Šport > Nogomet
61 ogledov

Vijolični monopol še vedno zakon derbijev

Tavares Delamea Mlinar Olimpija Ljubljana Maribor Celje Arena Petrol superpokal
1/11
SPS/nkolimpija.si
Maribor je na derbiju 13. kola Prve lige Telekom Slovenije v Ljudskem vrtu premagal Olimpijo Ljubljano (2:0). Goste, pri katerih je debitiral Aleksander Radosavljević, sta ugnala zadetka Jeana-Philippea Mendyja in Damjana Boharja.

Ognjeni krst na derbijih je Ante Šimundža, ki je prvo tekmo kot trener Maribora vodil med tednom v Wiganu, začel z rošado v zvezni vrsti, kamor je po dolgem času uvrstil vezista Dejana Mezgo. Pri Ljubljančanih je takoj po prihodu tekmo začel nekdanji reprezentant Aleksander Radosavljević.

Solidno zapolnjene tribune so v kislem vremenu pod Kalvarijo prvič poskočile že v četrti minuti, ko je mrežo zatresel kapetan Marcos Tavares, a bil po podaji s strani Gorana Cvijanovića v prepovedanem položaju.

Preveč Mendyja za obrambo Olimpije

Vijoličasti so prevladovali in po lepem prodoru je Jean-Philippe Mendy idealno namestil žogo za strel Mezgi v kazenskem prostoru, hrvaški vezist s slovenskim potnim listom pa je zadel Radosavljevića in žoga je končala zgolj v kotu.

Mezga je Mendyju uslugo vrnil že nekaj minut kasneje, ko je z idealno žogo v prostoru zaposlil Francoza, a je slednjega v teku proti golu s hitro reakcijo in drsečim startom še pred strelom ustavil ljubljanski kapetan Elvis Džafić.

Darilo Delamee Mlinarja

Opozoril gostje niso vzeli dovolj resno in vijoličasti so zasluženo povedli v 22. minuti, ko je Radosavljević vračal rutinsko žogo svojim branilcem, Antonio Delamea Mlinar pa jo je zgolj namestil na nogo Mendyju, ki je rutinirano vzel ponujeno, preigral Džafića in zabil v prazno mrežo.

Zmaji so pretili zgolj z redkimi prekinitvami, v 31. minuti je po kotu najvišje skakal eden najnižjih na zelenici Damjan Trifković, ki pa je z ugodnega položaja pred vrati Jasmina Handanovića meril preko gola. Zmaji so glasno zahtevali enajstmetrovko sedem minut kasneje, ko je prodor Matica Finka na robu kazenskega prostora s slabim drsečim startom ustavil Martin Milec, toda glavni sodnik Darko Čeferin ni zapiskal.

Šimundža zadel z Boharjem

Nezanimivo nadaljevanje tekme so v drugem polčasu znova "popestrili" precej številčni člani ljubljanske navijaške skupine Green Dragons, ki so zadimili severno polovico stadiona, lahko pa bi proslavljali tudi izenačenje, a je prosti strel Nika Omladiča po odboju od živega zidu v 64. minuti zletel mimo vratnice.

Šimundža in njegov kolega Andrej Razdrh sta od prve minute nadaljevanja sicer osvežila sredino igrišča, grogiranega Gorana Cvijanovića je po trku s Finkom zamenjal Damjan Bohar, nevidnega Đorđeja Iveljo pa je brez pravega učinka nadomestil Gabriel Eteme. Bohar se je za zaupanje Šimundži zahvalil v 67. minuti, ko je izkoristil izvrstno podajo Tavaresa skozi obrambo gostov in hladnokrvno matiral Džafića.

"Gembler" dobil žvižge

Praktično iz ničesar bi v 73. minuti lahko znižal Andraž Šporar, ki je po lepi akciji Radosavljevića in Etemeja sprejel žogo pred Handanovićem, toda zadel le vratnico. Šimundža je slabih deset minut pred koncem ponudil priložnost tudi pred suspenzom opozorjenemu Nusmirju Fajiću, "gembler", kot ga je na transparentu poimenovala navijaška skupina Viole, pa je dobil tudi nekaj žvižgov.

Fajić bi lahko pot k ponovni osvojitvi src domačih pristašev lahko zelo dobro začel že po nekaj sekundah, a je slabo reagiral po podaji s strani, ko je bil v kazenskem prostoru povsem sam. Je pa na nekaj žvižgov ob uradni predstavitvi na najlepši možen način v sodnikovem podaljšku odgovoril vratar Handanović, ki je s panterskim posredovanjem ustavil poskus rezervista Filipa Valenčiča.

Štajerci so tako brez večjih težav zadržali prednost za zmago, ki jih je mimo Luke Kopra s tekmo manj vrnila na vrh lestvice. Večni obračun se je prvič po kar štirih zaporednih tekmah končal brez izključitve, vijoličasti pa so ohranili tudi domačo nepremagljivost v prvenstvenih derbijih, kjer jih zeleno-beli niso ugnali od leta 2004.

Prva liga Telekom Slovenije, 13. kolo:

Maribor : Olimpija Ljubljana 2:0 (1:0)
Mendy (22), Bohar (67)

Postavi

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Arghus, Viler; Cvijanovič (od 46. Bohar), Filipović, Mertelj, Mezga (od 71. Črnic); Tavares, Mendy (od 82. Fajić). Na klopi: Pridigar; Mejač, Dodlek, Mevlja.

Olimpija: Džafić; Jović, Anđelković, Delamea, Fink; Trifković (od 85. Baskera), Ivelja (od 46. Eteme), Radosavljević, Omladič (od 74. Valenčič); Šporar, Nikezić. Na klopi: Šeliga; Kapun, Apatič, Mitrović.

Sodnik: Darko Čeferin (Kranj).

Že odigrano:
Celje : Luka Koper 0:3 (0:0)
Palčič (58), Žibert (80), Galešić (89/11-m)

Gorica : Zavrč 4:0 (3:0)
Coda (21), Misuraca (29/11-m), Kurbus (35/a.g.), Lapadula (60/11-m)

Domžale : Krka 4:0 (0:0)
Parker (52, 61), Vuk (71), Husmani (83)

Triglav : Rudar Velenje 1:1 (0:0)
Peternel (49); Eterović (53)

Komentarjev 5
  • vico 07:57 07.oktober 2013.

    pomoje ti jeclas pa se kej druzga,al si pa u glavi mal bolan

  • sash77 20:15 06.oktober 2013.

    Ti jecljaš da ne moreš napisat enega komentarja naenkrat?

  • vico 20:01 06.oktober 2013.

    da ne recem vi novinarji tega clanka si pa tut bebo.sej ce bi se kej reku bi me pa zbrisal