Šport > Nogomet
232 ogledov

Vijoličasti kljub premoči le do remija, polom Domžalčanov

Maribor NK Maribor/Facebook
Nogometaši Maribora so v prvi tekmi uvodnega kvalifikacij za konferenčno ligo remizirali z malteško Birkirkaro (1:1). Domžalčani so visoko izgubili proti Balzanu z (1:4).

Mariborčani so novo evropsko sezono začeli z neodločenim izidom. Teoretično so bili v vlogi favorita, a v drugem slovensko-malteškem obračunu ta večer (Domžale so presenetljivo visoko izgubile z Balsanom z 1:4) je na koncu Birkirkara poskrbela za ugodno izhodišče pred drugo tekmo.

Štajerska zasedba je po prejšnji sezoni izgubila prvega napadalca in strelca Žana Vipotnika. V taboru vijoličastih so pred letošnjo sezono poskrbeli za nekaj okrepitev, Hillel Soudani, Xhuliano Skuka, Marko Kolar in še kdo pa bodo skušali zapolniti napadalne vrzeli.

A vsaj v prvem delu vijoličastim ni šlo po načrtih. Terensko premoč so sicer imeli, tudi vratar Maecel Zapytowski je imel več dela kot domači Ažbe Jug, toda pravih nevarnih akcij za zadetek ni bilo.

Zato pa so gostje šokirali tekmece v 31. minuti, ko se je Paul Mbong odločil za silovit strel z velike razdalje. S kakšnih 30 metrov je žogo poslal tik ob desni vratnici in ob nemočnem Jugu v mrežo Maribora.

Le nekaj minut zatem je imel lepo priložnost pri domačih Martin Milec, vendar se je v zaključku akcije zapletel in zadel le zunanji del mreže.

V drugem delu se je nadaljevala terenska premoč domačih, a sprva brez učinka, s polpriložnostima Itsukija Urate in Ivana Brnića.

V 67. minuti pa so vijoličasti le prišli tudi do zadetka. Pred tem je Mbong nepravilno oviral Marka Kolarja, sodnik je pokazal na belo točko, enajstmetrovko pa je v izenačenje spremenil Brnić.

Do konca tekme so domači iskali popoln preobrat, nevarno je poskusil Jan Repas v 82. minuti, podobno pa Milec v 88. A niti v dolgem sodnikovem dodatku še enega zadetka ni bilo in odločitev o napredovanju bo padla naslednji teden na Malti (20. junij).

Če bodo Mariborčani v seštevku obeh dvobojev uspešni, bo njihov tekmec v drugem krogu luksemburški Differdange.

Polom Domžalžanov proti Balzanu

Nogometaši Domžal so na prvi kvalifikacijski tekmi izgubili z malteškim Balzanom z 1:4 (0:2). Povratna tekma na Malti bo 18. julija.

Domžalčani so pred dvobojem s četrto ekipo zadnjega malteškega prvenstva veljali za favorita, a na terenu tega niso upravičili. Pred nadaljevanjem evropske sezone so si močno otežili delo, saj so na domačem terenu po zelo bledi predstavi klonili kar s tremi goli razlike.

Domžale - Balzan | Avtor: Profimedia Profimedia
Domžale so tako močno razočarale svoje navijače, kljub rahli terenski premoči rumenih so bili gostje nevarnejši pri zaključnih strelih, predvsem pa zelo učinkoviti.

Domače je spodrezal hitro prejeti zadetek, ko je spretni Aleksa Andrejić v osmi minuti iz drugega poskusa, prvič je vratar Gašper Tratnik žogo odbil, zatresel mrežo.

V nadaljevanju so imeli več žogo v nogah Domžalčani, a niso bili prav posebej nevarni, medtem ko je moral Tratnik še dvakrat posredovati. Obrnilo pa se je še slabše za rumeno ekipo, ko je Benjamin Markuš pred koncem prvega dela zrušil tekmeca v kazenskem prostoru, Jake Grech pa je zanesljivo izvedel enajstmetrovko.

V drugem polčasu je sprva kazalo na katastrofo domačih, saj so v 53. minuti dobili še tretji gol, po kotu je z glavo zadel Peter Olawale. Vsaj malenkostno je vtis nato popravil Franko Kovačević, ko je štiri minute pozneje unovčil enajstmetrovko, pred tem so gostje v kazenskem prostoru zrušili Žigo Repasa.

Domžalčani so po znižanju sicer za nekaj minut pritisnili, toda še kakšnega zadetka, s katerim bi si izboljšali možnosti na povratni tekmi, niso dosegli. Še več, že globoko v sodnikovem dodatku je po zmedi v domačem kazenskem prostoru Nikola Žerjal pritisnil piko na i nepričakovani malteški zmagi.

Za nameček je v 88. minuti rdeči karton pri domačih dobil Zeni Husmani.

Če bo Domžalčanom uspelo priti do preobrata na Malti, jih v 2. krogu kvalifikacij čaka bodisi Vaduz iz Lihtenštajna ali Neman Grodno iz Belorusije.

Izidi, 1. tekme:
- četrtek, 13. julij:
Ararat-Armenia - Egnatia      1:1 (1:0)
Inter Escaldes - Vikingur     2:1 (2:0)
Pjunik - Trans                2:0 (0:0)
Tobol - Honka                 2:1 (0:1)
Žilina - Levadia              2:1 (1:0)
Makedonija - RFS              0:1 (0:1)
Magpies - Dundalk             0:0
Haka - Crusaders              2:2 (2:1)
Panevežys - Milsami           2:2 (1:0)
Domžale - Balzan              1:4 (0:2)
Torpedo Kutaisi - Sarajevo    2:2 (1:0)
Alaškert - Arsenal Tivat      1:1 (0:1)
Riga - Vikingur Reykjavik     2:0 (1:0)
Dukagjini - Europa            2:1 (1:1)
Hegelmann - Škupi             0:5 (0:3)
Gzira - Glentoran             2:2 (2:1)
Progres - Gjilani             2:2 (1:0)
Dunajska Streda - Dila        2:1 (2:1)
Penybont - Santa Coloma       1:1 (0:1)
Vaduz - Neman                 1:2 (1:1)
Tirana - Dinamo Batumi        1:1 (0:0)
KA - Conah's Quay             2:0 (0:0)
Škendija - Haverfordwest      1:0 (0:0)
HB - Derry                    0:0
Sutjeska - Cosmos             1:0 (0:0)
Željezničar - Dinamo Minsk    2:2 (0:1)
La Fioreita - Zimbru          1:1 (1:0)
Linfield - Vllaznia           3:1 (0:0)
Maribor - Birkirkara          1:1 (0:1)
Komentarjev 1
  • tarok 08:08 14.julij 2023.

    Bravo Maribor, pa tolk se je Šuler hvalil kako ekipo je sestavil.....eee moj Šuler razen žogobrca ti nisi za kaj drugega.....