nasprotniku malo prostora, da bi ogrozil naš gol, kar se vidi pri številu prejetih zadetkov. Vidi se kemija med njimi ter selektorjem in njimi. Imajo pa tudi kakovost, tega ne smemo pozabiti. Ni se nam treba bati nobene reprezentance.

Napoved za San Marino in Poljsko?
V San Marinu bo Slovenija zagotovo zmagala. Bolj pomembno je, da Poljaki odigrajo pošteno proti Slovakom. Mislim, da se bomo ob 22. uri že lahko veselili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.